לוח השנה היהודי מדגיש את מה שבאמת חשוב בחיים – אוכל. עוד לא נפתחת השנה ובום, הבשלן הביתי מוצא עצמו עם לפחות חמש ארוחות משפחתיות ברצף, ועוד כמה כאלה שאי אפשר לחפף בהן עם איזה שניצל. אי אפשר לברוח מזה, הארוחות האלו דורשות שנזיע בשבילן. הקניות לקראת המרתון הקולינרי הזה הן אתגר בפני עצמו, השווקים והסופר מפוצצים, וחוץ מהתור והדוחק, תמיד מרחף החשש שבגלל העומס והביקוש לא נמצא את המוצרים הטובים באמת.

עוף ממולא באורז ופירות יבשים (צילום: עודד קרני)
כמו בכל חג יהודי: ניסו להרוג אותנו, לא הצליחו, בואו נאכל | צילום: עודד קרני

בשביל זה, המתמודדים של מאסטר שף כאן בשביל לעזור לכם. כמו כל אוהבי הבישול, במשך שנים הם ליקטו לעצמם רשימת חנויות עם שלל מוצרים איכותיים ומיוחדים. לקראת ראש השנה הם הסכימו לפתוח את פנקס הכתובות ולחלוק איתנו את כל המקומות שהם הכי אוהבים, כל החנויות, כל הדוכנים, כל הסודות.

שי סרמני (צילום: ינאי יחיאל)
שי סרמני | צילום: ינאי יחיאל
שי סרמני

שי גר בתל אביב כבר עשרים שנה ואת כל הקניות שלו הוא עורך בעיר. רשימת החנויות האהובות עליו מתעדכנת כל הזמן ותגליות חדשות מצטרפות לאוצרות הישנים:

בשר שי קונה אצל איזו למל, דור שלישי למשפחת קצבים, "באטליז שהוא חצי בית מרקחת. אני נהנה לקנות שם כי הם תמיד לבביים, ומלאי טיפים, והבשר שלהם פשוט באיכות מעולה".

יין שי קונה בענבים, "חנות יין שכונתית נפלאה, של חבר'ה מדהימים שאוהבים ומבינים ביין. הם לא מחפשים למכור לך את הדבר הכי יקר, ונהנים לחלוק את הידע שלהם. ככה, שגם מי שלא מבין ביין מקבל מושג ומצליח לקנות משהו טוב".

סודות שמורים: טרס פזוס, "שני חברה שמייבאים ומייצרים מוצרים מקסיקניים, חלק מהמוצרים אפשר למצוא במעדניות, אבל המבחר המלא נמצא בחנות המפעל בחולון, יש להם מלא סוגי רטבים, בסיס לגווקאמלי מכמה סוגים, טורטיות, קמח תירס לבן (המשמש לעיבוי הפולנטה), פלפלי חלפניו נהדרים וצבעוניים. אצלם הצטיידתי לצורך הכנת המנה הראשונה באודישן".

עזרה במטבח: "אחרי שגיליתי שני ספקי בצק משובח אני מקל על עצמי וחוסך קצת עבודה- במאפיית לחמים אפשר למצוא בצק עלים על בסיס חמאה, עשיר בטעם, אוורירי ומצוין. אצל ליאון ביפו יש בצקי פילו ואטריות קדאיף מאיכות מעולה. בלי מרגרינה או שומן לא בריא שיש בכל כך הרבה בצקים תעשייתים".

מתנה לחג: "אני נורא אוהב לתת מתנות לחג ולכולם. מה שאני בדרך כלל עושה זה מכין משהו, השנה אכין עוגת דבש ואגסים ואלך לשוק לווינסקי, אחד השווקים האהובים עלי בעולם, כדי למצוא אריזות. ברחובות שעוטפים את השוק יש המון חנויות קטנות עם כלי אריזה יפיפיים ובמחירים מצחיקים, את העוגות אני מניח בקופסאות מעוצבות ומחלק לחברים".

פינוק: "גלידה הסיצליאנית שליד הבית. כל פעם שאני שם אני מנסה עוד ועוד טעמים וכל פעם אני מתרשם מהמרקם המושלם והדיוק והעדינות של הטעמים".

פנקס כתובות:
אטליז איזו: בן יהודה 156 תל אביב, 03-5291000
ענבים: בן יהודה 126 תל אביב, 03-5270961
טרס פזוס: המרכבה 93 אזור התעשייה חולון, 03-5597761
לחמים: החשמונאים 88 תל אביב, 03-5618111
בורקס ליאון: עולי ציון 17 יפו, 03-683312
הסיצליאנית: אבן גבירול 63, 03-6962458. בן יהודה 110, 03-5246438 תל אביב. שנקר 14 הרצליה 09-9578224

עמנואל רוזנצוייג (צילום: ינאי יחיאל)
עמנואל רוזנצוייג | צילום: ינאי יחיאל
עמנואל רוזנצוויג

עמנואל מתגורר בשוהם ואת רוב הקניות הוא עושה בשוק רמלה הסמוך "שהוא שוק נפלא עם סחורה ברמה גבוהה וחנייה נוחה. אין לי תחנות קבועות בשוק, אני פשוט עושה שני סיבובים בין הדוכנים, בראשון מסתכל ומשווה ובשני ממלא את הסלים."

בשר הוא קונה דרך מוקד הזמנות שנקרא פרה פרה: "הבשר מגיע ישר עד הבית. זה בשר מרמת הגולן והוא מאוד איכותי ומטופל במקצועיות".

דגים אני קונה בארבעה דייגים בתל אביב, "הכל אצלם תמיד טרי טרי ויש מבחר גדול".

סודות שמורים: "בשוק רמלה יש שני דוכני גבינות שמוכרים משהו שהם קוראים לו גבינה ערבית, זו גבינה קשה ומלוחה שאני נורא אוהב לבשל איתה, להוסיף לרטבים או סלטים. יש לה טעם ייחודי ומעניין ולא נתקלתי בה במקומות אחרים".

עזרה במטבח: "אני לא ממש יודע לבקש עזרה במטבח, אני נהנה להכין בעצמי כל מה שאני יכול".

מתנה לחג: "אני חולה גאדג'טים של מטבח ואוהב לשוטט בספייסס, חנות מתמחה שבה תמיד אפשר למצוא משהו מעניין ומקורי".

פינוק: "גלידה ועוד גלידה, בעיקר בג'לאטו באייר פורט סיטי, דוכן קטן עם גלידה איטלקית טרייה ואיכותית".

פנקס כתובות:
פרה פרה
ארבעה דייגים: בן יהודה 165, תל אביב, 03-5221120
שוק רמלה: משתרע על פני רחוב ז'בוטינסקי בעיר
ספייסס:
סלוניקי 11 הדר יוסף תל אביב, 03-6475555, אלטלף 1, אזור תעשייה יהוד, 03-6326320, מתחם ביל"ו סנטר קריית עקרון, 08-9455223

גילי הלפטק (צילום: ינאי יחיאל)
גילי הלפטק | צילום: ינאי יחיאל
גילי הלפטק

גילי מתגוררת בירושלים ועורכת את רוב הקניות בשוק מחנה יהודה והרחובות הסמוכים. יש לה רשימת חנויות קבועה ואהובה שמספקת לה את כל מה שצריך.

בשר גילי קונה "או אצל איוו, אטליז מפורסם, וותיק ואיכותי במרכז העיר, או אצל רפאל שבשוק, לשניהם יש בשר שתמיד יוצא נהדר".

דגים גילי קונה אצל דויד דגים בשוק מחנה יהודה, "שהוא הירושלמי שהכי קרוב לים. הסחורה שלו טרייה, משובחת ומגוונת". גבינות חמאה ויינות אצל באשר שלא רק שהמבחר שיש אצלהם הוא מסחרר ומתחדש אלא שגם יש להם תודעת שירות שלא נתקלים בה בשום מקום אחר. ירקות ופירות אני קונה אצל אברהם לוי או איציק חיים - שמחזיקים סחורה טרייה וטובה".

תבלינים "אני קונה בפרג, יש שם גם מבחר ענק וגם דברים טריים ואיכותיים".

סודות שמורים: וואליד, "דוכן ירוק שמחזיק את כל הדברים שקשה למצוא, פטריות מכל סוג העולה על הדעת, אנדיב ועלים מכל המינים, סוגים שונים של רוקט, עלי מיקרו, עשבי תיבול פחות שגרתיים, כמו טרגון או עלי חרדל, זוקיני, עגבניות מיובשות ומה לא".

עזרה במטבח: "אני כל כך נהנית להכין לבד שאני בקושי קונה את המוכנים מראש אבל לפעמים אני בכל זאת קונה פסטה טרייה ונהדרת אצל באשר, הרביולי ארטישוק טעים במיוחד. גם לחם אני משתדלת לאפות אבל כשלא יוצא, הלחם במאפיית הדקל הוא הבחירה שלי. הוא לא רק טעים אלא גם בריא - עשוי ממחמצת אמיתית כמעט בלי שמרים. הלחם באיכות מאוד גבוהה והשירות מדהים".

מתנה לחג: "יש בשוק חנות קטנה ויפהפיה של צרכי אפייה שנקראת מנה אחרונה. חוץ משוקולדים איכותיים, אבקות לאפייה וקמחים מיוחדים יש גם כל את כל הכלים האפשריים (והמעוצבים) שאופה עשוי לרצות".

פינוק: "אני תמיד עושה הפוגה באמצע הקניות בקפה מזרחי שבאמצע השוק, יש שם קפה אדיר, והבת של מזרחי, שלמדה בקורדון בלו והיא קונדיטורית מצוינת, מוציאה מהמטבח אוכל מעולה ומאפים ברמה הכי גבוהה שיש. לאחרונה בלילות אני איכשהו שוב חוזרת לשוק, הפעם בשביל קזינו דה פריז - הבר החדש של מזרחי מהקפה ושאנן סטריט מהדג נחש. מקום עם אחלה אווירה, אנשים, מוסיקה ואוכל. אני גם נרגעת וגם נטענת שם מחדש".

פנקס כתובות:
אטליז איוו: שמאי 5 ירושלים, 02-6234676
אטליז רפאל: החרוב 12, 02-6240381
דוד דגים: השקד 15, שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6246898, 02-6242067
באשר פרומאג'רי: עץ חיים 53, שוק מחנה יהודה ירושלים 02-6257969
פירות אברהם לוי: עץ חיים 57 שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6252722
איציק חיים ירקות: עץ חיים 50 שוק מחנה יהודה ירושלים
תבליני פרג: עץ חיים 79, שוק מחנה יהודה ירושלים 02-6231947
ירקות וואליד: השקד 17, שוק מחנה יהודה ירושלים
מנה אחרונה: בית יעקב 10 פינת הדקל 1, שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6247503
קפה מזרחי: השזיף 12 שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-624-2105
מאפיית הדקל: השזיף 14, שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6294175
קזינו דה פריז: מחנה יהודה 3, שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6504265

יוסי אזולאי (צילום: ינאי יחיאל)
יוסי אזולאי | צילום: ינאי יחיאל
יוסי אזולאי

יוסי גר בגבעת זאב שליד ירושלים, את רוב הקניות הוא עורך בירושלים בשוק מחנה יהודה, אבל בגלל ההופעות הוא מסתובב המון ותמיד מוצא זמן להכיר מקרוב את השוק המקומי בעיר בה הוא מבקר.

בשר, "אני קונה בשלושה מקומות: בשוק מחנה יהודה אצל רפאל שמחזיק אחלה כבש, וסטייקים שמיושנים כמו שצריך, אצל עוזרי שמוכר איברים פנימיים בדוכן קטן כמו של פעם - בלי שלט, בלי עיצוב, אבל באיכות מעולה. בשוק רמלה, שזה שוק שאני מאוד אוהב, אני קונה אצל דנינו שמחזיק מוח טרי טרי."

ירקות יוסי מלקט בשוק לפי העין, "אבל הכי אני אוהב את הדוכני דרך. בכביש הבקעה בדרך לטבריה, סוחרים ערביים מוכרים ירקות בלאדי עם טעם שכבר קשה למצוא" פיצוחים ופירות יבשים שאני צריך למשל לטנזיה של ראש השנה, אני קונה בטיב בשוק פתח תקווה, שוק פחות מוכר אבל מאוד איכותי".

סודות שמורים: "הלחמים של מיכה תבור, שאין לו מקום משל עצמו אבל עושה לחם ביתי מעולה, מתקשרים, מזמינים ומקבלים לחם טרי ומצוין".

עזרה במטבח: בשוק הכרמל יש קשישה שמוכרת כבר שנים בצק עדין של פסטלים, אין לה מקום קבוע אבל היא עומדת בשדרה המרכזית של השוק די בהתחלה (כשבאים מאלנבי), כשאני מוצא אותה אני תמיד מצטייד".

מתנה לחג: "כלי מטבח ברמה הכי גבוהה ובמחירים ממש נוחים, אני קונה בחנויות המפעל של ארקוסטיל או ארגל ביפו, המבחר עצום וכיף רק להסתובב שם".

פינוק: "עוגיות ומתוקים מרוקאיים, למזלי מצאתי את מרטין מקריית גת שעושה דברים מדהימים, וגם לימדה אותי המון - למשל איך להכין את השבקייה שהכנתי בתוכנית. היא עושה את כל המגוון- מקרוטים, מאספן, פסטלים, עוגיות שקדים בוטנים ומה לא, והכל תמיד מעולה".

פנקס כתובות:
אטליז רפאל: החרוב 12, שוק מחנה יהודה ירושלים 02-6240381
אטליז עוזרי: השזיף 4, שוק מחנה יהודה ירושלים 02-6231881
דנינו: ז'בוטינסקי 54, שוק רמלה 08-9230797
פיצוחי הטיב: הברון הירש 6, שוק פתח תקווה 03-9046637
לגעת באוכל: לישנסקי 9, מתחם "חונים קונים" ראשון לציון 03-9520390
ארגל אקספרס: שארית ישראל 37 תל אביב, 03-6821199
עוגיות מרוקאיות מרטין: קרית גת בהזמנה מראש 050-9600291
לחם מיכה תבור: 054-5640548

אבי לוי (צילום: ינאי יחיאל)
אבי לוי | צילום: ינאי יחיאל
אבי לוי

אבי ירושלמי וותיק, עושה קניות בעיקר בסופר, בשביל דברים קצת יוצאי דופן הוא יורד לשוק מחנה יהודה. בשר "אני קונה בשוק אצל מגזימוף, מקום מאוד נקי שמחזיק הכל: כבש, בשר בקר, עופות, חלקי פנים, הבשר הטחון מעולה והכל טרי וטעים. חוץ ממנו אין לי ממש תחנות קבועות, מה שיפה אני קונה".

סודות שמורים: "יורם מתבליני בן דוד בשוק, מחזיק את כל התבלינים הכי מעניינים וחדשים, וגם הכי עתיקים ונשכחים, והוא גם יודע להסביר מה כדאי לעשות איתם".

עזרה במטבח: "אם אני מכין משהו מבצק עלים או פילו ומחליט לקצר תהליכים, אני כבר אשתמש בבצק קפוא מהסופר. היום אפשר למצוא בצקים ממש טובים גם שם".

פינוק: "וופל בלגי עם שוקולד לבן מהוואפל בר בירושלים זה הפינוק שלי".

פנקס כתובות:
אטליז מגזימוף: מחנה יהודה 15, שוק מחנה יהודה ירושלים 02-6246448
תבליני בן דוד יוסף: רחוב התות 2 שוק מחנה יהודה ירושלים 02-6256918
וופל בר: דרך בית לחם 41 (שכונת בקעה), הלל 6, שלומציון המלכה 18, עמק רפאים 24, ירושלים טלפון: 1700-701-775

אליהב שאשון (צילום: ינאי יחיאל)
אליהב שאשון | צילום: ינאי יחיאל
אליהב שאשון

אליהב גר בתל אביב ועושה קניות בעיקר בדרום העיר. אבל בשביל להשיג בדיוק את מה שהוא רוצה, הוא מוכן גם לנדוד.

בשר "אני קונה אצל לגזיאל באור יהודה, בגלל הטריות והיישון האיכותי של הבשרים. פיצוחים, זיתים וכאלה אני קונה בשוק לווינסקי, ודגים בשלדג ליד נמל תל אביב הם מחזיקים סחורה טרייה, נקייה ואיכותית".

סודות שמורים: "תבליני סופה ממושב זיתן, הכי איכותי שיש".

עזרה במטבח: "פלפל צ'ומה של חלו ממושב זיתן, היא עושה כמות מצומצמת של דברים מעולים בהזמנה מראש. הלחמים של אבנר לסקין, האופה הכי טוב בארץ. מאוד קשה להשיג את הלחמים שלו אבל כשאפשר שווה".

מתנה לחג: "כל מה שצריך לאפייה, כלים ואבקות וקמח ומה לא, בחנות מקסימה ומקצועית שנקראת הקומה מעל".

פינוק: "יש לי שניים, מתוק ומלוח - פחזניות אצל אידלסון, אין מה לעשות זה הדבר הכי טעים בארץ. ובורקס. המאמן שלי לא מרשה לי אפילו לדבר על זה, אבל בורקס, מבורקס פוני זה הפינוק".

פנקס כתובות:
אטליז לגזיאל:
התעשיה 14 אור יהודה, 03-5332360
שלדג דגים:
דיזנגוף 285, תל אביב, 03-6052349
גרובשטיין הקומה מעל החנות:
החלוצים 18 תל אביב, 03-6839639
תבליני סופה:
משק 19 זיתן, 08-9230573
פלפל צ'ומה של חלו:
מושב זיתן, 050-2333044
לחם אבנר לסקין

אידלסון 10 תל אביב:
בן יהודה 252 טלפון: 03-5444154, דיזנגוף 117 טלפון: 03-5299295, וויצמן 57 טלפון: 03-6911446, שד' ח"ן 2 טלפון: 03-6911446. חולון: מוזיאון העיצוב טלפון: 03-5052682
בורקס פוני:
העלייה 42, תל אביב

>> כל ההמלצות שלנו למנות העיקריות לראש השנה
>> כל ההמלצות שלנו לתוספות ומנות ראשונות לראש השנה
>> כל ההמלצות שלנו לקינוחים לראש השנה