עמנואל רוזן, אירוע ג'ון גליאנו (צילום: שוקה כהן)
"מטריד סדרתי מזה 30 שנה". רוזן | צילום: שוקה כהן

פרשת עמנואל רוזן לא יורדת מעל סדר היום. במכלל למנהל נערך היום פאנלתחת הכותרת: "יום הכיפורים של התקשורת הישראלית?", בהשתתפות הדס שטייף, דן שילון, גדי סוקניק, ד"ר דליה לירן-אלפר (מומחית לחקר המגדר בתקשורת, נשים בפוליטיקה וההיסטוריה של התקשורת) וד"ר רותי לזר (מומחית למשפט פלילי ומגדר). במקביל, נערך היום דיון בנושא בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, בהשתתפות חברות כנסת ונציגים מגופי תקשורת שונים. 

בפאנל במכללה למינהל אמרה, בין השאר, הדס שטייף: "אני מחזיקה מעל 100 עדויות של נשים שהוטרדו, הותקפו ונאנסו על-פי החשד על-ידי עמנואל רוזן מזה 30 שנה. יש תלונות במשטרה. רוב התלונות מתייחסות גם למעשים קשים שהיו בעבר. אמנם מקרה שעברו ממנו 10 שנים פועל עליו חוק ההתיישנות, אבל האם האנס שאנס אותה ואין תלונה במשטרה זה הופך אותו ללא אנס? או את הנאנסת ללא נאנסת? כשמדובר ב-3-4 תלונות אולי, אבל יש הרבה תלונות – ויש לנו עוד כמה נגד כמה עיתונאים בכירים נוספים".

בסיום הפאנל שאלה אחת הסטודנטיות את שטייף אם תוכל לספר מה בדיוק עשה רוזן. שטייף ענתה: "עדות אחת מדברת על זה שעמנואל רוזן התחיל עם בחורה שהייתה מפיקה שלו ברדיו 102FM, והוא הגיע אליה הביתה. שימו לב שכל העדויות מדברות על זה שהוא משיג טלפונים ואז מגיע הביתה, פולש להן לפרטיות.

"היא פתחה את הדלת, היה לה בן זוג שלא היה באותו זמן בבית. רוזן התחיל איתה, שלח ידיים. היא הרגישה שהיא הולכת להיכנע לו, כי הוא היה הבוס שלה. הם שכבו. היא אמרה לו לא קודם, אבל לא באותו זמן. וזה חזר על עצמו, גם כאשר היא עברה דירה.

"כמה זמן לאחר מכן, אבא שלה צלצל אליה ואמר לה שרוזן מכין עליו כתבה שתהרוס את חייו. היא התקשרה לעמנואל רוזן וביקשה שלא יעשה את הכתבה. אז הם נפגשו, ועמנואל אמר לה שהוא לא יעשה את הכתבה, אם הם ישכבו בכל מקום וזמן שהוא ירצה. היא הסכימה אבל לא עמדה בזה והקיאה. והוא פרסם את הכתבה על אבא שלה. זה המקרה הכי חמור, אבל יש עוד".

"הטרדה מינית על ידי איש תקשורת חמורה יותר מכל הטרדה"

בתשובה לשאלה האם זה לא נהוג עוד מימים ימימה בגופי התקשורת, אמר דן שילון: "אם עמנואל רוזן עשה את המעשים החריגים שמיוחסים לו. הוא לא חריג. יש הרבה מקרים של הטרדות ומקרי אונס בחיים הציבוריים שלנו ובתקשורת. בתקשורת, בעיניי, הטרדה מינית על-ידי איש תקשורת - אני רואה אותה בחומרה גדולה יותר מאשר על-ידי כל אדם אחר, כי אנחנו בתקשורת נותנים לעצמנו לשפוט אנשים על מעשים בכל תחום ולא רק על הטרדות מיניות.

פרשת עמנואל רוזן (תמונת AVI: mako)
"מה שהיא עושה ראוי לברכה". שטייף | תמונת AVI: mako

"אני לא יודע מה עשה עמנואל ומה לא. הופתעתי מכמות הנשים שאמרו לי בשבוע האחרון: 'אני לא מבינה מדוע שופכים את דמו של האיש לפני שבית המשפט עשה משהו'. פה יש לי עמדה נחרצת: אנחנו בתקשורת לא תלויים בחקירת משטרה ולא בפסיקת בית משפט. זה דבר מרחיק לכת, מה שאני אומר. אם נחכה למשטרה או לבית המשפט, אנחנו הופכים למדינה טוטליטרית. התקשורת היא הרשות הרביעית, שעושה ברוב המקרים את מלאכתה נאמנה, אבל יש מקרים שגם פוגעים באנשים.

"יש אפשרות שהתקשורת תחשוף מעשה פלילי של אדם, שלא ביצע את המעשה הזה, ומאותו רגע היא הכפישה אותו וחרצה את גורלו לכל חייו, אבל יש גם היבטים שהתקשורת חשפה דבר אמיתי. אריה דרעי לא היה הולך לכלא אלמלא מרדכי גילת. לאה רבין לא הייתה עומדת למשפט אלמלא דן מרגלית. אנחנו ברוב המקרים מקדימים את המשטרה בחשיפה".

שילון: מירי לא רצתה להתלונן

שילון התייחס גם לסיפור המפורסם, אותו חשף בתוכנית הבוקר "יום חדש" ב"קשת" אותה הנחה עם טלי מורנו, לפיו אשתו לשעבר מירי הוטרדה מינית על-ידי אישיות בכירה במדינה. "זה סיפור שהיא לא סיפרה לי, אני הייתי עד לזה. זה קרה לפני כמה שנים. זה לא היה בארץ. לא הייתי איתה אז בקשר של חברות או זוגיות, אבל רציתי להיות איתה בקשר של זוגיות.

דן שילון
"לאורך הדורות הצטבר אצלי מידע ועובדות". שילון | צילום:

"אמרתי לה שמכאן היא הולכת למשטרה. היא אמרה לי: לא רק שאני לא הולכת - אם אתה רוצה להיות איתי בקשר, אתה גם לא תלך למשטרה'. שאלתי למה, והיא אמרה שהיא תהיה לבד וברחוב אם היא תפרסם את זה. לימים היא נקמה בו כשהיא סיפרה לביתו ולאשתו. התגובה של ביתו הייתה שהיא לא מופתעת. הייתי עד לסיפור הזה".

סוקניק אמר בתגובה לטענה מדוע לא התערב עוד לפני הפרסום, כי "היה לי ברור שברגע שאני אכנס לסיפור הזה יהיו רפי-שכל שישאלו: איפה הוא היה עד היום. זו עוד סיבה למה נשים לא מתלוננות על הטרדות מיניות ולמה גברים לא מציפים את הנושא הזה, בעיקר בתקשורת. זה היה לי ברור, וזה היה חלק מהשיקול שלי. יש הזדמנות לעשות את זה סוף-סוף.

"הסיבה היא פשוטה: במקרה האישי שלי, אני לא מומחה לענייני עבירות מין של עמנואל רוזן, אבל לאורך הדורות הצטבר אצלי מידע ועובדות. במקרים שזה היה רלבנטי פעלתי, ואני לא אפרט עכשיו. חלק מהאנשים שפעלתי מולם סיפרו את זה בעיני החוקרים. אני חיכיתי להזדמנות".

שטייף התייחסה להחלטה של חדשות 2 להיפרד מרוזן לאור תלונות ושמועות שהגיעו בהקשר של הטרדות מיניות, וטענה כי זה נעשה מאוחר מדי. "אני חושבת שזה חמור מאוד שבכלי התקשורת ידעו שנים שיש עיתונאי בכיר שמבצע מעשים חמורים כקלים ולא עשו כלום. איך אנחנו נראים?". שילון אמר מנגד כי "צריך לברך את מנהל חדשות 2, אבי וייס, שהחליט לפטר אותו. הוא עשה מה שלא עשו בחדשות 10". עוד הוסיף שילון, כי "אם הייתי מנהל של מישהו שמטריד נשים, והייתי יודע שהוא מטריד, לא הייתי מעסיק אותו יום אחד נוסף". 

"לנשים רבות עדיין אין בפני מי להתלונן"

אל תשאל- זהבה גלאון (תמונת AVI: mako)
ח"כ גלאון. "תוהה האם מגיע לאותם מטרידים דף חלק?" | תמונת AVI: mako
בדיון בכנסת הציעה, יו"ר מרצ זהבה גלאון  לקדם בחקיקה תיקון לחוק למניעת הטרדות מיניות שמנסה להתמודד עם תופעת המטרידים הסדרתיים, כלשונה: "המצב היום מאפשר למטריד שפוטר ממקום עבודתו לאסוף את חפציו, ולהמשיך את ענייניו במקום עבודה חדש. דף חלק אנחנו קוראים לזה", כתבה גלאון בעמוד הפייסבוק שלה, "אבל אני תוהה האם מגיע לאותם מטרידים דף חלק? והאם אותו דף חלק אינו עוד דרך של חונטת הגברים להגן על עצמם מפנינו - הנשים המאיימות? שחס וחלילה לא נקלקל להם את המסיבה. הגיע הזמן לשים קץ למסיבת המטרידים".

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ח"כ עליזה לביא אמרה לקראת הדיון כי למרות החוק, נשים רבות עדיין טוענות שאין להן בפני מי להתלונן. "בפועל נראה כי קיימים גופים רבים בהם אין לנשים כתובת להתלונן, ולרוב אין פעולות מניעה והסברה. נשים ספרו לי על פחד וחשש".

היא הוסיפה שבשבוע האחרון הגיעו אליה פניות רבות של צעירות העובדות בשוק התקשורת שטוענות כי לא מדובר במקרה נקודתי אלא בתופעה רחבה הרבה יותר בעלת דפוסים ייחודים לתקשורת: "בשוק התקשורת קיימת גם מורכבות בהבנת המושג 'יחסי מרות', שכן הם לא תמיד מתקיימים באופן מילולי כפי שהחוק מפרט אותם, אבל הם כן מתקיימים מבחינת רוח הדברים".

הוועדה לא עסקה נקודתית בפרשת עמנואל רוזן: "אנחנו לא בית משפט אבל הפרשה הציפה בעיה שקיימת במקומות רבים, ולכן נתכנס על מנת לראות מה ביכולתנו לעשות כדי לטפל בה ביעילות, ולמנוע ממקרים כאלה להישנות".