אחרי אנג'לינה ג'ולי ושאנן דוהרטי, עוד ועוד נשים מפורסמות חושפות כי חלו בסרטן השד, והמחלה שוב עולה לכותרות. "יותר מ- 4,000 מקרים חדשים של סרטן שד מאובחנים מידי שנה בישראל; מתוכם אחוז אחד הם גברים. על אף שהשכיחות גבוהה יותר כשמדובר בנשים מעל גיל 50, בשנים האחרונות חלה עליה מסוימת בקרב אוכלוסיית הצעירות. כרבע ממקרי התמותה בעולם מסרטן בקרב נשים הם מסרטן השד, ולמרות זאת, שיעורי ההישרדות מהמחלה בישראל הם מבין הגבוהים, בהשוואה לאירופה", מסביר פרופ' אהוד קליין, מנהל תחום כירורגיה במכבי שרותי בריאות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"ברוב המקרים מקור סרטן השד הוא בצינורות החלב. כל עוד הגידול אינו מתפשט מעבר לאזור זה, סיכויי הרפוי הם 100 אחוז", הוא מוסיף. "למרות זאת, בשני שליש מהמקרים, המחלה מתגלה בצורתה החודרנית, עם אפשרות להתפשטות לבלוטות הלימפה האזוריות ובהמשך גם לאיברים מרוחקים".

בין אם מדובר בסרטן שמקורו בצינורות החלב ובין אם בצורה החודרנית, הגילוי המוקדם מקטין את מקרי התמותה מהמחלה ועשוי להביא לריפוי מוחלט. "כאשר הסרטן מוגבל לשד בלבד, הסיכויים להירפא באופן מוחלט גבוהים. בחלק מהמקרים גלוי מוקדם משפיע על ההחלטה לגבי סוג הטיפול האונקולוגי ומאפשר טיפול מקומי פחות אגרסיבי, המתבסס על ניתוח, קרינה וטיפול תרופתי מונע", מסביר פרופ' קליין.

"מודעות כללית לגוף ולשדיים"

פרופ' קליין מציין כי חלק מהנשים מגלות את המחלה בעצמן במהלך ביצוע בדיקה עצמית. יחד עם זאת, הדעות חלוקות לגבי יעילות בדיקה זו המבוצעת באופן שגרתי אחת לחודש. "ראשית עבודות רבות מראות כי באמצעות טכניקה זו, אחוזי הגלוי המוקדם אינם גבוהים יותר בהשוואה לאלה המיוחסים לבדיקה תקופתית אצל רופא, המשולבת בבדיקות הדמיית שד. בנוסף, החרדה והחששות העלולים להיווצר כתוצאה ממנה, גורמים לנשים להגיע יותר מהנדרש לבדיקות אצל הרופא וכן למתחים מיותרים".

למרות זאת, פרופ' קליין טוען כי קיימת חשיבות רבה בעיקר למודעות הכללית של כל אישה ביחס לגופה ובייחוד לשדיה ולשינויים החלים בהם. לדבריו, מסתבר כי מרבית הנשים מגלות את הגושים בשד דווקא במהלך פעילות יומית שגרתית כגון מקלחת, לבישת בגד וכדומה. לכן, מומלץ בעיקר להיבדק אצל כירורג שד בהתאם להמלצות.

עוד ב-mako בריאות:
>> בזמן שישנתם: מה הגוף שלכם עושה ממש מתחת לאף שלכם?
>> מיתוס הסקס: יש לו רגליים גדולות? זה לא אומר כלום
>> מגרד לכם שם למטה? מדריך הפטריות השלם

ומהן ההמלצות?

באופן כללי, על כל אישה ללא היסטוריה משפחתית לעבור בדיקת שד ידנית אצל כירורג מומחה אחת לשנה, ולנשים מעל גיל 50 נדרשת ממוגרפיה אחת לשנתיים. הבדיקות התקופתיות הסטנדרטיות כוללות גם הדמיית שד  - ממוגרפיה, אולטרהסאונד ובחלק מהמקרים גם MRI.

בדיקת שד (צילום: jupiter images)
גילוי מוקדם מוביל להבראה בכמעט 100 אחוז מהמקרים | צילום: jupiter images

גיל תחילת הבדיקות משתנה כאשר לאלה הנמצאות בקבוצות סיכון כגון נשאיות של מוטציה של BRCA ("הגן" של סרטן השד), או לנשים בעלות רקע משפחתי מדרגה ראשונה של סרטן השד, מומלץ להתחיל את הבדיקה התקופתית הידנית אצל כירורג מומחה כבר מגיל 25.

"באופן כללי, גיל תחילת המעקב הרצוי הוא הצעיר ב-10 שנים מהגיל הצעיר בו הופיע סרטן שד במשפחה ותדירות הבדיקה הידנית המומלצת היא בכל 6 חדשים. ממוגרפיה מומלצת מידי שנה. גם נשים שאינן מוגדרות בקבוצת סיכון, יכולות להתחיל את הבדיקות התקופתיות כבר בגיל 25-30. כשמדובר בנשאיות או בנשים אשר להן סיכון הגבוה  מ-20 אחוז לחלות בסרטן השד, על פי יעוץ גנטי, ההמלצה היא לעבור בדיקת MRI שנתית", מסביר פרופ' קליין.

נשים שחלו בעבר בסרטן השד צריכות להיבדק אחת לשישה חודשים אצל כירורג שד, וכן לבצע הדמיית שד מידי שנה. עבור נשים בגיל הפוריות, קיימת חשיבות לתזמון הבדיקה הידנית, ויש לבצעה לאחר ימי הווסת, שכן בימים אלה רקמת השד איננה גדושה או כואבת והסיכוי לממצא שווא קטן.

האם הבדיקה רלוונטית לנשים בהריון?

"במהלך ההיריון השד גדוש מאד ורגיש, ובתקופת ההנקה עלולים להיווצר בשד התרחבויות ציסטיות של צינורות החלב - מעין 'גושים' שהם למעשה חללים גדולים מלאי חלב. בדיקת אולטרה סאונד יכולה להסיר חשש כי מדובר בגידול".

יחד עם זאת, ממליץ פרופ' קליין לנשים הנמצאות בקבוצות סיכון, להקפיד על הבדיקה התקופתית, למרות ההיריון וההנקה. "יש הטוענים כי קיים קשר בין סרטן השד והריון, דבר שלא הוכח בעבודות מדעיות. עם זאת, חשוב לציין כי הגודש הקיים בשדיים בתקופה זו ודחיית ביצוע הדמיות שד, לעיתים  עלולים להסתיר ממצאים  חדשים בשד, עניין שגורם לגילוי בשלב מאוחר יחסית בחלק מהמקרים. אי לכך, קיימת חשיבות רבה למודעות ולהתמדה הנדרשת בביצוע הבדיקות התקופתיות גם במצב זה".

אסור לך להתעלם מסימני האזהרה

שמירה על ערנות לגבי כל שינוי או תחושה בגוף ובשדיים חשובה ביותר כשמדובר בסרטן השד. פרופ' קליין מפרט את הסימנים שאמורים לעורר את חשדך: כאבים (בעיקר בשד אחד), התקשויות, שנויים בעור, גרד/קילופי עור בפטמה הפרשות ממנה (במיוחד דמיות או בעלות גוון כהה) והופעת גושים בעת מישוש. בכל מקרה כזה, ממליץ פרופ' קליין לפנות לבדיקה ע"י רופא.

למרות הסטטיסטיקה המלחיצה והשכיחות הגבוהה יחסית של סרטן השד, חשוב שתפנימי את העובדות: בדיקות תקופתיות וגילוי מוקדם הם המפתח להחלמה מלאה. ועכשיו, קחי יומן, סמני את התאריכים הרלוונטיים וקבעי לך תור לבדיקה. בחייך, זה חשוב.

>> פשוט תשחררו: 11 דרכים להתגבר על עצירות