מחר יתחיל סגר שני בישראל ורבים תוהים מתי המגפה תיגמר. כשהכל התחיל, אי שם בסוף דצמבר 2019, אף אחד לא תיאר לעצמו שזה יתפשט במהירות כזו לשאר העולם – ושבראש השנה 2020, קצת יותר מחצי שנה אחרי שהנגיף הגיע לארץ - המגפה תמשיך להשתולל כאן. בחודשים האחרונים, מומחים בארץ ובעולם התחילו להבין שהמציאות שלנו משתנה והיא תמשיך להשתנות. שנגיף הקורונה ייאלץ אותנו ללמוד להתרגל לשינויים רבים במרחב הציבורי, כמו גם בחיינו הפרטיים.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בין השינויים הללו, נמצאות המגבלות על שהות בחללים סגורים, שהפכו למקומות מסוכנים בזמן המגפה. כעת מומחים מנסים להבין כיצד להקל על החיים בצל הקורונה, עם פיתוחים טכנולוגיים שונים שאולי ישתלבו בחיי היומיום בעתיד הקרוב. כמו למשל פיתוח שעובדים עליו בימים אלה באוניברסיטת יוסטון, של מסנן אוויר מיוחד שיסנן את נגיף הקורונה מכל חדר. כעת מומחים חושבים להשתמש בתאורה אולטרה סגולה (UV), לחיטוי חללים סגורים, בתקווה שזה יסייע לבלום את התפשטות במקומות כמו בתי חולים, כמו גם חללים סגורים אחרים.

קרל לינדן, מרצה להנדסת הסביבה באוניברסיטת קולורדו שחוקר את טכנולוגיית ה-UV, טוען בטור לאתר The Conversation כי הוא מאמין בפוטנציאל של שיטה זו כדי למנוע הדבקה בנגיף הקורונה. לפי לינדן, נגיף הקורונה מתפשט בדרכים שונות. הדרך הראשית, היא במגע מאדם-לאדם, באמצעות הדבקה טיפתית כאשר אדם נושם, מדבר, שר או משתעל. הנגיף יכול גם לעבור במגע, כלומר כשאדם נוגע במשטח מסוים זמן קצר לאחר שאדם שנושא את הנגיף נגע בו – צורת הדבקה שהיא משמעותית במיוחד בסביבות כמו בתי חולים, עסקים ותחבורה ציבורית.

"תאורה אולטרה סגולה יכולה לשמש להפחתת הסיכון להידבקות בשתי צורות ההתפשטות", מסביר לינדן. "תאורת UV יכולה להיות חלק ממכשירים ניידים שמחטאת משטחים. היא גם יכולה להשתלב במערכות חימום, אוורור ומיזוג אוויר, עם זרימת אוויר שמחטאה את האוויר בסביבה סגורה". מחקרים שיצאו בשנים האחרונות הראו כי אפילו אור בלבד (ולא בהכרח תאורה אולטרה סגולה) יכול לעזור להשמיד חיידקים מסוימים.

מסעדה בתקופת הקורונה (צילום: פיטוסי , פלאש 90)
בקרוב נוכל לשהות במקומות סגורים ללא חשש? | צילום: פיטוסי , פלאש 90

עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם  

עם זאת, הוא מזהיר, יש למצוא דרך בטוחה לשלב תאורה אולטרה סגולה במקומות שונים, מאחר שכידוע – היא יכולה לחדור לעור של בני אדם ולגרום לנזקים בדנ"א. בנוסף לכך, יידרש גם מיגון בעיניים, שכן קרינת UV ישירה לעיניים יכולה להזיק להן. הוא מוסיף כי למרות שמקומות שונים כבר התחילו להשתמש בתאורה אולטרה סגולה כדי לחטא משטחים (בעיקר בבתי חולים – אך לא נגד נגיף הקורונה ספציפית), עדיין לא נבדקו לעומק נזקים שעשויים להופיע בשימוש של טכנולוגיה זו לטווח ארוך. ויש לבצע מחקרים נוספים ארוכי-טווח כדי להסיק אם אכן מדובר בטכנולוגיה בטוחה.

אז למרות שחסרים עוד מחקרים כדי להבין עד כמה תאורת UV יכולה להיות יעילה גם נגד נגיף הקורונה ועד כמה היא בטוחה לשימוש רחב – נראה שמדובר בצעד נוסף שיוכל בעתיד הקרוב לסייע לנו לחזור לשגרה שהייתה לפני הקורונה, כשמקומות סגורים לא היוו סכנת חיים.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (17.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.