עדיין לא קר אבל נראה שהחורף התפרץ באלימות לחיינו, והתורים במרפאות כבר נשרכים. מדי שנה, כשמזג האוויר מתחלף, מלווה אותנו השאלה: היא תדלג עליי הפעם, או שגם אני אחטוף? אז מיהן האוכלוסיות שמועדות להסתבכות של מחלת השפעת, ומהם תסמיניה? 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

תסמינים

מגוון מחלות ויראליות שייכות לדרכי הנשימה העליונות, ושפעת היא אחת מהן. יש לה מאפיינים מוגדרים, והיא נגרמת כתוצאה ממגוון רחב מאוד של וירוסים. איך תוכלו לדעת אם גם אתם נדבקתם? "שפעת היא מחלה ממשפחת המחלות האפר-רספירטוריות (upper respiratory disease)– מחלות דרכי הנשימה העליונות", אומר ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות. התסמינים הבולטים יהיו:

1. חום גבוה- 39 מעלות ומעלה
2. כאבי ראש
3. נזלת
4. דמעת
5. כאבי אוזניים (הנגרמים פעמים רבות בגלל החסימה של צינורות האמורים לנקז את האוזן התיכונה ע"י נזלת)
6. כאבי שרירים
7. כאבי גרון
8. שיעול ליחתי חריג

"אמנם מחלת השפעת נמשכת מספר ימים בודדים (לרוב כחמישה ימים) אבל השיעול והנזלת עלולים להימשך יותר", אומר ד"ר עזורי. עוד הוא מציין, כי אחת הבעיות העיקריות בשפעת היא שגם לאחר שהסתיימה, ניכרת חולשה ותשישות משמעותית היכולים להימשך עוד שבועיים נוספים. "חולשה זו מונעת ממי שחלה בה לחזור לתפקוד מלא וכך נגרם אובדן נוסף של ימי עבודה" מוסיף ד"ר עזורי.

אבל איך נדע אם זו סתם התקררות או צינון ולא שפעת? "הצטננות רגילה נמשכת מספר ימים, ובשפעת לעומתה, הסימפטומים קשים יותר והיא נמשכת שבוע ויותר", אומר ד"ר רוני ורד, מומחה לרפואת משפחה, מחוז שרון שומרון, שירותי בריאות כללית, "אצל ילדים קטנים הביטויים יכולים גם להיות כאבי בטן, הקאות ושלשולים אלו לא סימפטומים קלאסיים, אך השפעת יכולה להיות מלווה גם בזה". 

מה הטיפול הכי יעיל במחלה?

"אין טיפול יעיל בשפעת, הטיפול הוא בעיקרו סימפטומטי: הורדת חום, שתייה, מנוחה, הטיפול האמיתי  הוא המניעה של הווירוס, זו הרפואה הנכונה ביותר, למנוע את המחלות ולא לטפל בהן. הייתי ממליץ על תרופות שמקלות על הסימפטומים, שמורידות חום ואת הגודש של האף, הנזלת ומקלות על כאבי השרירים", אומר ד"ר ורד. 

איך נדבקים?

"ההדבקה בשפעת היא מרסיסים של רוק או נזלת שמתפזרים בעיטוש או בשיעול. כאשר יושבים בחדרים סגורים בלי אוורור ואנשים מצוננים הם מדביקים אחד את השני במטוס, בחדר או במונית. גם שתייה מפה לפה בין בני המשפחה יכולה לדבק כאשר הילדים בדרך כלל מדביקים את המבוגרים", מסביר ד"ר ורד.

יש כבר עכשיו תחלואה?

"כבר במרפאות ניתן למצוא אנשים שחולים בשפעת עם אותם תסמינים אופייניים: כאבי שרירים והרגשה כללית רעה, וכעת זה הזמן לקבל את החיסון, אמנם אפשר להתחסן עד פברואר, אבל היעילות גבוהה יותר כאשר מתחסנים באוקטובר ובנובמבר".

ילד חולה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לילדים תהיה נטייה ללקות בסיבוכי השפעת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות:
>> יובש בשפתיים: באיזה תכשיר הכי כדאי להשתמש?
>> ארגון הבריאות העולמי: בשר מעובד מסרטן
>> למה מתעלפים? מה קורה בגוף, ומתי זה צריך להדאיג אתכם?

סיבוכים

השפעת מגיעה לעיצומה בשיאו של החורף, מדי שנה בדצמבר, ינואר ובפברואר. למראית עין, שפעת נראית כמחלה קלה אך היא מסתבכת בקלות. "אחד הסיבוכים השכיחים של שפעת הוא דלקת ריאות", אומר ד"ר עזורי. "בעקבות מחלה בדרכי הנשימה העליונות עלול להתפתח זיהום משני בריאות, שיהפוך לדלקת. הסתבכות זו יכולה לקרות במקביל למחלת השפעת או בסופה, לאחר שנראה שיפור ונדמה יהיה שהיא עברה".

"דלקת ריאות יכולה להתפתח בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת מעל גיל 65 ואצל אנשים צעירים או מבוגרים יותר שסובלים ממחלות כרוניות כמו סכרת, מחלות נשימה כמו אסטמה, מחלת ריאות אחרת, אי ספיקת הלב, מחלות כליות ומחלות ממאירות, שמלוות בדיכוי של מערכת החיסון", מוסיף ד"ר ורד. "כל שנה יש מספר מקרים של תמותה ממחלות השפעת, ועשרות מקרים של קשישים המאושפזים בבתי חולים. הסיבוכים הפחות שכיחים הם: דלקת קרום המוח ודלקת קרום הלב, סינוסיטיס קשה, דלקת של מערות הפנים". 

ד"ר עזורי מציין כי אחת ההנחיות החשובות לחולי שפעת היא שאם לאחר ירידה בחום תהיה שוב עלייה פתאומית בחום או שינוי משמעותי בהרגשה, הדבר יכול להיות סימן להסתבכות ולדלקת ריאות, ולכן יש לגשת שוב בהקדם לטיפול רפואי. "ההסתבכות נוצרת משום שמערכת החיסון שלנו עדיין חלשה כי התמודדה עם שפעת, וכך נוצר בקלות זיהום במערכת הנשימה העליונה, שהיא כעת רגישה במיוחד". 

מי בסיכון?

האוכלוסיות להן תהיה נטייה רבה יותר ללקות בסיבוכי השפעת הן: אנשים מבוגרים וילדים, חולים הסובלים ממחלות כרוניות של דרכי הנשימה, הלב או הכליה, וכן חולים במחלות אונקולוגיות ומחלות כבד. "כל מחלה כזו עלולה להסתבך, במיוחד מחלות ריאה ולב", אומר ד"ר עזורי. "בנוסף, נשים בהריון הצפויות ללדת בחורף עלולות להידבק במחלת השפעת לקראת סוף ההיריון, ויש סיכון הדבקה של היילוד לאחר שייוולד". לכל האוכלוסיות הללו ממליץ ד"ר עזורי להתחסן, ובמקרה של מחלה, לגשת ולקבל טיפול רפואי.

החיסון

כאשר אצלנו קיץ, בחצי כדור הארץ הדרומי, כמו באוסטרליה למשל, יש חורף. בזמן זה ארגון הבריאות העולמי עורך מעקב אחר נגיפים וזני שפעת בחצי כדור הארץ שבו יש חורף, ואותם נגיפים ישמשו לחיסון החורף שלנו נגד שפעת. "קיימים מיליארדי סוגים של נגיפים ודי קשה לקלוע לזנים בודדים כאשר מכינים את החיסון", אומר ד"ר עזורי. "עדיין עושים זאת בצורה מיטבית, אבל יש שנים שבהן קולעים בצורה טובה יותר או פחות. בשנים האחרונות רמת הדיוק הייתה טובה יחסית, אולם בשנה שעברה, לפי הדיווחים, החיסון שנעשה קלע בארה"ב באופן חלקי לזני השפעת הרווחים". 

"בכל שנה מתאימים מחדש את החיסון לפי צפי הזנים השכיחים שצפויים להיות באותה עונה", מוסיף ד"ר ורד. "הזנים משתנים על פי הרכבי החלבונים של הוירוס, ויש שינויים קטנים בין זן אחד לאחר. החיסון מחסן מפני מספר זנים, ולכן, כל שנה החיסון הוא קצת שונה מהחיסון של השנה הקודמת. הוא לא יעיל ב-100 אחוז אלא ב-70-80 אחוז וזו עדיין יעילות גבוהה". 

חיסון תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"הטיפול הכי טוב בשפעת הוא מניעתה" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

למה חשוב להתחסן כל שנה מחדש?

"הסיבה שמדי שנה צריך להתחסן שוב ושוב היא משום שבין שנה אחת לאחרת משתנים זני השפעת. מעבר לכך, יש משמעות לריענון המערכת החיסונית של הגוף ע"י חיסון חדש, גם אם הזנים לא השתנו", אומר ד"ר עזורי ומציין כי המטרה היא שהחיסון יחזיק חודשים בודדים, לעונת החורף ועד בוא האביב. "חשוב לזכור שהשפעת היא מחלה לא קלה ויש לה הרבה משמעות באוכלוסיות רגישות", הוא מוסיף. "אחד החששות היא מגיפות כלל עולמיות של שפעת, בדומה למה שהיה בשפעת העופות והחזירים - וירוס חדש שלא מוכר שיתפשט בצורה מהירה ויצור מגיפה העלולה לגבות מחיר בחיי אדם". 

על פי הנתונים רק כ-30 אחוז מעובדי הצוותים הרפואיים, המעודדים את הציבור להתחסן, מתחסן בעצמו. מהי הסיבה?

"בקרב עובדי הבריאות יש אנשים שמעשנים, שסובלים מהשמנה ולא עושים פעילות גופנית. לא כדאי לקחת דוגמה מהם. אני יכול להעיד שבמחוז שלנו יש אחוזים גבוהים של מתחסנים בקרב הצוותים הרפואיים. זה חלק מהעבודה שלנו כמנהלים. אנו מאמינים שאיש צוות, רופא או אחות שלא מאמין בחיסון יתקשה לשכנע אוכלוסיה בסיכון להתחסן.

אין מניעה שכל אחד יתחסן כנגד שפעת. המניעה לקבל חיסון היא בעיקר בזמן שיש חום, ולמי שפיתח רגישות יתר או תופעות לוואי משמעותיות לחיסון בעבר. ברוב המקרים, אצל רוב האנשים השפעת לא נעימה אבל היא עוברת ללא סיבוכים. אנו, כמערכת בריאות שמים דגש על אוכלוסייה בסיכון, כפי שממליצים ארגוני הבריאות בעולם ומשרד הבריאות". 

>> איך תדעו שיש לכם תת פעילות של בלוטת התריס?