נשיקה בדרך להפגנה (צילום: אדי ג'רלד)
הפגנת המיליון. מהפכה גם ברשת | צילום: אדי ג'רלד

 השנה, באווירת האוהלים, אנחנו מחכים יותר מתמיד למהפכה. מתי יקום ויקיליקס ישראלי שיחשוף עד הסוף את המתרחש בממשלה שלנו? מתי יהפוך תוכן הגולשים למתחרה רציני בעיתונות הוותיקה (כן, גם אתרי החדשות באינטרנט יכולים להיחשב "וותיקים")? מתי נפסיק לקרוא את החדשות באינטרנט ונתחיל לצפות בהן בווידאו?

כאן ב-mako, אתר הבית של חדשות 2, השידורים החיים הם לב ליבו של העדכון החדשותי, ואנחנו נמצאים בחזית השינוי של האופן שבו צורכים חדשות באינטרנט. כשבאנו לבחור השנה את האתרים הטובים ביותר, החלטנו להרחיב את המבט החוצה, לא אל אתרים דומים אחרים, אלא אל אתרים שלא יכולים ולא רוצים להתחרות בענקי האינטרנט בישראל, אבל מוצאים דרך אחרת להפוך את עצמם למקור חדשותי שלא כדאי לפספס.

 

אין תמונה
הידען. טוב לדעת
 הידען – ידע זה כוח

בעוד חמישים שנה, כנראה שלא נזכור הצהרות של מיני אנשים שהשתחלו לכנסת בלי ששמנו לב. מנגד, הפיתוחים האחרונים בטיפול במחלות הויראליות יכולים להציל את חיינו, וההבנה של סודות היקום יכולה לשנות את כל המציאות סביבנו. בדיוק עבור החדשות החשובות האלה קיים אתר "הידען", שמאז שנת 1997 מביא את העדכונים הכי חמים בתחום המדע והטכנולוגיה. בהנהגתו של העיתונאי אבי בליזובסקי מקבלים הגולשים עדכונים שוטפים מתחומי האסטרונומיה ועד ההיסטוריה. 

סביב האתר התפתחה קהילה מדעית שוקקת, שמעורבת בכל מילה שנכתבת בו. העוצמה הזו היא גם אחת מנקודות החולשה שלו. נדמה שלא תמיד נעשה מאמץ להפוך את תכנים מדעיים "קשים" לנגישים לשאר הגולשים. מנגד, מישהו צריך לייצג את קהילת הדוקטורנטים לכימיה בישראל, לא?

 השורה התחתונה: האתר שיעשה אתכם חכמים יותר

 

אין תמונה
העין השביעית. מבט לחדשות
 העין השביעית – כותבים מהשורה הראשונה

 במשך 11 שנים, מ-1996 עד 2007, היה העין השביעית במה מודפסת לדיונים בענייני תקשורת. הפסקת הפצת הגיליון המודפס הייתה אמורה  הייתה להיות גזר דין מוות. במקום, הצליח המגזין להמציא את עצמו מחדש באינטרנט, ולהפוך לרלוונטי מתמיד.  בעולם שבו הסיקור התקשורתי הוא הכל (תשאלו את יושבי המאהלים), העין השביעית מצליח להציב הכותרת הראשית בעיתון בהקשר הנכון, ללעוג לאתרים שלא יודעים איך לשווק את עצמם בפייסבוק ולחשוף את הנעשה מאחורי הקלעים של של הסיקור החדשותי בטלוויזיה, ברדיו ובאינטרנט.

מצויד בשורת כותבים מן השורה הראשונה, עריכה קפדנית ורוחב יריעה שאתרים אחרים יכולים רק להתקנא בה, העין השביעית הפך לאתר שחשוב להגיע אליו, גם למי שלא יודע מי עורך את המהדורה המרכזית. סקירת העיתונות היומית שלו, אגב, טובה ברוב המקרים מהעיתונים אותם היא מסקרת.

 השורה התחתונה: מאחורי הקלעים של העיתונות מסתתר הסיפור האמיתי

 

אין תמונה
צבע אדום. יש גם אתר
 צבע אדום – אזעקת חדשות

להעמיק זה טוב ויפה, אבל הגולש הישראלי רוצה תשובה לשאלה הכי חשובה מבחינתו: "מה קורה עכשיו? ועכשיו? ועכשיו?". לנישה הזאת נכנס "צבע אדום", שאומנם מתהדר באתר אינטרנט חדשותי, אבל לפחות מבחינתנו הוא עומד בצילו של עמוד המבזקים שלו, שמסיבה עלומה הגרסה המעודכנת והטובה ביותר שלו שוכנת דווקא בפייסבוק.

העמוד הפשוט לכאורה מספק את כל מה שמכור חדשות צריך: עדכונים קצרים וממצים, בלי מידע "מיותר", שעולים רגע אחרי שהאירוע מתרחש, ולעיתים בעיצומו. למי שרק מבקש להרגיע את עצמו שישראל עדיין עומדת במקום, ולמי שלא רוצה להשחית את זמנו בקריאה של ממש, זה הזמן ללחוץ like.

השורה התחתונה: פשוט, נוח, מעודכן

 

אין תמונה
מחאת הרשת הגדולה מכולן
 העם דורש צדק חברתי – שיעור במחאה

 לפעמים המקום הטוב ביותר להתעדכן בו על המציאות הוא האתר שעושה את החדשות, ולאו דווקא האתר שמדווח עליהן. ההמונים לא יצאו לרחובות בזכות אתר האינטרנט של מחאת האוהלים, אבל מנהליו הצליחו להפוך אותו בזמן קצר להדהים למקור המידע העיקרי לפעילי המחאה, וגם למי שרק שתהה האם המהפכה כבר כאן.

 עיצוב פשוט ויעיל, עדכונים מרחבי הארץ, בלוגים ומאמרים, הפכו את J14 למקור מידע שמצליח להתחרות בכל אתרי החדשות ה"אובייקטיביים" שמסקרים אותו. בו בזמן הוא הפך להיות לאחד ממוקדי המחאה, לא פחות מהמאהל בתל-אביב, חולון או באר שבע. את האינטגרציה בין הרשתות החברתיות וההתגייסות של הגולשים לתוכן צריך ללמוד בבית ספר לתקשורת, ואולי גם בשיעור אזרחות.

 השורה התחתונה: המהפכה לא תשודר בטלוויזיה, היא תתעדכן באינטרנט

 

 972+ – קול העם

אין תמונה
+972. עצמאים בשטח

 בעולם שבו היחס בין תוכן לכסף הדוק מתמיד, 972 מבקש לשבור את הקשר. מגזין הרשת בשפה האנגלית (אבל ישראלי לגמרי מבחינת תכניו), נכתב ונערך על ידי עיתונאים, ומצוי בבעלותם במלאה. גם כאן הם לא זוכים לראות שקל על עבודתם, אבל לפחות מדובר בבחירה מודעת. התוצאה היא מגזין חדשותי שתכניו אינם כפופים לסדר היום של כלי התקשורת הגדולים, ולאופני ההגשה של המתחרים.

 הגוון השמאלי המובהק של התכנים עלול להרחיק את מי שאוהב את העיתונאים שלו כשהם לובשים שכפ"ץ. לכל האחרים מציע האתר ניתוחים מעמיקים ומקוריים של המתרחש במזרח התיכון, וזוויות השקפה לא שגרתיות, שלא מקבלות ביטוי במקומות אחרים. הניסוי בחופש עיתונאי מוחלט הוא אחד המעניינים ברשת, ואפשר רק לקוות שהוא ימשיך ויתפתח, ויוליד עוד מתחרים ראויים.

שורה תחתונה: מקור מידע אלטרנטיבי

 

ניידות חדשותית: האפליקציות הטובות

אין תמונה
פליפבורד. יפה ואופה
 
Flipboard – זה נראה טוב יותר

הרעיון אינו חדש: החברים שלך הם העורכים הטובים ביותר של חדשות. הביצוע פשוט וגאוני: האפליקציה לא רק מציגה את מה שהחברים בחרו לשתף, אלא גם את התוכן הממשי שלהם. וזה נראה מצוין.

 העיצוב היפהפה הופך את קריאת החדשות לחוויה קלה ונעימה יותר. מקורות המידע הרחבים (מאוד) כוללים רשתות חברתיות, פידים של RSS, תוכן שמאורגן על פי נושאים ואייטמים שנבחרו על ידי הצוות של flipboard. אפשרויות השיתוף נוחות ונעימות.

 שרה תחתונה: האפליקציה המובילה בשוק, מסיבה טובה

 

CNN – הרשת הוותיקה מצליחה להרשים

 שילוב יעיל וקטלני של מבזקי חדשות, וידאו, תמונות והאופציה לשלוח בעצמך חדשות לרשת. כולל וידאו. הכל בשלל קטגוריות של סיקור, שאינן זרות למי שנוהג לגלוש לאתר האינטרנט של הרשת.

 השימוש באפליקציה פשוט, וכמעט מצליח לרכך את ההלם מעושר החדשות שמוצא לגולש כמעט בבת אחת. מאגר קטעי הוידאו עצום, ואופציות השיתוף של הסיפורים נוחות ויעילות.  במילים אחרות, הדבר היחיד שצריך לחשוב עליו הוא התוכן עצמו – והוא עדיין איכותי הרבה יותר מ-fox.

 השורה התחתונה: עושה את מה שהיא צריכה לעשות, ועוד הרבה יותר