ילדים בכורים מפונקים פחות, וזה משתלם להם. מאות מחקרים בדקו את הקשר שבין סדר ליד לדפוסי התנהגות, ומצאו קשרים מובהקים בינו לבין רמת משכל, נטייה לאלכוהוליזם, מוטיבציה להצלחה וחברתיות. עם זאת, כמעט ולא נבדק הקשר בין סדר הלידה להתנהלות פיננסית של אנשים בוגרים.

אבל נחשף גם הקשר הזה. במחקר שנערך במסגרת עבודת הדוקטורט של ד"ר יריב שולם מאוניברסיטת טרידנט בארה"ב, התגלה שהסיכוי של ילדים בכורים להיכנס לחובות נמוך משמעותית מהסיכוי של ילד זקונים להיות במצב כזה. למעשה, התברר שככל שסדר הלידה יורד, כך גדלים הסיכויים של האדם הבוגר להיות בחובות.

המחקר, שהתמקד במשפחות ישראליות, החל בעקבות סיפור אישי של ד"ר שולם. "התחלתי את המסלול האקדמאי שלי בתואר ראשון בעבודה סוציאלית. אני זוכר שבאחד מהשיעורים הראשונים שהגעתי אליהם, המרצה דיבר על מחקרים בתחום מדעי החברה. הוא רצה להראות שיש תופעות שמאוד קל להוכיח את קיומם. כדי להדגים את טענתו, הוא שאל את התלמידים, 'מי כאן באולם הוא או היא בכור?'. התברר שייצוג הבכורות בחדר היה בערך 80% מכלל 200 הסטודנטים באולם. ילדי הסנדוויץ' היוו כ- 19% מהנוכחים ובסך הכל שתיים מהסטודנטים היו ילדי זקונים". כבר אז, בחודש הראשון של הלימודים שלי, נזרעו הזרעים לסקרנות שלי בנושא מחקרים הקשרים לסדר לידה".

הבחירה לערוך את המחקר בישראל לא היה מקרי אף הוא. כדי שבמשפחה יהיו בכור, ילד סנדוויץ', וילד זקונים צריכים לפחות שלושה ילדים במשפחה. מכיוון שבמדינות מערביות רבות מספר הילדים במשפחה נמוך משלוש, הרי שקשה יותר למצוא משפחות שמתאימות למדגם. בישראל, לעומת זאת, הסטטיסטיקה של קצב הילודה מראה כי רוב המשפחות מתהדרות בשלושה ילדים ויותר.

יש מוצא

ניתוח הנתונים הראה שיש דרך פשוטה "להציל" את אותם ילדי הזקונים. התברר שילדים שבילדותם זכו לחינוך פיננסי יעיל מההורים שלהם, לא הציגו את אותה נטייה לצבור חובות. "לסדר הלידה של אדם יש השפעה רבה על עיצוב האופי שלו", מסביר ד"ר שולם את הממצאים. "השפעה זו היא תוצאה טבעית של חווית הגדילה עם אחים גדולים יותר או קטנים יותר. את תופעות הלוואי של סדר הלידה, קשה למחוק. עם זאת, מסתבר שבכל מה שקשור להתנהגות אחראית עם כסף, החינוך הפיננסי שילדים מקבל בבית, משפיע הרבה יותר מאשר סדר הלידה". במילים אחרות, כל מה שצריך כדי להציל את ילדי הזקונים מחובות זה ללמד אותם על כסף כאשר הם עדיין בבית של ההורים שלהם.

“מצד אחד, אלו חדשות טובות מכיוון שדי קל לעזור לילדים לגדול להיות אחראים עם הכסף שלהם. כל מה שבעצם דרוש זה שההורים ידברו עם הילדים שלהם בצורה עקבית וברורה לגבי התנהלות פיננסית טובה. מצד שני, אלו חדשות רעות מאוד מאחר שמחקרים אחרים מצאו שהורים מאוד מפחדים לדבר עם הילדים שלהם בנושא כספים".

ד"ר יריב שולם (צילום: אלבום פרטי)
ד"ר יריב שולם | צילום: אלבום פרטי

בעשור האחרון, במקביל לעבודה על מחקר הדוקטורט שלו, עסק ד"ר שולם בניסיון לעזור להורים להפסיק לפחד מהמשימה החשובה של חינוך פיננסי. במסגרת סמינרים והרצאות ,הוא לימד הורים איך להתנהל בצורה יעילה יותר עם הכסף. לאחר מכן הוא גם הקנה להורים כלים מעשיים לשילוב הילדים בתהליכים פיננסים של המשפחה. "כאשר ההורים לומדים איך לנהל את הכסף שלהם נכון, קורים מספר תהליכים  במקביל. המתח בין בני הזוג יורד, המתח בין ההורים לילדים מצטמצם, ולבסוף יכולת הרכישה של המשפחה דווקא עולה. בסביבה כזו, ההורים מוצאים שלא רק שאפשר לשלם פחות כסף ולקנות יותר, אלא שגם הילדים שלהם יכולים לקבל יותר מבלי לגרום להורים שהם במגננה מתמדת".

>> איפה הכי משתלם לבצע המרת מטבע חוץ?

לאחרונה פרסם ד"ר שולם ספר בשם: "מסע פיננסי. המפה להצלחה פיננסית של המשפחה הישראלית" בהוצאת אוריון. הספר מלווה את הקורא בכל ארבעת הרובעים הפיננסים של המשפחה: הכנסות, הוצאות, נכסים, וחובות. לא משנה באיזה מצב המשפחה נמצאת, הספר יכול לספק לקוראים הנחיות פשוטות וברורות איך להתקדם למצב פיננסי טוב יותר. בנוסף לכך, בימים הקרובים, יצא לאור ספר נוסף של ד"ר שולם העוסק בצורה ממוקדת בכלים שהורים יכולים לנצל בכדי ללמד את הילדים על ניהול הכסף ולהכין אותם לחיים בעולם הקפיטליסטי שבו הם עומדים לשחק בקרוב.