מבקר המדינה יוסף שפירא, בתפקידו כנציב תלונות הציבור, מותח ביקורת קשה נגד רשות השידור וקובע כי הטרידה אדם נכה ועיוור בדרישות לתשלום אגרת טלוויזיה, למרות שהאיש הציג את כל האישורים המוכיחים כי הוא זכאי לפטור מאגרה.

הרשות נדרשת על-ידי נציבות התלונות לפצות את האיש בסכום של 5,000 שקל.

בתקופה האחרונה מקיים משרד מבקר המדינה ביקורות שונות בעניין רשות השידור, בהם גביית האגרה, מינויים ותהליכי קבלת החלטות בשידור הציבורי.

רשות השידור בי-ם, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
מטרידים | צילום: יוסי זילברמן
במהלך השנים שכרה רשות השידור 3 משרדי עורכי דין שונים לטפל בגבייה מהמתלונן, תושב הצפון. בשנת 2007 הוגשה נגדו תביעה על שלא שילם אגרה בשנים 2002-2006. ב-2009 התקיים, דיון ובו הוכיח האיש במסמכים רפואיים כי הוא עיוור וטען כי הוא זכאי לפטור מאגרת טלוויזיה. השופט קיבל את עמדתו ודחה את התביעה.

ועם זאת, רשות השידור, שלא ערערה על פסק הדין, המשיכה לשלוח לאיש דרישות תשלום לחוב האגרה בתוספות "הוצאות שכר-טרחה והוצאות משפטיות", עבור השנים 2004 ואילך.

אם לא די בזאת בשנת 2010, שלחה הרשות לביתו של האיש מספר דרישות תשלום והתראות. כך גם ב-2011. בסך-הכול קיבל המתלונן עשרות דרישות תשלום.

מחיר האטימות

פעם אחר פעם שלח האיש באמצעות עורך דינו מכתבים לגובים ששלחה הרשות, ואולם שם התעלמו מפניותיו ומדרישותיו לקיים את פסק הדין. רשות השידור התעלמה גם מנציבות תלונות הציבור, ששלחה 3 פניות בנושא במהלך 2012.

רק בדצמבר 2011, 3 שנים לאחר פסק הדין, בוטל חוב האגרה - אך הוא בוטל רק לשנת 2011, ובשנת 2012 שוב פנתה רשות השידור לאיש וביקשה ממנו תעודת עיוור.

לאחר פניות הנציבות, רשות השידור החליטה ביולי 2012 לזכות את האיש בפטור מאגרה, גם בעתיד.

במשרד מבקר המדינה מצאו את התלונה מוצדקת. המבקר קבע כי "נוכח נסיבותיו הקשות של המקרה והליקויים הרבים והחמורים שנפלו בטיפול בעניינו של המתלונן, אשר פגעו בזכויותיו וגרמו לו טרחה רבה והוצאות כספיות, לרבות תשלום לעורך הדין שייצג אותו בפניותיו הרבות לרשות, קבע נציב התלונות כי על רשות השידור לפצות אותו בסכום של 5,000 שקל".

מרשות השידור טרם נמסרה תגובה.