נושאת המטוסים הגדולה ביותר של הצי הבריטי אי פעם תצא בעוד כחודש למשימתה הראשונה מלווה בכוח המשימה הגדול ביותר מאז מלחמת פוקלנד בשנת 1982. במסגרת הפעילות היא תקיים בין היתר גם מפגש או אימון משותף עם חיל האוויר הישראלי. בשלב זה עוד לא ידועה המתכונת, אם הספינה תכנס לנמל בארץ או תפגוש כוח בדרך.

נושאת המטוסים קווין אליזבת, שמשקלה 65,000 טון, תצא לפריסת הבכורה שלה כשזו הפעם הראשונה שבה משרד ההגנה הבריטי מפרסם את היעדים וכלל הספינות שילוו אותה. זאת כחלק מהרצון לשדר עוצמה וכנראה שגם לחזור לימים בהם היה להם את אחד מהציים הגדולים והחזקים בעולם. לבריטים לא היו נושאות מטוסים מאז 2014, אז יצאה מהשירות נושאת המטוסים "אילוסטריוס".

הקווין אליזבת' היא אחת משתי נושאות מטוסים חדשות שהבריטים מתכוונים להכניס לשירות. כל אחת מהן עלתה למשלם המיסים 3.1 מיליארד ליש"ט. על הסיפון של כל אחת מהן כ-24 מטוסי F-35B ועוד כ-20 מסוקים, לציד צוללות, לחיפוש והצלה. בחלק מהמשימות יהיו גם מסוקי קרב מסוג אפאצ'י.

אורכה של הספינה 280 מטרים ומלבד כלי הטיס יש עליה מגוון רחב של מערכות הגנה מפני כלי טיס, טילים כמו גם מפני ספינות וצוללות. מדובר בספינת המלחמה הגדולה ביותר שנבנתה בממלכה אי פעם.

על פי משרד ההגנה המלכותי נושאת המטוסים תצא לים לפריסה של 28 שבועות כשעל סיפונה 8 מטוסי חמקן מסוג F-35B של חיל האוויר המלכותי ועוד 10 חמקנים אמריקאים מאותו הדגם. בנוסף אליהן תעשה זאת עם 4 מסוקי תקיפה, 7 מסוקים ללוחמה נגד צוללות ועוד שלושה מסוקי תובלה.

חמקן ונושאת מטוסים (צילום: Lockheed Martin/Ministry of Defence via Getty Images)
חמקן של הצי הבריטי. 8 כאלו יהיו על סיפון האליזבת | צילום: Lockheed Martin/Ministry of Defence via Getty Images

היא תפליג מוקפת בספינות מלחמה וצוללות, כולל זוג משחתות מ"סדרה 45" שהן למעשה ספינות חמושות במערכות להגנה מפני מטוסים וטילים. עוד בכוח שתי ספינות מסדרה 23 המתמחות בלוחמה נגד צוללות ואיתן עוד שתי ספינות לתמיכה לוגיסטית, וצוללת תקיפה גרעינית. חוץ מכלי השיט הבריטים, כוח המשימה כולל גם ספינות מלחמה מהצי האמריקאי וההולנדי.

משרד ההגנה הבריטי מדווח שבימים אלה הכוח נמצא באימונים לקראת הפריסה ושבמהלכה הם יבקרו בלא פחות מ-40 מדינות, עם חלק מהן יבצעו פעילות מבצעית משותפת ואימונים. בין המדינות נכללת כאמור גם ישראל, צרפת ואחרות. בשנים האחרונות שיתפו ישראל ובריטניה פעולה בתרגילים צבאיים שנערכו גם באי הבריטי וגם בים התיכון, בעיקר של חילות האוויר.

הצי הבריטי נמצא בתקופה של שדרוג והתעצמות, זאת כחלק מהרצון של הממלכה לחזור ולהיות מעצמה ימית משמעותית.