בוס (צילום: lisegagne, Istock)
שימוש שגוי במונחים עוד עשוי לתת תחושה שהמועסק מנוצל על ידי המעסיק | צילום: lisegagne, Istock

האם המונח "מעביד" ימחק בקרוב מהלקסיקון? איגוד לשכות המסחר, בראשות אוריאל לין, והסתדרות העובדים הלאומית, בראשות יואב שמחי, גיבשו הצעת חוק שמטרתה למחוק כליל את המילים "מעביד או "מעבידים" מספר החוקים בישראל. ההצעה תמנע מכל רשות ציבורית את השימוש במונח הזה, לרבות בתי המשפט ובתי הדין לעבודה.

איך צריך לומר "יחסי עובד-מעביד"? למשל, יחסי מעסיק ומועסק. "מטרת ההצעה להעביר מסר נורמטיבי של מערכת יחסים אחרת בין המעסיק לבין המועסק, המושתתת על כבוד הדדי, שיתוף פעולה ואיזון אינטרסים", מבהירים היום בשני הארגונים. "השימוש במילים איננו סמנטי בלבד ויש לו השפעה תודעתית. ההצעה מבקשת למנוע שימוש במונח אנכרוניסטי, המטיל על המעסיקים צל כאילו היו ציבור של מנצלים", הם הוסיפו.

אוריאל לין יודע כי כשעובד מגיע לבית הדין לעבודה עם טענות כנגד מעסיקו, עצם השימוש במילה "מעביד" מציבה את המעסיק בעמדה של כוח רב, ועובדה זו עשויה להשפיע על השופטים לטובת העובד.

"אסור לזלזל בכוחן של מילים, במשמעותן ובהשפעתן על עיצוב המציאות", הסביר היום לין. "שימוש כושל או שגוי במונחים אף יוצר אסוציאציות שליליות ועלול להעכיר את מהות היחסים שלא לצורך. הצעת חוק זו בראש ובראשונה תטיב עם כבודם של ציבור העובדים בישראל, שהינם, כידוע, עתירי זכויות ובוודאי ובוודאי שאין לראותם ככפופים למעבידים", הוא הוסיף.