גופנו צובר פסולת ורעלים, וחשוב לנקותו מדי פעם, לפחות כמו שאנו דואגים לעשות טיפול לרכב שלנו. מקורות הזיהום רבים ועלולים להגיע מהאוויר שאנחנו נושמים, מקרינה סלולרית, משימוש בחומרים פלסטיים שמגיעים לגופנו דרך המזון, חומרי הדברה חקלאיים ותעשייתיים, חומרים משמרים, חומרי ניקיון, קוסמטיקה שלא הוכנה כהלכה, מזון מעובד ועוד.

גם חוויה של מתח ועומס לאורך זמן תוביל לזיהום פיזי ורגשי, תקשה את יכולת הפינוי והניקוי הטבעית, תחליש את פעולת התאים ואיברי הפינוי, תפגע באיברים ותכניס אותנו למעגל שוטים שקשה לצאת ממנו. כך שגם אורח החיים והניסיון לשנות את סדרי העדיפויות שלנו הם חלק מהעניין ולכן, לכל אחד כדאי לנקות את הגוף ולרענן אותו מדי פעם. בימים אלו אנו נמצאים בעונת מעבר, ולכן זו תקופה נהדרת לנקות את הגוף מרעלים ולאפשר מעבר תקין מהעונה החולפת לזו הנכנסת.

חשוב לשמור על תזונה בריאה, לאכול בעיקר את מה שצומח ולהכין בעצמנו את עיקר מזונותינו. כדאי לבחור צמחים המשפיעים לטובה על חזרה לאיזון מעונת החורף וניקוי פסולת ורעלים מרמת התא ועד רמת האיברים והמערכות בגופנו. להלן כמה צמחים שיעשו את העבודה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מנקז רעלים ושומנים: עלי אזוב (זעתר)

מאז ומתמיד היה האזוב במסורת היהודית צמח הנחשב מנקה ומטהר פיזית, רגשית ורוחנית, שליח האל לפתרון בעיות. אבותינו שהאזוב גדל בסביבתם השתמשו בו ושילבו אותו במאכליהם ומנהגיהם. בזמן המתת בכורי המצרים, ערב יציאת מצרים, ציוו בני ישראל לסמן את משקופי הבתים עם אגודות אזוב טבולות בדם ובכך שמרו על בכוריהם. פעולה זו מסמלת ששימוש באזוב אינו רק פעולה טכנית של סימון הבית כיהודי, אלא גם מסמנת – אנחנו משפחה נקייה ואין סיבה להרוג את בכורנו. גם כשדוד המלך פנה לאלוהים כדי שיאפשר לו לבנות את בית המקדש, הוא השתמש בצמח האזוב כסמל להיטהרות (חטאני כאזוב ואטהר). בעונת האביב צמח האזוב מלבלב וכדאי להוסיפו בנדיבות למזוננו. שימוש באזוב יתרום לספיגה טובה ושיפור העיכול, הצמח יפנה וינקז את הכבד מרעלים ושומנים, יחטא מפני זיהומים חיידקיים במערכת הנשימה ומערכת העיכול, יגביר חיוניות ריכוז וזיכרון, יחזק את גופנו ויוציא אותו מחורף לאביב.

חלטו ושתו חליטות של עלי אזוב – כמה עלים טריים או חצי כפית מהעלים היבשים בכוס מים רותחים, עד 3 פעמים ביום. נוסף לכך, שלבו את תערובת הזעתר בשגרת המזון בעיקר במטבח הקר ובארוחות הבוקר והערב.

אזוב (צילום: הדס ניצן)
אזוב. מנקה ומטהר פיזית | צילום: הדס ניצן

מרגיעה ומעודדת: חליטת סרפד קמומיל וציפורן חתול

שלושה צמחים המופיעים באביב בטבע ועומדים לרשותנו בתקופת הפסח.

סרפד (בערבית ג'וריס) - צמח מזין מאוד. הוא מכיל רכיבים חשובים כמו סידן וכלורופיל, ויטמין C , ויטמין E ומינרלים. משפיע על יעילות פינוי הפסולת ממערכת השתן והכליות ובכך מנקז ומטהר דם. משפר מצבי חולשה כמו אנמיה, משפיע לטובה על ייצור חלב אם, משפר פירוק רכיבי מזון במערכת העיכול וספיגה שלהם לדם, מחזק ומחסן. 

סרפד (צילום: חיים יוסף, mako אוכל)
סרפד. מפנה פסולת ממערכת השתן והכליות | צילום: חיים יוסף, mako אוכל

קמומיל (קחוון בשפתינו/ בבונג' בערבית) - מסייע  לנקות  את מערכת העיכול והכבד מרעלים, פסולת, זיהומים וגם דלקות. מסייע לכבד להיות פחות שומני ויותר מוגן מהרעלים שהוא מפנה, תומך במערכת העצבים, מרגיע ומעודד. 

קמומיל (צילום: יח"צ)
קמומיל. מטפל בזיהומים ודלקות | צילום: יח"צ

ציפורן חתול (קלנדולה) - מסייע למערכת הלימפה ובכך תורם לפינוי פסולת באמצעות הכליות ומערכת השתן. מגביר פרוק רכיבי המזון במערכת העיכול, מסייע לספיגת רכיבים טובה מהמזון לדם, משפר תנועתיות ופעילות של תאים מפרישי ריר במערכת העיכול ותורם להתחדשות ויצירת תאים ורקמות בעיקר במערכת העור. 

ציפורן חתול, עשבי מרפא (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
ציפורן חתול. מסייע למערכת הלימפה | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

הכינו תערובת משלושת הצמחים בחלקים שווים - עלי סרפד, פרחי קמומיל ופרחי קלנדולה (ניתן לרכוש את הצמחים מיובשים בחנויות הטבע או ללקט אותם בטבע בימים אלו בקלות ולייבש לבד). הכינו חליטה של כפית מתערובת הצמחים לכוס מים רותחים, המתינו 10 דקות ושתו. ניתן לשתות מהחליטה כמה פעמים ביום. 

עוד ב-mako בריאות:
>> מצמצמים בפחמימות? 8 טעויות שאתם עושים
>> הטריק הפשוט שיעלים לך את הצלוליט
>> מרפדים את האסלה? כדאי שתקראו את זה קודם

לצרכני האלכוהול: זרעי גדילן

זרעי הגדילן מופקים מצמח הגדילן המצוי וגם את זרעיו ניתן ללקט בטבע בימי האביב. הרכיבים הפעילים בגדילן משמשים כנוגדי חמצון חזקים, מגנים על הכבד ומגבירים את יכולתו לנקות עצמו מרעלים, כימיקלים, תרופות והורמונים. הכבד בסיוע גדילן מוגן יותר מדלקות כבד אקוטיות וכרוניות, ותאי הכבד יצמחו וישגשגו בעזרתו. מרירות הזרעים מוסיפה גם היא להשפעתו הכללית על מערכת העיכול לשיפור ספיגה ותמיכה עיכולית. לעיסת זרעי גדילן מומלצת לצרכני אלכוהול כבדים ובטח בתום ארוחת החג.

גדילן (צילום: הדס ניצן)
הרכיבים הפעילים בגדילן משמשים כנוגדי חמצון חזקים | צילום: הדס ניצן

יש להרתיח כוס מים עם כפית מהזרעים למשך כ-15 דקות, לסנן ולשתות, פעם אחת ביום. בנוסף, ניתן לאכול כחצי כפית מהזרעים ביום. טעמם של הזרעים מר ולכן מומלץ לשתות כוס מים עם אכילת הזרעים.

התחילו כבר עכשיו לנקות את הגוף וכך תיהנו מהכנה מקדימה לצונאמי של האוכל בחג ולשינוי התזונתי הצפוי. טיפ נוסף לסיום, רבים סובלים בזמן החג ולאחריו מנפיחות וגזים, וכדי להפיג זאת, כדאי לצרוך חליטה של זוטא לבנה – חצי כפית, בכוס מים, לפני כל ארוחה. 

* אבי ציטרשפילר, עשבונאי, הרבליסט ובעלי "חוות דרך התבלינים"בבית לחם הגלילית. טל': 04-9533405