בסוף נובמבר החליטו בממשלה להגדיר 50 מדינות מאפריקה כאדומות, בעקבות התפשטות זן חדש בזמנו - האומיקרון. מאז הממשלה הודיע שתדון באופן תדיר במדינות אדמות חדשות והוסיפה בהמשך לרשימה עוד 19 מדינות מרכזיות בעולם, כמו: ארה"ב, אנגליה, קנדה, איטליה, צרפת, ספרד, גרמניה ועוד.

כעת, חודש מאז שהוגדרו המדינות האדומות הראשונות, עדיין לא ברור מה צפוי לקרות בעתיד הקרוב, כאשר תאריך התפוגה של רשימת המדינות האדומות הינו ביום רביעי הקרוב (29.12). 

בתוך כך, בשבוע שעבר התקיימה ישיבה הדנה בהוספת מדינות אדומות חדשות, אך היא הסתיימה ללא החלטה כלשהי, והרשימה נשארה כפי שהיא. ישיבה נוספת אמורה להתקיים היום, אך נראה שהישיבה החשובה ביותר, בה יחליטו האם להמשיך בהגבלות התעופה או לא - תתקיים לקראת יום רביעי.

האם השמיים בדרך להיפתח?

מצד אחד, התחלואה בארץ ממשיכה לעלות ואתמול נרשמו 1,775 חולים חדשים (הנתון הגבוה ביותר מזה חודשים) כשגם מקדם ההדבקה עולה ועומד על 1.4, כך שלא נראה שההקלות בדרך. בנוסף, לא מעט מהחולים באומיקרון שנרשמו בארץ הגיעו ממדינות שונות מחו"ל, זאת בזמן שמספר החולים בעולם ממשיך לטפס במהירות. 

מצד שני, מומחים טוענים שהיות והנגיף החדש כבר כאן, אין טעם לסגירת השמיים יותר. בשבוע שעבר הוגש למדינה בג"צ מצדם של נציגי ענף התיירות. בתביעה דרשו לאפשר לפתוח את השמיים, היות ובכל העולם, על אף התחלואה העולה, ממשיכים לקבל תיירים ולאפשר טיסות, תוך פיקוח הדוק על הנכנסים. פופ' גרוטו ציין בכתב התביעה כי "ההכרזה על מדינות אדומות בלתי סבירה בעליל", והוסיף: "מגבלות תנועה אינן יעילות לבלימת התפשטות של נגיף הקורונה והווריאנטים השונים שלו." המדינה מצידה השיבה לעתירה בכך שטענה שצעדים בהם נקטה הינם הכרחיים.

נתב"ג - דצמבר 2021 (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
נתב"ג - דצמבר 2021 | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

בנוסף, בארה"ב הודיעו בסוף השבוע האחרון כי ייפתחו לטיסות את 8 המדינות מאפריקה שהוגדרו כאדומות בעקבות האומיקרון כבר ב-31.12. הפתיחה מגיעה לאחר שארגון הבריאות העולמי ומנהיגים בדרום אפריקה מתחו ביקורת על האיסור לנסיעה מכיוון שלטענתם הוא אינו יעיל ואינו הוגן לכלכלות השונות.

המדינות שייפתחו מחדש בארצות הברית הן: דרום אפריקה, בוטסואנה, אווטיני, נמיביה, לסוטו, מלאווי, מוזמביק וזימבבואה.

דובר הבית הלבן, קווין מונוז (Kevin Munoz) אמר בטוויטר כי ההחלטה הומלצה על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. "ההגבלות נתנו לנו זמן להבין את האומיקרון וכעת אנחנו יודעים שהחיסונים הקיימים שלנו פועלים נגד הווריאנט החדש, במיוחד מי שקיבל את הבוסטר", צייץ מונוז.