כשהבלוגריות נטלי לוין ואפרת ליכטנשטט הגיעו להוצאות הספרים בניסיון לעניין אותן בספר אפייה חדש, הן נתקלו בצחוק מתגלגל. ולא צחוק חביב ומשמח של "איך לא עשיתן את זה קודם", אלא גיחוך ממשי על חשבונן. אבל כמו סיפורים אחרים שמלמדים שהעקשנות משתלמת, גם כאן הסוף היה טוב. השתיים האמינו בקונספט, ובייחוד בקהל הקוראים שלהן, ומימנו עצמאית את הפקת "הספר המתוק" המפתה שלהן. בסופו של דבר הן חברו להוצאת כתר, ובינתיים הספיקו גם למכור את המהדורה הראשונה עוד לפני שהספר נחת על המדפים.

"פנינו להמון הוצאות וצחקו לנו בפרצוף בגלל הבלוגים", מספרת ליכטנשטט. "היום אנחנו צוחקות על זה, כי העפנו את כל ההוצאה הראשונה של הספר דרך הרשת, ובעצם האינטרנט הביא אותנו לכוח כפול. הרי העוקבים שלנו הם אנשים שמרגישים אלינו קשר אישי, והם מכירים אותנו בגלל הבלוגים שלנו. אז כשסיפרנו שיוצא לנו ספר נוצר באזז ענק, וזה מדהים כי בפועל מימנו את הכל לבד והתחלנו לעבוד על הספר הזה בלי שהיה לנו משהו מוגדר ביד. היה לנו ברור שאנחנו נשיג את זה ושהספר הזה ייצא לאור - אם זה על ידינו ואם זה על ידי הוצאה מוכרת כלשהי. עשינו את זה כי הרגשנו שיש לדבר הזה ביקוש ושהוא יהיה חייב להצליח, כי כשיש משהו עד כדי כך טוב - הוא נמכר".

הספר המתוק פונדנט שוקולד (צילום: אפרת ליכטנשטט,  יחסי ציבור )
אפשר לרייר גם בלי להכין. פונדנט שוקולד מתוך "הספר המתוק" | צילום: אפרת ליכטנשטט, יחסי ציבור

למי שלא בקי ברזי בלוגספירת האוכל ברשת הישראלית, את הבלוג עוגיו.נט פתחה לוין, 29, קונדיטורית בהכשרתה, לפני כחמש וחצי שנים, בתקופה שבה התעוררו פודיז לא מעטים ברחבי הארץ והתחילו לבטא את עצמם אונליין. "למדתי קונדיטוריה בבישולים ואחר כך עבדתי כקונדיטורית במסעדות, בין השאר צפרה של השף אבי קונפורטי. אהבתי את זה מאוד", היא מספרת, "תוך כדי פתחתי את הבלוג, פשוט כי רציתי שיהיה לי מקום לשים את המתכונים שלי. בלי מטרה לשום דבר, נטו בשביל הכיף של מקום משלי ברשת". הכיף הזה הפך אותה עם הזמן לאחת מבלוגריות האוכל המובילות בארץ, עם יותר מ-200 אלף כניסות חודשיות. כיום הבלוג הוא העיסוק העיקרי שלה, לצד סדנאות האפייה שהחלה להעביר לפני כמה חודשים.

ליכטנשטט, 38, מעצבת גרפית וצלמת בכל רמ"ח איבריה, היא סיפור קצת אחר. הבלוג שלה, אז מה את עושה כל היום, עוסק אמנם באוכל ומתכונים, אבל העיקר בו הוא הצילום המוקפד והמרהיב. "פתחתי את הבלוג כמעט בלי שום תכנון, וחשבתי שמקסימום אחותי וחברים שלי יקראו את זה", היא מספרת. "זה היה אחרי שסגרתי את חנות שמלות הכלה והערב שהייתה לי עם שותפה בגן החשמל, כי הבנתי שזה לא חלום חיי להכין שמלות כלה, וחזרתי לירושלים. הייתי סגורה בבית עם ילד בן שנה וקיבלתי במתנה את ספר המתכונים הראשון של יותם אוטולנגי. היום זה אולי נדוש, אבל מה שהוא כתב שם על אוכל שילב את כל הדברים שאני מאמינה בהם: אוכל פשוט, תבלון בסיסי, חומרי גלם מצוינים. קראתי את זה והחלטתי לפתוח בלוג משלי, ועוד באותו ערב עשיתי את זה". היום עומד הבלוג של ליכטנשטט על 50 אלף כניסות חודשיות.

נטלי לוין ואפרת ליכטנשטט (צילום: שירן כרמל,  יחסי ציבור )
אפרת ונטלי. שידוך של הרשת | צילום: שירן כרמל, יחסי ציבור

עם הזמן הפכו לוין וליכשטנשטט, בהתחלה בתיווכם של הבלוגים שלהן, לחברות טובות, ואז הגיע הרעיון להוציא יחד ספר. אל האיחוד המוצלח הזה הביאה כל אחת את החוזקות שלה - לוין את המתכונים, שמציעים גרסה שונה ולפרקים מעניינת ומאתגרת יותר מאלה המוצגים בבלוג שלה, וליכטנשטט את הצילומים ואת צורת ההגשה - שגורמים לך לרייר גם אם מעולם לא חיממת תנור. "כשנטלי באה עם הרעיון להוציא ספר החלוקה בינינו הייתה טבעית וברורה", מספרת ליכטנשטט. "ברור שגם אני השפעתי על התוכן - טעמתי, שיניתי והוספתי דברים - אבל באותה מידה גם היא השפיעה על הצילומים. זה לקח שנה מאז הקליק הראשון של המצלמה ועד שהספר יצא לאור, ומבחינתנו זה היה כמו ללדת תינוק".

הספר הכי יפה בארץ

אבל בעולם שבו הוצאות הספרים עומדות על סף קריסה, ומי שרוצה להוציא ספר לאור צריך להיות לכל הפחות כוכב טלוויזיה - הכישרון הוא לא ערובה להצלחה. "ספרים הם בהחלט עולם שהולך ומצטמצם, ומבחינת ספרי בישול מוציאים היום רק דברים שהם באמת טובים, כי זה עסק יקר ובדרך כלל לא משתלם לאף אחד מהצדדים", מסבירה לוין, "אבל אין מה לעשות, זה לא אותו דבר. יש משהו נורא רגשי וכיפי בלהחזיק ביד ספר שיצרת, לעומת בלוג שהוא מצד אחד אינסופי ומצד שני הופך עם הזמן לסוג של ארכיון. כי בספר אתה באמת מדפדף, לוקח אותו איתך למטבח ומלכלך אותו. מבחינתנו ככה התוצרים שלנו גם יכולים להגיע לקהלים שלא קוראים בלוגים, וזה פלח אוכלוסייה לא קטן".

"אפילו אמא שלי", מוסיפה ליכטנשטט, "שיחסית שולטת באתרי אינטרנט ומיילים, לא ידעה מה זה בלוג עד שלימדתי אותה. רוב האנשים בארץ עדיין לא קוראים בלוגים, ועבורם אנחנו אנונימיות. זאת הסיבה שהחלטנו לבדל את עצמנו בגזרת ספרי הבישול על ידי יצירת הספר הכי יפה שיצא אי פעם בארץ. זה לא צנוע להגיד, אבל החלטנו שאם אנחנו לא עושות את הספר הכי יפה שנעשה כאן, אין לנו שום סיבה להתחיל להשקיע בו. כי בסופו של דבר יוצאים בישראל המון ספרי בישול, בעיקר של סלבס כמו קרין גורן ומיקי שמו, ואין לנו איך להתחרות בהם אלא אם נעשה ספר שהוא פשוט וואו".

אין תמונה
"ידענו שאנחנו חייבות לעשות ספר שהוא פשוט וואו"

התשובה לשאלה הבאה שלכם היא בהחלט כן, "הספר המתוק" הוא מאוד יפה. יש בו 80 מתכונים שהושקעה בהם המון מחשבה, עם המון אופציות לקינוחי חג כמו גם מתכונים לעוגיות קפה יומיומיות, ולצדם אינספור תמונות מפתות. עד כדי כך מפתות, שהבנות בטוחות שמי שיקנה את הספר ייהנה ממנו אפילו אם לא יכין ממנו ולו מתכון אחד.

"היה חשוב לנו ליצור אלבום צילום ולא ספר בישול קלאסי", אומרת ליכטנשטט, "משהו שידבר לבשלן החובב אבל גם לארכיטקטים או מעצבים. מטבח זה מקום שהמון אנשים מתחברים אליו, והמתכונים שלנו באמת פונים לכולם: יש בספר מתכונים שהם יותר פשוטים, מתכונים מורכבים, אופציות למתכונים לטבעונים או לחולי צליאק ואפילו חלוקה באינדקס למתכונים לפי חגים, כדי להקל על החיים. חוץ מזה מדובר בספר מתוקים, שזה משהו שכולם אוהבים".

"גם את הבלוגים שלנו אנשים נהנים לקרוא ולרייר על התמונות, אפילו אם לא מכינים כלום וסתם אוכלים יוגורט", מוסיפה לוין וצוחקת, "הרי בסופו של דבר לקרוא, להסתכל ולפנטז זה לא משמין כמו להכין ולאכול".

טרייפל אוכמנויות (עם ריקוטה וקראמבל גרנולה) 

המרכיבים (6 קינוחים אישיים):
לקראמבל גרנולה:
50 גרם (1/4 כוס) סוכר דמררה
40 גרם (1/4 כוס פחות 2 כפות) קמח
40 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
25 גרם (1/4 כוס) שיבולת שועל שלמה

לקרם ריקוטה:
200 גרם (1 מכל) גבינת ריקוטה 5% שומן
250 מ"ל (מכל)שמנת מתוקה קרה מאוד
2 כפות סוכר
1/2 כפית תמצית וניל

לאוכמניות:
100 גרם (3/4 כוס) אוכמניות קפואות
1 כף סוכר חום כהה
גרידה מ-1/2 לימון
1 כפית מיץ לימון

אופן ההכנה:

1. קראמבל גרנולה: מחממים תנור ל-170 מעלות.
במעבד מזון עם להב פלדה מעבדים יחד סוכר, קמח, חמאה ושיבולת שועל עד שמתקבלת תערובת פירורית. מעבירים את התערובת לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, משטחים לשכבה אחידה ואופים במשך 10-15 דקות עד שהקראמבל מזהיב. מצננים לפני הרכבת הקינוחים.

2. קרם ריקוטה: בקערת מיקסר עם וו הקצפה, מקציפים יחד ריקוטה, שמנת מתוקה, סוכר וניל עד שמתקבל קרם יציב. מעבירים את הקרם לשק זילוף עם צנתר חלק ומניחים במקרר עד הרכבת הקינוחים.
אוכמניות: בקערה קטנה מערבבים אוכמניות, סוכר, גרידה ומיץ לימון ומניחים לאוכמניות להגיר נוזלים במשך כחצי שעה בטמפרטורת החדר.

3. הרכבת המנה: מזלפים קרם ריקוטה בתחתית הכוס. מעל הקרם מניחים 2 כפיות של אוכמניות (יחד עם מעט מהנוזלים שהגירו). מעל האוכמניות מפזרים קראמבל ומגישים מיד. נשמר בקירור עד יומיים.

הספר המתוק מילפיי שוקולד (צילום: אפרת ליכטנשטט,  יחסי ציבור )
טרייפל אוכמניות מתוך "הספר המתוק" | צילום: אפרת ליכטנשטט, יחסי ציבור



טירמיסו (עם בישקוטי שוקולד ביתי)

המרכיבים (6-8 מנות אישיות):
לבישקוטים:
2 חלמונים
15 גרם (3 כפיות) סוכר
2 חלבונים
25 גרם (5 כפיות) סוכר
1/2 כפית תמצית וניל
35 גרם (1/4 כוס) קמח
10 גרם (1 כף) קקאו
אבקת סוכר לפיזור לפני האפייה

לקרם מסקרפונה:
3 חלמונים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
3 כפות ברנדי
250 גרם (1 מכל) גבינת מסקרפונה בטמפרטורת החדר
150 מ"ל (2/3 כוס) שמנת מתוקה

לטבילה:
1 כוס אספרסן חזק מאוד (או כוס נס קפה חזק ללא חלב וסוכר)
4 כפות ליקר קפה או אייריש קרים
אבקת קקאו לקישוט

אופן ההכנה:

1. בישקוטים: מחממים תנור ל-180 מעלות. מקציפים יחד חלמונים ו-15 גרם סוכר במהירות גבוהה עד שמתקבלת תערובת תפוחה, בהירה ואוורירית מאוד. בקערה נפרדת מקציפים חלבונים, 25 גרם סוכר וניל עד שמתקבל קצף יציב ורך ("גבעות רכות"). מוסיפים לקציפת החלמונים קמח, אבקת קקאו ומחצית מתערובת החלבונים המוקצפת ומקפלים בעדינות לאיחוד בין התערובות. מוסיפים את יתרת החלבונים המוקצפים ומקפלים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה ואוורירית. מעבירים את התערובת לשק זילוף עם צנתר חלק. על גבי תבניות תנור, מרופדות בנייר אפייה, מזלפים פסים קצרים באורך 5-6 ס"מ, ברווחים. מפזרים אבקת סוכר ואופים במשך 8-12 דקות, עד שהבישקוטים מתייצבים. מצננים לחלוטין לפני הרכבת המנה.

2. קרם מסקרפונה: שמים בקערה חסינת אש חלמונים, סוכר וברנדי וטורפים היטב. מניחים את הקערה על גבי סיר עם מים רותחים וממשיכים לטרוף, תוך כדי בישול עדין מאוד בבן-מארי עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה. ברגע שהתערובת מסמיכה, מסירים מהאש, מוסיפים את המסקרפונה וטורפים עד שהתערובת אחידה. מקציפים את השמנת המתוקה לקצפת יציבה אך רכה, ומקפלים לתוך תערובת החלמונים והגבינה. מתקבלת תערובת במרקם מוס דליל.

3. הרכבת המנה: מערבבים את האספרסו והליקר בכלי קטן שיהיה נוח לטבילת הבישקוטים. טובלים את הבישקוטים בתערובת הקפה ומניחים בתחתית כל כוס. יוצקים חלק מתערובת הגבינה עד למחצית מגובה הכוס. מוסיפים שכבה נוספת של בישקוטים טבולים בקפה ומעליה עוד שכבת גבינה, עד לשפת הכוס. מצננים את הטירמיסו במקרר במשך כ-5 שעות (ועדיף לילה שלם). מפזרים אבקת קקאו דרך מסננת ומגישים. שומרים את הטירמיסו המוכן במקרר עד 5 ימים, ועדיף לפזר אבקת קקאו ממש לפני ההגשה.

טירמיסו הספר המתוק (צילום: אפרת ליכטנשטט,  יחסי ציבור )
טירמיסו שיסגור באופן מושלם את ארוחת החג | צילום: אפרת ליכטנשטט, יחסי ציבור


מילפיי שוקולד (במילוי פטיסייר שוקולד וקצפת פרלינה)

המרכיבים (6-7 מנות אישיות):
לבצק עלים שוקולד:
200 גרם חמאה רכה לקיפולים
230 גרם קמח
20 גרם קקאו כהה
½ כפית מלח
½ כפית חומץ
120 מ”ל מים קרים
35 גרם חמאה מומסת
1 ביצה טרופה
3-2 כפות סוכר

לקרם פטיסייר שוקולד:
250 מ”ל חלב
½ כפית תמצית וניל
2 חלמונים
70 גרם סוכר
25 גרם קורנפלור
50 גרם חמאה
50 גרם שוקולד מריר קצוץ
125 מ”ל שמנת מתוקה

לקצפת פרלינה:
250 מ”ל (1 מכל) שמנת מתוקה
1 כף סוכר
1 כף מחית פרלינה (להשיג בחנויות
המתמחות באפייה)
1 כפית אינסטנט פודינג וניל
אבקת סוכר לקישוט

אופן ההכנה:
1. מכינים את החמאה לקיפול: מרדדים את החמאה עם מערוך, בין שני ניירות אפייה, עד שמגיעים לגודל 15*15 ס”מ. מניחים בצד עד השימוש.

2. בצק עלים שוקולד: בקערת מיקסר עם וו לישה שמים יחד קמח, קקאו, מלח, חומץ, מים וחמאה מומסת ולשים במשך כ־10 דקות עד שמתקבל בצק רך וגמיש. עוטפים את הבצק המוכן בניילון נצמד, ושומרים במקרר במשך כחצי שעה. מרדדים את הבצק למלבן בגודל של כ־15*30 ס”מ ועל מחצית ממנו מניחים את מלבן החמאה. מקפלים על החמאה את החצי השני, ומסובבים את הבצק סיבוב של 90 מעלות בכיוון השעון (תפר הקיפול צריך להיות לכיוון הגוף). מרדדים שוב למלבן ועושים קיפול 3. מיד (אין צורך לקרר) מרדדים שוב ועושים קיפול 4. עוטפים את הבצק בניילון נצמד, ומצננים במקרר למשך כחצי שעה. מרדדים את הבצק שוב ומקפלים קיפול 3 ומיד לאחריו קיפול 4 נוספים. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ושומרים במקרר במשך 7-6 שעות (ועדיף לילה). את הבצק המוכן והקר מרדדים על משטח מקומח, למלבן בעובי של כ־3 מ”מ. מניחים את הבצק המרודד על גבי תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ומחוררים אותו בעזרת מזלג. מצננים את הבצק במקפיא ובינתיים מחממים תנור ל־180 מעלות. מורחים את הבצק במעט ביצה טרופה ובוזקים מעט סוכר. מניחים נייר אפייה נוסף על גבי הבצק ומעליו תבנית תנור (זאת על מנת שהבצק יישאר דק ולא יתפח במהלך האפייה). אופים במשך 30-25 דקות או עד שהבצק זהוב לחלוטין. מצננים לחלוטין. בעזרת סרגל, חותכים את הבצק למלבנים בגודל של 10*4 ס”מ ומניחים בצד עד הרכבת המילפיי.

3. קרם פטיסייר שוקולד: בסיר קטן מניחים יחד חלב ווניל ומביאים לסף רתיחה.
במקביל, טורפים חלמונים, סוכר וקורנפלור. יוצקים כ־⅓ מכמות החלב החם לתוך תערובת החלמונים, תוך כדי טריפה מהירה. מוסיפים את יתרת החלב וטורפים היטב. מחזירים את התערובת לסיר וממשיכים לבשל על להבה
בינונית, תוך כדי טריפה נמרצת, עד שנוצר קרם פטיסייר סמיך. מסירים את
הקרם מהאש ומוסיפים פנימה חמאה ושוקולד קצוץ. טורפים היטב עד שהחמאה והשוקולד נמסים ומתקבל קרם שוקולדי עשיר. מעבירים את הקרם לכלי שטוח ומכסים אותו בניילון נצמד. מצננים במשך כ־3 שעות במקרר עד שהוא קר לגמרי. כאשר הקרם קר מערבבים אותו בעזרת מטרפה, עד שהוא חוזר למרקם המקורי. בקערת מיקסר מקציפים שמנת מתוקה עד שנוצרת קצפת יציבה. מקפלים את הקצפת לתוך הפטיסייר עד שמתקבל קרם אחיד ויציב. מעבירים את הקרם לשק זילוף עם צנתר חלק ושומרים במקרר עד הרכבת הקינוח.

4. קצפת פרלינה: בקערת מיקסר מקציפים שמנת מתוקה, סוכר, מחית פרלינה ואינסטנט פודינג וניל עד שמתקבלת קצפת יציבה מאוד. מעבירים את הקצפת לשק זילוף עם צנתר חלק ושומרים במקרר עד ההרכבה.

5. הרכבת המילפיי: כל מנה מורכבת מ־3 שכבות של עלי בצק וקרמים ביניהם. מזלפים על עלה הבצק התחתון תלוליות פטיסייר שוקולד ובמרכז העלה פס אחד של קצפת פרלינה. סוגרים עם עלה בצק נוסף ועליו מזלפים את הקרמים בצורה זהה. סוגרים עם עלה בצק נוסף, מקשטים באבקת סוכר ומגישים מיד.

שומרים במקרר עד יומיים.

>> עוד מתכונים לראש השנה

>> לכל כתבות המגזין