בשבוע שעבר אישרה פייסבוק רשמית כי התחוללה באתר מתקפת ספאם שהפיצה תמונות פורנוגראפיות ותמונות של חיות מתות לחשבונות של משתמשים בכל רחבי הרשת החברתית.

התקפה זו הייתה כה מזעזעת בהמחשה הגרפית שלה, עד כדי כך שמספר רב של גולשים מכל העולם איים לעזוב את הרשת אם לא יימצא פתרון שימנע התקפות כאלו בעתיד.

אמנם גורמים רשמיים מפייסבוק מסרו כי הם מטפלים בתופעה, אך התקפות מסוג זה חוזרות בתקופה האחרונה יותר מבעבר והמציאות מראה כי לא ניתן לסמוך רק על המנגנונים של פייסבוק.

פייסבוק (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
יש לא מעט כלים חיצוניים ופנימיים של פייסבוק שיעזרו לכם להגן על החשבון ועל הפרטיות | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

איך עושים זאת לבד? אם אתם גולשים הרבה באתר והפרטיות חשובה לכם, כדאי שתכירו כמה כללים וכלים שיעזרו לכם לצמצם את הסיכון הטמון ברשתות חברתיות:

1. אנטי וירוס לפייסבוק

נתחיל בפתרון לעצלנים: אם אין לכם עניין, חשק או זמן לסדר בעצמכם את פרופיל הפייסבוק על מנת שיהיה מוגן ככל הניתן מפני בעיות אבטחה, תוכלו לעשות זאת באמצעות התקנת תוכנות בחשבון. במילים אחרות סוג של אנטי וירוס ייעודי לרשתות חברתיות.

תוכנות שמספקות מענה לא רע בתחום הן: BitDefender's  ,SafeGo ו- Defensio.

ההגנה מתבצעת באמצעות סריקה תקופתית של הפרופיל ודיווח על בעיות שנמצאו ישירות לתיבת המייל שלכם. חשוב לציין כי מלבד תוכנות אלו, מומלץ גם להתקין תוכנת אנטי וירוס במחשב או בטלפון הסלולרי ולסרוק גם אותם אחת לתקופה.

2. קוקיס (cookies) וסופר-קוקיס

קוקיס (עוגיות) הם קבצים מיוחדים שנועדו למטרה אחת והיא לעקוב אחר הפעילות שלכם ברשת. בעידן הפרסום המקוון אין כמעט אתר שמכבד את עצמו שלא משתמש בטכנולוגיה זו כדי להציג לכם פרסומות בזמן הגלישה וחברות כמו פייסבוק וגוגל משתמשות בקבצים אלו על מנת לעקוב אחר היסטוריית הפעולות שלכם ברשת.

לקבצים אלו קיימת גרסה מתקדמת יותר הנקראת סופר-קוקיס והם קשים יותר לאיתור ומחיקה. אחת הדרכים להתמודד עם תופעה זו היא להתקין תוכנות כמו BetterPrivacy או SlimCleaner.

3. כלים למניעת מעקב

פייסבוק, גוגל, טוויטר, יאהו ועוד חברות רבות עוקבות אחר ההרגלים שלכם ברשת באמצעות טכנולוגיות שונות בהן גם הקוקיס.

קטעי קוד מיוחדים המאפשרים לחברות לדעת איפה גלשתם, מתי, עם איזה דפדפן ועוד פרטים נוספים ורבים. הכל כמובן בלי שתהיו מודעים לכך ובלי הסכמה מפורשת מצדכם.

אחת מהתוכנות ששמה לעצמה למטרה לעצור מעקב זה היא Disconnect שפותחה על ידי מהנדסים שעבדו בעבר בגוגל.

4. בלי 12345

הסיסמה של החשבון בפייסבוק (או כל שירות אחר) היא אחד הכלים הבסיסיים שיעזרו לכם לשמור עליו רק שלכם. שימוש בצירופים כמו 1234 או 0000 לא יספקו את הביטחון הדרוש. גם לא השם שלכם, השם של בת או בן הזוג, מספר הטלפון או שם הרחוב. כל אלו פרטים שניתן לגלות די בקלות ממקורות גלויים.  

5. הימנעות מחשיפת פרטים אישיים

אין צורך להכניס לפרופיל פרטים אישיים כמו כתובת, טלפון, פרטים על מקום העבודה וכדומה. אם אתם רגישים לפרטיות, תהיו קמצנים בחשיפה.

פייסבוק, facebook (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
פרטים אישיים שנחשפים בפייסבוק יכולים להקל על גילוי הסיסמאות שלכם | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

6. גלישה בטוחה ב-https 

השתמשו בפרוטוקול HTTPS לגלישה מאובטחת. אם האתר בו אתם גולשים לא מציע אותו כברירת מחדל, תמיד תוכלו להגדיר אותו בעצמכם. בפייסבוק זה נעשה כך:

נכנסים להגדרות החשבון ובוחרים בגלישה בטוחה על ידי כניסה ל Account settings-> security -> Secure Browsing ומסמנים V בתיבה. מאותו רגע הגלישה בפייסבוק הופכת להיות מוצפנת ובטוחה יותר.

7. לא לוחצים על קישורים חשודים

גם אם החבר הכי טוב שלכם בפייסבוק שלח לכם הודעה הכוללת המלצה חמה על מבצע, תמונה או סרטון, הקפידו לוודא שהוא זה שאכן הוא שלח את זה במודע. בדיקה כפולה מסוג זה גם תגן עליכם וגם תמנע מהודעות זבל להגיע אל החברים שלכם.

כמובן, אם מדובר על הודעות חשודות מחברים רחוקים או גולשים זרים רצוי ואפילו כדאי למחוק בלי להתייחס.  

8. לא מעתיקים קוד לדפדפן

אחת הדרכים לנצל פרצות בדפדפן של המשתמש היא לגרום לו להעתיק קטע קוד לשורת הכתובת. פעולה כזו גורמת לקוד לנצל פרצות אבטחה בדפדפן ובאמצעותן להשתלט באופן מלא או חלקי על חשבון המשתמש לצורך הפצת הווירוס ואיסוף פרטים ממשתמשים ברשת פייסבוק.

סימון ספאם בפייסבוק (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
תהיו אזרחים טובים והתריעו על ספאם | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

9. מדווחים על הודעות חשודות

בכל הודעה או תגובה בפייסבוק יש כפתור בדמות חץ/איקס קטן בצד ימין למעלה המאפשר לדווח על למנהלי הרשת על הודעות זבל או הודעות חשודות.

שימוש נכון באפשרות זו ימנע הפצה של הודעות מסוג זה ויגן גם עליכם וגם על החברים שלכם. שם הכפתור: REPORT SPAM  או בעברית: "סמן/י כזבל"

10. סידור החברים ברשימות

יש לכם הרבה חברים בפייסבוק? תקפידו לסדר אותם ברשימות עם משמעות עבורכם. סדר יעזור לכם להגביל גישה לכל רכיב בפרופיל שלכם לפי שם הרשימה וכך תוכלו להיות בטוחים כי המידע עליכם חשוף רק לאנשים הנכונים. בנוסף, רשימות יעזרו לכם לשתף בצורה יותר ממוקדת ונכונה את הפוסטים והסטטוסים.  

11. חברים מהימנים

בחודש שעבר פייסבוק הודיעה כי היא מתחילה לבחון אפשרות חדשה בשם 'חברים מהימנים' (Trusted Friends ) שתאפשר לקבל מהם עזרה אם מישהו השתלט לכם על החשבון וננעלתם בחוץ. לאחר שמגדירים את החברים המהימנים (סה"כ 5) בהגדרות האבטחה של החשבון, פייסבוק יודעת לשלוח אליהם קוד מיוחד איתו ניתן יהיה לפתוח את החשבון הנעול. יש לציין כי אפשרות זו עדיין בניסוי ואינה זמינה לכל המשתמשים.   

12. עדכון הגדרות פרטיות

אחד הדברים שהנהלת פייסבוק מנסה לשפר כל הזמן הוא את ממשק השליטה בהגדרות הפרטיות וניתן לומר כי מאז השקת הרשת ועד היום חל בו שיפור ניכר.

לממשק אפשר להיכנס דרך החשבון האישי ב- Privacy Settings והוא מאפשר שליטה על הגדרות הפרטיות של המשחקים, התוכנות והאתרים (Apps, Games and Websites) אליהם החשבון מקושר, על הדרך בה אתם מתקשרים עם שאר הגולשים באינטרנט, על התיוג שלכם בתמונות ועל גישה לפוסטים ישנים.

כמו כן, כדי לשמור על פרטיות ולהגן על החשבון שלכם בפייסבוק אפשר להיעזר בתוכנות לבקרת פרטיות כמו reclaimprivacy שאינה מחליפה בקרה ידנית אך בהחלט הופכת אותה לקלה יותר.

חושבים שזה חשוב לשמור על זהירות בפייסבוק? ליחצו לייק ושתפו גם את החברים 

>> אנטי וירוסים מומלצים חינמים ובתשלום 

>> ויראלי ברשת: איך מגיבה אישה כשרואה דרך מצלמת רשת שודדים שפרצו לביתה?