סטטיסטיקה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אתר שהופך את כל הנתונים המסובכים לנגישים וברורים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כמה ישראלים יצאו לחו"ל? כמה מהנדסי מחשב באמת צריכים בישראל? כמה הולכי רגל נהרגו בתאונות דרכים? תשובות לשאלות האלה ועוד רבות אחרות, תוכלו למצוא באתר statil.org שעלה היום (ב') לאוויר.

האתר נבנה על ידי טל גלילי, סטטיסטיקאי, דוקטורנט לסטטיסטיקה באוניברסיטת תל אביב ופעיל רשת, בתחילה לשימושו האישי – אבל במהלך הבנייה הבין גלילי שהכלי שהוא בונה לצרכיו שלו, יכול לשמש גם אחרים: בלוגרים, חוקרים, סטודנטים, תלמידים ואזרחים מן השורה.

ישראל נחשבת למפגרת יחסית בעולם המערבי בשחרור נתונים לשימוש הציבור. זה לא מפתיע בהתחשב בעובדה שהנתונים הללו משמשים לעיתים קרובות לצורך בקרה וביקורת על פעולות הממשלה ומוסדות המדינה. חשיפת הנתונים הללו נחשבת היום לאלמנט בסיסי של שקיפות במדינה דמוקרטית, ומסייעת בקבלת החלטות מושכלת יותר - גם לממשלה וגם לגורמים חיצוניים.

בשנים האחרונות משתחררים לאט לאט יותר נתונים על הציבור הישראלי ועל המשק בפרט, למשל אתר התקציב הפתוח (budget.msh.gov.il) שבו יכול כל אזרח לצפות בפרטי חלוקת תקציב המדינה, או האתר שעוקב אחר יישום מסקנות ועדת טרכטנברג (watch.gov.il). השר לשיפור השירות לציבור מיקי איתן הוא אחד הגורמים שעומדים מאחורי פרסום הנתונים האלה.  

לפני כשבוע וחצי, בעקבות פניה של השר איתן, שחררה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כמות גדולה מאוד של סדרות נתונים, כשני מיליון מהן, לשימוש הציבור. יש לציין כי נתונים אלה היו זמינים אמנם גם באתר של הלמ"ס, אך לא היו נגישים במיוחד.

גלילי, שקיבל את הנתונים לידיו ומצא אותם מאוד לא נגישים, החל לפתח כלי המחלק את סדרות הנתונים לפי נושאים ותת נושאים. מהון להון הפך הכלי הזה לאתר שהושק הבוקר, הכולל 25,025 סדרות נתונים, 13,529 מתוכן מכילות נתונים עד שנת 2012 במגוון אדיר של נושאים: סחר חוץ, תעשיה, תחבורה, מחירים, תעסוקה, סביבה, חינוך ועוד ועוד.

בראיון ל-mako, אומר גלילי כי האתגר הוא במתן פרשנות לנתונים. "זה בעיקר נקודת התחלה לשאלות, אבל זה משנה את השיח. אלה הנתונים, אבל מה המשמעות של הנתונים?", תוהה גלילי.

"התקווה היא שתשומת לב ציבורית תביא להמשך שחרור. אם הציבור יבקש את זה, זה יקרה. אם הציבור יתעלם, הכוחות הפוליטיים שמבקשים הנגשת נתונים, ישארו לבד. ככל שהציבור יגלה עניין, הכוחות הפוליטיים שקוראים לשחרור, יתעצמו.  האתר בפירוש מעצים את היכולת של האזרח לשפר את השלטון ולבקר אותו. יש את המשפט ידע הוא כוח? הנגשה של ידע ציבורי, היא העצמת האזרחים", הוא מסכם.