קארה וורד, צעירה בריטית הסובלת מאקזמה, חוותה תגובה נוראית לאחר שהפסיקה לקחת טיפול המבוסס סטרואידים. לאחר שהבעיה בעור שלה אובחנה, היא השתמשה במשחה מבוססת סטרואידים כ-6 חודשים, אך ברגע שהיא הפסיקה עם הטיפול מצב העור שלה החמיר באופן קיצוני ביותר.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

וורד אובחנה במצב שנקרא תסמונת הגמילה מסטרואידים, או תסמונת העור האדום. המצב הזה נגרם כתוצאה משימוש ארוך טווח בסטרואידים לטיפול מקומי, בין אם שבועות, חודשים או שנים. מה שקורה בתסמונת הזו הוא שלאחר סיום הטיפול מתפשטות דלקות חריפות בעור, יש אדמומיות בעור, תחושות צריבה, גירוד והתנפחות לאורך זמן. אך לאחר ההתפרצות הראשונית, המצב בדרך כלל מתאזן.

"היה לי ארון תרופות מלא במשחות סטרואידיות, והמון תרופות שקיבלתי מרופאים שונים. העור שלי הפך להיות מכור לזה, ומרוב שהשתמשתי בזה העור הפך להיות חסין בפני זה, ואז צריך יותר מזה", אומרת וורד לדיילי מייל הבריטי, "זו הייתה החלטה קשה להפסיק את הטיפול, מפני שקראתי על כל תופעות הלוואי שלאחר הטיפול והבנתי שזה ייקח שנים עד שהעור שלי יחזור למצב נורמלי".

הפנים ובית השחי יותר רגישים

אז מה זו התסמונת הזו ואיך אפשר להימנע ממנה? "לפני הכל, חשוב לציין שלסטרואידים יש מקום בטיפול, והימנעות מהם היא טעות כמו ששימוש מופרז בהם הוא טעות. בשימוש מושכל נרוויח טיפול טוב – טיפול שמתאים בעיקר בזמן החמרה, ותמיד לא לטווח ארוך מדי", אומר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור, מכבי שירותי בריאות, ומומחה לאסתטיקה רפואית. "הבעיה המרכזית בשימוש בסטרואידים מקומיים המכילים קורטיזון היא שיש תכשירים עם שמות מסחריים שונים ולא תמיד יודעים שהם מכילים את החומר. התכשירים מגיעים במשחה, קרם, ספריי או ג'ל והם נבדלים במינון ובסוג של הסטרואידים – ביניהם חזקים יותר וחזקים פחות".

אישה עם בעיה בעור (צילום: firsttoknow.com)
"מרוב שהשתמשתי בזה העור הפך להיות חסין בפני זה" | צילום: firsttoknow.com

תסמונת הגמילה מהסטרואידים, או בשמה המקובל תופעת הריבאונד, מתרחשת אחרי טיפול ממושך בהם. "העור מתמכר לזה, לכן גם קיימים אנשים שמשתמשים בזה באופן קבוע", אומר ד"ר יניב. "אחרי שמפסיקים יכולה להיות החמרה של מחלת העור, שיכולה להגיע למצב חמור יותר ממה שהתחלנו. לכן צריך להשתמש בריכוז הנכון לזמן הנכון ואז להפסיק באופן הדרגתי. לעבור ממשחה עוצמתית לאחת שהיא פחות, ולאחר מכן לטיפולי עור שאינם מבוססים על סטרואידים".

עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים
>> די לגלולות? המתג שימנע מהזרע שלך להפרות את האישה
>> ברזיל מזהירה נשים: "אל תיכנסו להריון"

ד"ר יניב מספר כי לעיתים רופאי משפחה, אינם מודעים לטיפולים האלה ולעוצמה של המשחות השונות, ולכן רושמים משחה שהיא לפעמים חזקה מדי למטופל. "בנוסף, קורה שרופא רושם את זה לתקופה מסוימת ולאחר מכן המטופל יכול לבקש הארכת מרשם ולהשתמש בזה בקביעות- וזה הפתח לבעיה", הוא מוסיף. "חשוב לציין שלא כל אחד רגיש לתופעות לוואי באותה המידה. אוכלוסיות בסיכון מוגבר הן ילדים קטנים, תינוקות וקשישים".

לגבי התכשירים עצמם, ד"ר יניב מספר כי פרט לריכוז ולעוצמה, התגובה תלויה גם במשך הטיפול ובמיקום המריחה. "למשל, הפנים וכפלים כמו בית השחי והמפשעות יותר רגישים משאר הגוף. מלבד זאת, גם כאשר משתמשים בחבישה סוגרת, זה מעלה את הפוטנציאל לפגיעה בעור".

תופעות הלוואי המקומיות

"אחת מתופעות הלוואי המשמעותיות היא ניוון של העור- העור נהיה דק וזקן, מופיעים סימני מתיחה, כלי דם על פני העור, פצעונים דמוי דלקת זקיק שערה או פצעי בגרות", אומר ד"ר יניב "גם שיעור יתר יכול להופיע בעיקר בפנים, ירידה בפיגמנטציה של הפנים, כלומר, הבהרה של העור, ובאזור העיניים זה יכול להיספג ולגרום לבעיה כמו קטרקט או גלאוקומה. בנוסף, מכיוון שזה מטשטש, זה יכול לטשטש זיהום עור, ואז הזיהום יכול להסתבך כי לא שמים לב אליו".

אישה עם בעיה בעור (צילום: firsttoknow.com)
אדמומיות בכל הגוף | צילום: firsttoknow.com

אלה הן ההשפעות לטווח הקצר. ומה בטווח הארוך? "זה קורה כשאנחנו מדברים על שימוש מקומי חיצוני, ועל תופעות חיצוניות. אבל בשימוש נרחב לאורך זמן יש תופעות סיסטמיות כמו השפעה על הציר ההורמונלי, עליית סוכר בדם, יתר לחץ דם, אגירת מלח ומים הגורמת לבצקת ויצירה של כיב קיבה, אך מדובר בתופעות מאוד נדירות".

שגיאות בטיפול

1. הימנעות יתר - מי ששומע שסטרואידים זה מסוכן ולכן מסרב לטיפול עושה טעות. זה יכול אפילו להתבטא בתסמונת שמכונה סטרואידפוביה – כמו במקרה בו אמא מגיעה לרופא עור ואומרת שהיא לא שמה את זה על הילד כי זה רעל. חשוב לזכור שבצורה נכונה, ולפי הוראות הרופא אין שום בעיה בשימוש בסטרואידים.

2. שימוש יתר – אנשים חושבים "יופי זה עוזר לי" וממש הופכים את זה לקרם לחות הקבוע שלהם. ברגע שמשתמשים יותר מהמומלץ מגיעים למצב של תופעות לוואי.

3. שימוש לא נכון - אם כיסיתם את המקום, השתמשתם בניגוד להוראות הרופא, שמתם חומר עוצמתי מדי, שמתם לילד על הפנים – זה מאוד תלוי בהוראות הרופא. לרוב, לא כדאי להשתמש במשחה בקרב תינוקות, ובקרב קשישים עדיף שלא למרוח משחה בקפלים.

>> לא מסוגלים להתעורר בבוקר? הנה 8 טריקים שיעזרו לכם