חיידק שהתגלה כבר בשנות ה-80 עושה קאמבק מפתיע: מיקופלסמה גניטליום הוא למעשה חיידק שחי ברקמות השופכה של בני אדם ועלול לגרום לדלקות. לרוב, הוא לא גורם לתסמינים מיוחדים, והוא משפיע בערך על אחוז אחד מקרב האוכלוסייה - אנשים שבין הגילאים 16-44. עד כה לא היו בטוחים אם הוא מועבר במגע מיני היות והוא מהווה מרכיב באוכלוסיית החיידקים הטבעית של נשים רבות, אך מחקר שנעשה לאחרונה מוצא כי החיידק אכן מועבר במגע מיני, מה שהופך אותו למחלת מין חדשה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"החידוש במחקר הזה הוא שהתגלו ההשפעות לטווח ארוך של החיידק. משום שהוא אסימפטומטי, כלומר שלא מופיעים סימפטומים אצל רוב החולים בו, מיקופלסמה גניטליום יכול להישאר בגוף לזמן רב ולהשפיע על הפוריות הגברית וגם הנשית", אומר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור במכבי שירותי בריאות ומומחה לאסתטיקה רפואית. "מלבד זאת, התגלתה השכיחות המאוד גבוהה של החיידק, על אף שאת זה ניתן לייחס לשיפור המשמעותי שיש באמצעי האבחון".

פוריות הגבר בסכנה

ואם זה לא מספיק, מסתבר שמיקופלסמה גניטליום הוא מין יצור מיוחד - איפשהו בין וירוס לבין חיידק, יתרה מכך - הוא ממש ממש קטן. לכן, גם הזיהוי וגם הטיפול בו מסובך יותר. "המיקופלסמה גניטליום גדל מאוד לאט, אם לוקחים אותו למעבדה ומנסים לגדל אותו, זה לוקח בערך חצי שנה. למזלנו, היום יש בדיקות שמתבססות על הנדסה גנטית PCR והרבה יותר קל לגלות את זה, וכך ניתן להתאים לו טיפול אנטיביוטי בקלות".

וירוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
דלקות חוזרות בשופכה? כנראה שזה זה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה התסמינים והסכנות של הידבקות בו?

"מה שמיוחד בחיידק הזה הוא שכנראה רוב המקרים הם אסימפטומטיים. אין לחולים תלונות, לכן אדם נדבק ולא יודע, ואז הוא גם מדבק", אומר ד"ר יניב. "הקשר המובהק ביותר נמצא לראשונה בגברים ובהחלט יש מחקרים אפידימיולוגים שמצביעים על כך שזה יכול לגרום לבעיות פריון בגבר. גם בנשים זה יכול לפגוע, אם כי שם יותר קשה להוכיח שזה באמת הגורם, אך יש קשר סטטיסטי שמרמז על הקשר".

ובכל זאת, קיימים חולים שסובלים מתופעות לוואי. "בדרך כלל בנשים זה יותר קורה שהמחלה היא בלי תסמינים. אצל גברים יכולה להיות דלקת בשופכה, כאבים בבטן התחתונה ובאיברי המין. בנשים גם נגרמת דלקת בשופכה אך יכול להיווצר גם מצב שנקרא דלקת של האגן - מחלה דלקתית של האגן. עוד דבר שיכול לקרות לנשים הוא העברה לילוד - התינוק יכול להידבק בעת המעבר בתעלת הלידה. באופן כללי הדבר שיחודי לחיידק הזה הוא דלקות חוזרות בשופכה, וראיתי המון חולים כאלה שלא אובחנו נכון".

קבוצות הסיכון למחלה, בדומה למחלות מין אחרות כוללות אנשים שהתחילו יחסי מין בגיל צעיר וריבוי של פרטנרים. "באופן מובהק, ברגע שיש יותר מארבעה פרטנרים מיניים, הסיכון עולה משמעותית. כל פרטנר נוסף מעלה את הסיכון ב-10 אחוז להידבק. בכל מקרה, במקרה שיש חלק מהתסמינים כדאי לבדוק בגיל צעיר, ואם מוצאים נשאים להתחיל לטפל. מומלץ לעודד בדיקות למחלה בקרב אנשים צעירים מגיל 16-25. באנגליה, למשל, כבר מתחילים לעשות את זה".

 >> חשבתם שגלידה בחורף זה לא בריא? טעות!