מדעי הדשא (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
הרעיון: לקחת רשתות חברתיות וליישם אותן באקדמיה | צילום: Getty Images, GettyImages IL

"אוניברסיטת העם", מיזם גלובלי של איש העסקים הישראלי שי רשף, עם עבר מרשים של ייזום חברות בתחום החינוך בישראל ובארה"ב, קיבלה היום (ב') חשיפה גדולה ב"ניו יורק טיימס".

בראיון לעיתון מתאר רשף את המיזם החדש, שנמצא בשלבי תכנון, כאוניברסיטת הרשת הגלובלית הראשונה, שתהיה פתוחה, חינם אין כסף, לכל אדם ששולט באנגלית ובעל גישה לאינטרנט.

לדברי רשף, "אוניברסיטת העם" (University of the People), תהיה מיזם ללא כוונות רווח. "הרעיון הוא לקחת רשתות חברתיות וליישם אותן באקדמיה".

גלובס דיווח בהרחבה על היזמות הקודמות של רשף בכתבה ב-G מגזין באוקטובר אשתקד. רשף היה מנכ"ל קבוצת קידום, מיסודם של ארנן יקותיאלי המנוח ואשתו ליאורה. הוא רכש את השליטה בחברה, שנמכרה בסופו של דבר לתאגיד החינוך האמריקני קפלן, בשליטת וושינגטון פוסט. לימים הקים רשף את cramster.com, קהילת לימודים מקוונת שבה חברים מאות אלפי תלמידים ברחבי תבל, שעוזרים זה לזה להבין ולפתור בעיות בלימודים, בעיקר במקצועות ריאליים.

"תכנות מקור פתוח של קורסים אקדמאיים כבר קיימות ברשת, הודות לאוניברסיטאות שהציבו אותן שם, כשירות חינם לציבור", אומר רשף. "אנחנו יודעים שתהליך למידה, שבו תלמיד מלמד תלמיד, הוכיח עצמו בשטח. אם מצרפים את הגורמים האלה יחדיו, אפשר להקים אוניברסיטה חינם שתהיה פתוחה לסטודנטים בעולם כולו. אתה צריך רק אנגלית וגישה לאינטרנט".

כבשה באחו (צילום: Sieto Verver, Istock)
רוצה ללמוד ניהול עדרי כבשים? חומרי הלימוד כבר ברשת באדיבות אוניברסיטת יוטה | צילום: Sieto Verver, Istock

הטיימס מציין, כי למידה מקוונת היא ענף צומח. המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס הקים ב-2001 את הקונסורציום לתכנות מקור פתוח של קורסים אקדמאיים, מעין מרכז סליקה לתכניות לימודים מקוונות שמעלים ברשת אלפי מוסדות אקדמאיים ברחבי תבל. מי שרוצה ללמוד ניהול עדרי כבשים ימצא את חומרי הלימוד ברשת באדיבות אוניברסיטת יוטה.

"אוניברסיטת העם", כמו אוניברסיטאות מקוונות אחרות, תקיים קהילות לימודים מקוונות ותציע שיעורים שבועיים, במתכונת של שיח כיתתי, על נושאים שונים. יהיו גם שיעורי בית ובחינות. לא יהיה שכר לימוד. הסטודנטים ישלמו דמי הרשמה (15 עד 50 דולר) ויידרשו לשלם תמורת כל בחינה (בין 10 ל-100 דולר). סטודנטים ממדינות עניות ישלמו פחות מסטודנטים במדינות מפותחות.

רשף אומר, כי המיזם החדש יעסיק פרופסורים פעילים או בגימלאות, חלקם בתשלום וחלקם בהתנדבות, וכן ספרנים, סטודנטים לתואר שני ואנשי מקצוע לפיתוח תכניות לימודים ולבדיקת מבחנים.

הוא מתכנן להתחיל בקטן. כאשר האוניברסיטה תעלה לרשת, בסתיו הקרוב, יוגבל מספר הסטודנטים ל-300 וההיצע יוגבל לתאר ראשון במינהל עסקים ובמדעי מחשב. בדעתו לקבל אקרדיטיזציה מהרשויות המתאימות מוקדם ככל האפשר.

רשף מקווה להגדיל את מספר הסטודנטים ב"אוניברסיטת העם" ל-10 אלפים בתוך חמש שנים. לדבריו זה מספר הנרשמים האופטימלי שיאפשר למיזם לקיים את עצמו. ההוצאות הראשוניות להקמת המיזם יהיו כחמישה מיליון דולר, ורשף מתכנן להזרים למיזם כמיליון דולר מכיסו.