תרנגולת מגומי (צילום: jupiter images)
התרנגולת של היום היא העוף של המחר | צילום: jupiter images

הימים ימי מיתון – אולי פחות, אבל עדיין כואב. בתוך כל זה, המסעדות כאילו לא מושפעות מכלום. הן ממשיכות לגבות מחירים גבוהים, ואנחנו ממשיכים לשלם; כי התרגלנו, כי כבר שכחנו מתי בפעם האחרונה צלינו צלי, קידרנו קדירה ומירקנו מרק שלא הגיעו בשקיות עם הכיתוב האטרקטיבי "רק להוסיף X".

אז עכשיו הגיע הזמן לרנסנס הבישול, ואין מקום טוב יותר להתחיל בו מאשר עוף שלם. המחיר נמוך, הכמות משביעה וההשקעה מינימלית. כמעט כל המתכונים הבאים מבוססים על משיחת העוף במשרה בסיסי ואפייתו, והמסובך שביניהם דורש 10 דקות הכנה מראש.

עוף משוח בתערובת שמן ועשבים, על מצע שעועית ירוקה

מתכון פשוט ומהיר, מלא טעם וניתן לגיוון. את עשבי התיבול ניתן להחליף בהתאם לעונה, ואת יתרת העשבים מומלץ לקשור ולהטמין בתוך העוף.

מצרכים:
עוף שלם
פטרוזיליה
בזיליקום
תימין
בצל ירוק
שעועית ירוקה
שמן זית

הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. קוצצים את הפטרוזיליה, בזיליקום, תימין ובצל ירוק במעבד מזון, יחד עם מעט שמן זית.
3. מושחים את העוף בתערובת הקצוצה ואופים כשעה וחצי עד שהעוף מזהיב.
4. חולטים שעועית ירוקה במים רותחים במשך שלוש דקות ומוציאים למי קרח.
5. ממליחים את השעועית ועורמים אותה על העוף בתנור. אופים יחד כחמש דקות. מגישים חם.

עוף שלם בתנור עם עשבי תיבול (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עוף בעשבי תיבול. מתובל מבפנים ומבחוץ | צילום: עמרי אנדרס צורף

עוף ממולא קוביות אננס, ברוטב חלב קוקוס וצ'ילי

גם אם אתם לא משתגעים על חלב קוקוס, אל תוותרו על המתכון הזה. לא תרגישו בטעמו של החלב – מטרתו לשמור על העוף נימוח ולבנבן, וטעמו מתנדף באפייה. התוצאה לא תהיה זהובה כמו בעוף רגיל, אבל היא תהיה רכה ועסיסית.

מצרכים:
עוף שלם
אננס טרי או מקופסת שימורים
פחית חלב קוקוס
פלפל שאטה טרי או מיובש

הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. ממלאים את העוף בקוביות אננס.
3. מרתיחים את חלב הקוקוס בסיר בינוני ומוסיפים פלפל חריף קצוץ דק. מבשלים יחד 2-3 דקות ויוצקים על העוף, לתבנית שמסוגלת להכיל את כל הנוזלים.
4. אופים במשך שעה-שעה וחצי. מידי עשר דקות יוצקים מהנוזלים בתבנית על העוף בעזרת מצקת. מוציאים כאשר העוף מתחיל להזהיב.

עוף שלם בתנור במילוי אננס וברוטב חלב קוקוס (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עוף ברוטב חלב קוקוס. אל דאגה, הטעם מתנדף באפייה | צילום: עמרי אנדרס צורף

עוף מרטיני – עם ג'ין, ורמוט וזיתים במילוי אורז ואנשובי

כל השחקנים במנה הזו חשובים וקריטיים להצלחת העוף, והאנשובי במלית שומר על מידת עניין גם באורז הפשוט ביותר.

מצרכים:
עוף שלם
ג'ין
ורמוט
זיתים
אורז לבן
אנשובי

הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מבשלים כוס אורז לפי הוראות ההכנה ומערבבים לתוכו את האנשובי השלמים.
3. מערבבים בקערה גדולה 2 כפות ורמוט, 6 כפות ג'ין, 2 כפות שמן זית, כחצי כוס זיתים קצוצים וקורט מלח.
4. ממלאים את העוף באורז ומוזגים על הכל את תערובת המרטיני.
5. אופים במשך כשעה וחצי ומוציאים כשהעוף מזהיב.

עוף שלם בתנור - מרטיני (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עוף מרטיני. ממולא אורז עם אנשובי | צילום: עמרי אנדרס צורף

עוף בפפריקה על מצע תפוחי אדמה

מתכון פשוט וקלאסי שכובש כל חך.

מצרכים:
עוף שלם
פפריקה מתוקה
תפוחי אדמה
מלח

הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. קולפים תפוחי אדמה וחותכים לקוביות בינוניות. זולפים מעל תפוחי האדמה שמן זית בנדיבות, מפזרים פפריקה מתוקה ומלח ומערבבים.
3. מעסים את העוף בשמן זית, פפריקה ומלח.
4. מסדרים את תפוחי האדמה בתחתית התבנית, מניחים עליהם את העוף ואופים עד להזהבה.

עוף שלם בתנור - קלאסי (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עוף עם תפוחי אדמה. קלאסיקה | צילום: עמרי אנדרס צורף

עוף עם בצל מתובל ובציפוי בצק

מנה תמימה מבחוץ, מזמינה ואסתטית. הקווים הנקיים, הטקסטורה הפריכה והצבע האחיד לא מסגירים ולו חצי דבר על המסתתר בפנים. אבל עם הביס הראשון, שלל התבלינים יתקפו את בלוטות הטעם, ולא ישאירו פנים אדישות סביב השולחן.

מצרכים:
עוף שלם
קמח
תערובות תיבול לפי הטעם (על האש, תיבול לעוף, כורכום, כמון, פפריקה, סומאק ומכל הבא ליד)
בצל

עוף שלם בתנור בציפוי בצק (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עוף בציפוי בצק. תמים מבחוץ, מתובל ועסיסי מבפנים | צילום: עמרי אנדרס צורף

הכנה:
1. מערבבים שתי כוסות קמח עם חצי כוס מים ושתי כפות שמן עד ליצירת בצק אחיד. מוסיפים מעט מים אם יש צורך, אך התוצאה צריכה להיות בצק יבש למדי ונוח לעיבוד.
2. מורידים את כנפי העוף, פושטים את העור ומסירים את השומן. ניתן להוציא גם את העצם מהרגליים.
3. קוצצים בצל גס ומטגנים כחמש דקות על מחבת עם מעט שמן.
4. מתבלים בנדיבות את הבצל עם התבלינים שבחרתם ומוסיפים כשלוש כפות שמן.
5. מרדדים את הבצק לעיגול דק (כחצי ס"מ) ומניחים עליו את הבצל המטוגן. שומרים את הרוטב במחבת.
6. מניחים את העוף על הבצק והבצל, מוסיפים עוד כשלוש כפות שמן ומזליפים את רוב הרוטב על העוף. מושחים את העוף ברוטב בזהירות (הוא עדיין חם).
7. סוגרים את הבצק על העוף. הופכים את העוף המצופה כך שהתפר יהיה בתחתית ושופכים על הבצק את יתרת הרוטב.
8. אופים בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות עד שהבצק מתחיל להזהיב ומתקשה.