יש אנשים שבחיים שלהם לא שמעו על סבון ידיים, שתמיד אוכלים בכיף גם את מה שנופל להם על הרצפה ומבחינתם כל מה שלא מחסל – מחשל.  מצד שני, יש כאלה ששוטפים ידיים אחרי כל ביקור בשירותים ואז פותחים את הדלת ושוב שוטפים אותן (כי גם על הידית יש חיידקים), ואם מישהו משתעל לידם הם בטוחים שהם הולכים למות. אז בדקנו עם המומחית: עד כמה סטריליים אנחנו באמת צריכים להיות?

"באופן כללי אין כאן תשובה חד משמעית. יש אנשים שרגילים להקפיד יותר ויש כאלה שלא. כל עוד זה עובד להם ולא עושה להם חיים קשים מידי, זה בסדר", אומרת ד"ר ורד אליהו, מומחית ברפואת משפחה ב"מכבי שרותי בריאות".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

יש דבר כזה יותר מידי סטריליות?

"מצב קיצוני של הקפדה על היגיינה מכונה 'אובססיב קומפולסיב'. מדובר באנשים שממש מפחדים ממהות החיידקים ומקפידים יתר על המידה בכל הקשור לענייני היגיינה, למשל ע"י שטיפות ידיים מרובות, ניקיונות חוזרים של משטחים וכו'.  כל עוד לא מדובר במשהו שמשפיע על מצב רוחו או בריאותו של האדם או הסובבים אותו, אין סיבה לשנות זאת", מסבירה ד"ר אליהו.

מה שלא מחסל באמת מחשל?

"אכן יש אמת בטענה שאנשים המקפידים יתר על המידה בנושאי היגיינה עלולים להיות 'מחוסנים' פחות לחיידקים, אך לא באמת ידוע על נזק חמור שעלול להיגרם להם עקב כך. מצד שני – אנשים שלא מקפידים מספיק על הנושא, בעיקר רחיצת ידיים עלולים לסבול ממחלות מעיים כמו שלשולים, הקאות, הרעלות מזון ואפילו צהבת מסוג E ו A, שמתבטאת בשלשולים ובדלקת של הכבד שלעיתים אף דורשת אשפוז.

בנוסף ישנם וירוסים רבים, ביניהם שפעת שעוברת במגע ידיים. לכן, במיוחד בחורף חשוב להקפיד על חלון פתוח ועל רחיצת ידיים על מנת להימנע משפעת ומווירוסים אחרים של דרכי הנשימה, הנגרמים לרוב כתוצאה מהתעטשות או משיעול של חולה לעבר אדם בריא או כאמור במגע ידיים. גם דלקת עיניים נחשבת מדבקת ולכן רצוי שמי שלוקה בה ישטוף ידיים לפני שהוא נוגע במישהו בריא".

רופאה ואחות מטפלות בילדה. אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ודאו שהרופא המטפל חיטא את ידיו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות:
>> זוגיות: למה בני זוג נראים אותו הדבר?
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות
 >> חושבים שאתם חכמים? הנה 7 סימנים שיעזרו לכם להוכיח את זה

 ד"ר אליהו מונה מספר מצבים שבהם לא כדאי לוותר על שטיפה יסודית: 

1. ביציאה מהשירותים: כשלא מקפידים על שטיפת ידיים לאחר השימוש בשירותים הן בבית והן מחוצה לו, חשופים יותר למחלות בדרכי העיכול כגון דיזנטריה, דלקות שונות וכאמור אף לצהבת מסוג A ו E. כמו כן קיימת אפשרות להעברת החיידקים והווירוסים השונים לאנשים בסביבה.

"בעניין זה חשוב לציין שרבים מאתנו נמנעים משימוש בשירותים ציבוריים ללא סיבה מוצדקת. על אף שלא קיימת סכנה משמעותית להידבק במחלות עקב השימוש בשירותים אלה, דווקא  ההתאפקות עלולה לגבות מחיר בריאותי הכרוך בעצירויות, בהגדלת שלפוחית השתן ועוד".

2. לפני האוכל: כל החיידקים שנתקלתם בהם במהלך היום ממש חוגגים לכם על כפות הידיים. אם אתם הורים לילדים קטנים, ה"מסיבה" יכולה לכלול גם טפילים שונים שהקטנים מביאים איתם מהגן. שטיפה יסודית של הידיים במים ובסבון חיונית על מנת למנוע את כל התענוג הזה.

3. אצל הרופא: למרות המודעות הקיימת בנושא והשיפור שחל בעניין ההנחיות לצוותים הרפואיים, כיום מתים מזיהומים כ-5,000 מטופלים בשנה בבתי החולים. לכן, אם יוצא לכם לבקר אצל רופא המשפחה או חלילה להגיע לבית חולים, וודאו שהצוות המטפל שוטף ידיים או משתמש בספטול (חומר חיטוי המכיל אלכוהול במינון גבוה), לפני ואחרי שהוא מטפל בכם. כך תמנעו ממנו להעביר אליכם ולהעביר הלאה את הפתוגנים (החיידקים מעוררי המחלות) שלכם ושל אלה שקדמו לכם.

מה לגבי מוצרי האלכוהול ללא שטיפה?

"הדרך הטובה ביותר לנקות את הידיים ממזהמים היא ע"י סבון ומים - לפחןת 40 שניות מתחת לברז. במקרים שבהם אין אפשרות לשטוף ידיים, כמו בטיול למשל, ניתן להשתמש בתכשירי האלכו-ג'ל, אך יש לציין שלא רצוי להשתמש בתכשירים אלה באופן קבוע מאחר שיעילותם בהפחתת ווירוסים וחיידקים לא הוכחה באופן גורף", מסבירה ד"ר אליהו. 

על מה חשוב להקפיד כשאוכלים בחוץ?

"בעקרון אפשר לחטוף הרעלת קיבה גם במקום שלכאורה נראה הכי מוקפד מבחינה חיצונית, כאשר מי שמכין לכם את האוכל ביקר בשירותים ולא שטף ידיים לאחר מכן, לכן לא תמיד אפשר להימנע מכך כשאוכלים בחוץ. עם זאת, לעיתים האסתטיקה של המקום עצמו מעידה גם על ניקיון המטבח ולכן לא הייתי ממליצה לסעוד במקום שהשירותים בו נראים רע", טוענת ד" אליהו.

>> איך מכינים את הגוף להריון?