sportFive729207 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
סילבר עם שמעון מזרחי.
סילבר עם שמעון מזרחי. "יש לנו בישראל אוהדים נאמנים להפליא" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

 הרכבת האווירית של אושיות כדורסל שהגיעו לישראל בשבוע האחרון היא כמובן תוצאה של פרויקט כדורסל ללא גבולות, המחנה שלראשונה נערך בארץ ביוזמת ה-NBA, פיב"א ואיגוד הכדורסל. בין השמות הגדולים שנחתו כאן נמנה כמובן הקומישינר אדם סילבר, שסיפר בראיון על רשמיו מישראל ועתיד הליגה בשנים הקרובות.

סילבר סיפר: "ההתרשמות האישית שלי היא שזה נפלא לחזור לישראל, הייתה לי הזדמנות לבלות כמה ימים בירושלים ובת"א, ביקרתי בעיר העתיקה ובכותל המערבי ולספוג את כל האנרגיה הזו. הייתה לי חוויה מאוד רגשית במוזיאון 'יד ושם', הייתי שם כבר בעבר אבל לחזור לשם, זה נתן לי את ההזדמנות להפנים את השיעורים הרבים ש'יד ושם' מעניק ולחשוב על הרלוונטיות שלהם, לזמנים מודרניים. זה היה מאוד חשוב עבורי ואני חושב שזה נפלא להתקבל בברכה כאן בת"א. זהו שוק כדורסל נפלא וזה כיף לראות את מה שקורה סביבנו".

הקומישינר מגלה הערכה רבה לענף המקומי: "ישראל היא שוק כדורסל נהדר במשך הרבה מאוד שנים, אני תמיד אוהב לומר 'ביחס לגודל', אולי אפילו אחד משווקי הכדורסל הטובים בעולם בהתחשב בגודלה של המדינה. אנחנו יודעים שיש לנו אוהדים נאמנים להפליא כאן, יש לנו שותף נהדר לשידורים שלנו, ערוץ הספורט, וחשבנו שזה חשוב להעניק בחזרה לקהילה כאן, להראות את התמיכה שלנו בישראל, ולהביא שחקנים מכל רחבי אירופה, כי כמובן שישראל היא חלק מפיב"א אירופה , ולכנס את כל השחקנים הצעירים הכי טובים יחד, כאן בת"א, או מחוץ לת"א".

בלאט במחנה עם דייויד רובינסון ואנתוני פארקר.
בלאט במחנה עם דייויד רובינסון ואנתוני פארקר. "אין ספק שהוא מאמן ברמה עולמית" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

כעת עומרי כספי הוא חלק מהאלופה, גולדן סטייט. האם אתה רואה ישראלים נוספים ב-NBA בשנים הקרובות?
"אני בהחלט חושב כך ולמעשה, ממש במקרה כשטסתי לכאן ישבתי ליד אדון והתחלנו לדבר והוא שאל אותי, אם אני מגיע לישראל לעסקים או להנאה. אז אמרתי לו שקצת משניהם כי אני מה-NBA, ואז הוא אמר לי שהבן שלו הוא גל מקל. למעשה ביליתי משהו כמו 10 שעות עם אבא שלו. אני יודע שלגל הייתה הזדמנות לשחק בדאלאס ושהוא ישחק בספרד השנה, אבל אני חושב שתהיה לו הזדמנות לחזור לNBA".

"בנוסף, בגלל תוכניות כמו 'כדורסל ללא גבולות' אנחנו נראה שחקנים צעירים נוספים שמתפתחים לרמה הכי גבוהה. אנחנו יודעים שיש המון השפעה לאימונים. הייתי בדרום אפריקה לפני שבוע, שגם בה הייתה לנו תכנית של 'כדורסל ללא גבולות' שמכסה את כל יבשת אפריקה וראיתי הרבה שחקנים מעולים, בגילאים של הצעירים והצעירות שנמצאים כאן, בסביבות גיל 16 שלא מצליחים להתקדם לרמה גבוהה יותר, כי אין להם את ההזדמנות לקבל אימונים ברמה גבוהה או לשחק מול שחקנים אחרים ברמה גבוהה. מה שתכנית "כדורסל ללא גבולות" עושה זה להבטיח להם את ההזדמנות הזו ואז אנחנו צריכים לוודא שהיא נמשכת, בין אם זה דרך תכניות לימודיות כמו שיש כאן במכון וינגייט, או באמצעות אפשרויות אחרות, אנחנו נמשיך לעבוד קשה, כדי לפתח עוד שחקנים גדולים".

מה בנוגע למאמנים ישראלים? יש אחד שישמח לחזור.
"יצא לי להיפגש עם המאמן בלאט ואנחנו נשמח לראות אותו חוזר ל-NBA. אין ספק שהוא מאמן ברמה עולמית, ובנוסף למאמן בלאט יש עוד מאמנים יוצאים מן הכלל, שגרים מחוץ לארה"ב ומעולם לא עבדו ב-NBA, ואנחנו מקווים שיגיעו אלינו בשלב כלשהו".

"שלושתם נבחרו בדראפט, זה מה שאתה רוצה שיקרה בליגה" (Getty) | צילום: ספורט 5

האם אתה מודאג מגולדן סטייט וההשפעה שלה על התחרותיות בליגה?
"זו שאלה די טעונה והתשובה היא לא, אינני מודאג. זה משום שאני מאמין שקבוצה נפלאה כמו גולדן סטייט רק תעזור לשפר את היכולת של קבוצות אחרות ב-NBA. אפילו משיחות עם שחקני NBA אחרים כאן היום, הגישה שלהם היא: 'גם אנחנו שחקנים גדולים, גם אנחנו תחרותיים ואנחנו נגיב להם בהתאם'. לגבי השיטה שהביאה להיווצרות של הווריירס, צריך לזכור ששלושת שחקני המפתח של הקבוצה הזאת: סטף (קרי), קליי (תומפסון) ודריימונד (גרין) נבחרו כולם בדראפט, הם היו הבחירות ה-7 ה-11 וה-35, זה מה שאתה רוצה שיקרה בליגה, ואנחנו רוצים לעודד קבוצות לפתח שחקנים. אז שחקן חופשי ענק, קווין דוראנט, הצטרף לקבוצה הזאת. אם זה היה אמור לקרות, אולי זה היה צירוף מקרים בתוך מסגרת תקרת השכר של הליגה, בגלל שהתקרה עלתה בצורה משמעותית באותה שנה, אבל זה משהו שאנחנו נמשיך לבחון כי אחת הסיבות לקיומה של תקרת השכר היא לפזר את השחקנים הגדולים בכל רחבי הליגה".

נראה שהדומיננטיות של המערב עצומה, אולי יותר מדי.
"לא ברור למה זה קורה, כי רוב השחקנים הגדולים נבחרו בדראפט ע"י קבוצות מהמזרח ולמרות זאת המזרח לא מצליח כל כך. אולי אחת המשאלות הבאות שלך היא האם עלינו לבנות את הפלייאוף על פי דירוג של 1 עד 16 של הקבוצות הטובות בליגה. התשובה שלנו לכך תהיה שאנחנו לא מתכוונים לעשות את זה כרגע כי בחנו את הנושא וזה יגדיל את מכסת הנסיעות בצורה דרמטית גם בעונה הסדירה, כי אז הקבוצות יצטרכו לשחק בלוח המשחקים מאוזן במהלך העונה הסדירה וגם בשלבי הפלייאוף, אבל אלה דברים שאנחנו ממשיכים לבחון ככל שהזמן עובר, ואולי אנחנו נצטרך לעשות אי אילו התאמות, אבל כרגע זה נראה פשוט הדבר הטבעי ביותר לליגה".

האם מתגעגע לתקופת הנאיביות לעומת הכסף שקונה היום הכל?
"אני לא מסכים איתך לגמרי, קח לדוגמא את השחקנים שהגיעו לתוכנית שבאים להתנדב ותורמים מזמנם, בין אם זה כאן בישראל או במקום אחר. השחקנים של היום מרוויחים יותר כסף, אבל אני לא חושב שהם שונים מפעם. עדיין יש להם מוטיבציה לנצח. אם כבר, אז היום הליגה הרבה יותר תחרותית מ"הימים הישנים והטובים". נכון להיום כ-25% משחקני הNBA נולדו מחוץ לארה"ב, יש יותר צעירים שמשחקים כדורסל מאי פעם. כך שכל סגל הליגה של 450 השחקנים, הוא מאוד נחשק. ולא רק שקשה להשיג מקום, אלא גם קשה לשמור עליו. בכל יום יש שחקנים צעירים שנלחמים על המשרות האלו, בכל מקום בעולם".

ג'ורג' ודרוזאן במשחק האולסטאר.
ג'ורג' ודרוזאן במשחק האולסטאר. "לא נהניתי מהתחרותיות" (Getty) | צילום: ספורט 5
נהנית ממשחק האולסטאר שנה שעברה?
נהניתי מאווירת הפסטיבל סביב משחק האולסטאר. נהניתי מזה שקהילת ומשפחת ה-NBA מתאחדים כולם. לא נהניתי מהתחרותיות ומהבחינה הזאת אני דומה להרבה מהאוהדים. למרות שהרבה אוהדים צעירים באו אליי ואמרו: 'אנחנו לא מסכימים עם האוהדים המבוגרים יותר, שחושבים שזה צריך להיות תחרותי יותר, אנחנו אוהבים לראות את השחקנים נהנים'".

אולי הפתרון הוא לעשות משחק ארה"ב נגד שאר העולם?
"אני חושב שנבדוק את זה. אני חושב שכבר אמרתי את זה בעבר, אולי מעט לפני כן וקצת לאחר אותו משחק האולסטאר, כריס פול שהיה פצוע ולא השתתף במשחק האולסטאר הזה, שהוא גם נשיא ארגון השחקנים, התקשר אליי ואמר לי שצריך תחרותיות גבוהה יותר במשחק האולסטאר. אנחנו לא רוצים ששחקנים יפצעו, זה לא בהכרח חייב להיות ברמת האינטנסיביות של סדרת הגמר, ולמשל אם ראית את המשחק ביוהנסבורג מלפני שבוע, כן, הם נהנו, אבל הם שיחקו משחק תחרותי".