נשים איראניות בג'ינס (צילום: טוויטר)
חיג'אב או לא. גם באיראן לובישים ג'ינס | צילום: טוויטר
יומיים לאחר שידור הריאיון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בערוץ ה-BBC בפרסית, סערת הג'ינס מסרבת לשכוך. והפעם: כלי התקשורת הגדולים בארה"ב ובריטניה מצטרפים ל"מחאה" ועוקצים את נתניהו על קביעתו השגויה לפיה חל איסור על האיראנים ללבוש ג'ינס. הניו יורק טיימס מפרסם את המקרה תחת הכותרת: "נתניהו ננזף כהוגן (dressed down) אחרי פנייתו לאיראנים" ומכנה אותו "תקלה מביכה", בעוד ה-BBC  הבריטי מדווח אתמול: "האיראנים לועגים לנתניהו על הערת הג'ינס" ומציג דוגמאות מרחבי הרשת.

בראיון ששודר ביום ראשון (ה-6.10) ב-BBC בפרסית, אמר נתניהו כי "אם האיראנים היו חופשיים, הם יכולים היו ללבוש מכנסי ג'ינס, להאזין למוסיקה מערבית ולבחור בבחירות חופשיות". בתגובה העלו איראנים רבים ברשתות החברתיות תמונות שלהם ושל אחרים כשהם לבושים בג'ינס.

אין תמונה
גלריית התמונות באתר ה-guardian
בין כלי התקשורת שבחרו להתייחס לתקרית נמנים גם סוכנות הידיעות "רויטרס" ואתר ה"הפינגטון פוסט" הפופולרי. "טעותו של נתניהו לא התקבלה טוב בקרב כמה מהאיראנים – רבים מהם התלוננו על כך בטוויטר והגחיכו את הערתו של המדינאי", כתבו באתר תחת הכותרת: "בינימין נתניהו לא יודע שהאיראנים לובשים ג'ינס".

"הערותיו של נתניהו - סימן לתפקיד שישחק במו"מ"

ב"גרדיאן" הבריטי כינו את המקרה "מעידה אופנתית" ולא הסתפקו בידיעה אחת בנושא, אלא ביקשו להעמיד את נתניהו על טעותו באמצעות גלריית תמונות נפרדת ושלמה תחת הכותרת "איראנים לובשים ג'ינס – בתמונות". "ראש הממשלה הישראלי, בנימין נתניהו, רמז שלבישת מכנסי ג'ינס והאזנה למוסיקה מערבית אסורים באיראן, ועורר השבת מלחמה מצד איראנים ברשת. הנה כמו אנשים ברפובליקה האילסאמית שמבלים את חיי היומיום שלהם בג'ינס", נכתב שם.

אין תמונה
גם ב-CNN לא התעלמו מהתקרית. מתוך כתבה ששודרה בעקבות התבטאות נתניהו
אבל בעוד מרבית כלי התקשורת התייחסו לטעות בהומור והציגו ציוצים של איראנים בטוויטר ותמונות שונות, יש כאלה שהמקרה הצחיק אותם פחות. במאמר שמפרסם אתמול העיתונאי מקס פישר, תחת הכותרת: "למה זה משנה שנתניהו לא יודע שהאיראנים לובשים ג'ינס", מייחס פישר משמעות רחבה יותר לדבריו של ראש הממשלה.

"הערתו של נתניהו נוגעת לתפיסה נפוצה באיראן: שהמדינה זוכה ליחס לא הוגן, ואין מבינים אותה במערב המתלהם והמתנשא", כתב בטור שהתפרסם אתמול, "כל דבר שמחזק רעיון זה, לא יעזור במאמצים המתמשכים להגיע להסכם גרעיני או להסכם רגיעה רחב יותר בין המדינות. תקרית אחת קטנה לא עומדת לשנות באופן דרמטי את כמצב הרוח הלאומי באיראן כמובן, אבל מה שהמנהיגים המערביים יאמרו ויעשו בחודשים והשנים הקרובות של הדיפלומטיה בהחלט יכול לסייע בעיצוב השיח בתוך המדינה. למרות שטהרן ו-וושינגטון הן שמובילות את המאמץ הזה, לא ניתן להתכחש לעובדה שישראל תשחק תפקיד מהותי בתהליך. הערותיו של נתניהו הן תזכורת לכך, וסימן לסוג התפקיד שהוא עתיד לשחק".