>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
יותר ויותר ישראלים פונים לפונדקאות תאילנד | צילום: באדיבות עמותת אבות גאים
אזהרת המסע בנושא פונדקאות בתאילנד שפרסם משרד החוץ אמש (24.12) יצרה בלבול וחוסר הבנה בקרב עשרות הורים והורים שבדרך, שפנו לאפיק זה באחרונה.

אזהרת המסע מבקשת להבהיר לאותם הורים, מרביתם הומואים שאינם יכולים לבצע את ההליך בישראל מפאת החוק המפלה, כי מדינת ישראל לא תעזור להביא את הילדים לארץ – במידה והחוק ישתנה במדינה, זאת למרות שלא בוצע כל שינוי בחוק לאחרונה.

נבהיר כי הפונדקאות בתאילנד אינה מוסדרת בחוק ואינה אסורה. בשנים האחרונות מבצעים אזרחי מדינות רבות את ההליך במדינה, בהם אוסטרלים, אמריקאים ואירופאים רבים. למרות זאת, החליט משרד החוץ לפרסם את אזהרת המסע לאחר שקיבל מטעם משרד החוץ התאילנדי איגרת שמבהירה כי קיימת טיוטת חוק בנושא, ואם תעבור בעתיד בנוסח הנוכחי, עתידה להפסיק את שירותי הפונדקאות המסחרית במדינה.

לשון אזהרת המסע:

"נושא הפונדקאות אינו מוסדר בחוק התאילנדי. יחד עם זאת, ביום 12 בדצמבר 2013 נשלחה איגרת רשמית ממשרד החוץ התאילנדי לשגרירות ישראל בתאילנד בשאלת חוקיות ביצוע הליכי פונדקאות על ידי ישראלים בתאילנד", נכתב באזהרת המסע.

"להלן עיקרי האיגרת: 1. למרות שלא קיימת חקיקה בתאילנד בעניין פונדקאות, טיוטת החוק בעניין טכנולוגיות סיוע לפריון, אשר נמצאת כרגע בהליכי חקיקה, אוסרת באופן מפורש פונדקאות מסחרית (בתמורה כספית). משרדי הממשלה התאים חולקים עמדה משותפת ולפיה הם לא מעודדים ולא תומכים בשכירת שירותיה של אשה תאילנדית, על ידי זרים, על מנת שתשמש כאם פונדקאית. 

2. פונדקאות מסחרית עלולה להיחשב  כהפרה של החוק התאילנדי נגד סחר בבני אדם (2008). 

3. החקיקה העכשווית בתאילנד מעניקה באופן אוטומטי אזרחות לכל ילד שנולד לאם תאילנדית ומשמורת לאם התאילנדית על הילד. 

משרד החוץ, בתאום עם רשות האוכלוסין וההגירה ומשרד המשפטים, מבקש להודיע לישראלים, וכן למי שמסייע להם ו/או מארגן ההליכים עבורם ו/או פועל מטעמם כי מוטלת עליהם האחריות להתעדכן מעת לעת לגבי המצב המשפטי ומכלול הנהלים וההנחיות מטעם הרשויות המוסמכות בתאילנד, ביחס להוצאתם כדין מתאילנד של ילדים שנולדו כתוצאה מהליך כאמור.

ככל שישראלים כאמור, יפעלו בניגוד לדין התאילנדי, לרבות מכלול הנהלים וההנחיות כאמור לעיל, מדינת ישראל לא תוכל לסייע. 

אין באמור לעיל, כדי למצות את מכלול המצב המשפטי בתאילנד, הכל כאמור לעיל, לעניין כלל התחומים הנגזרים מביצוע הליכי פונדקאות, ואשר יש להם השלכה ישירה ועקיפה על התינוקות הנולדים במסגרת ביצוע הליכים אלו".

דורון ממט (צילום: תומר ושחר צלמים)
לא השתנה המצב המשפטי בתאילנד. דורון מגד-ממט | צילום: תומר ושחר צלמים
בשיחה עם mako גאווה, נמסר מטעם משרד החוץ כי: "מטרת אזהרת המסע היא לקרוא לאזרחים להגביר את המודעות לחוק המקומי ולהבהיר לכל אותם הורים מיועדים כי אנחנו כמשרד החוץ לא יכולים לעזור למישהו לעבור על החוק. זאת לאור מקרים שונים בהם אנו נתקלים כשאנשים עוברים על החוק המקומי משום שאינם מודעים לו.

לדברי משרד החוץ, אזהרת המסע שפורסמה אמש עוסקת באופן ישיר בפונדקאות בתאילנד משום ריבוי הלידות במדינה לאחרונה ונכוח טיוטת החוק הקיימת כיום. "האזהרות נועדו כעזר לאזרח והמלצתנו להגביר את המודעות כדי למנוע מצב שתהיה בעיה לזוגות להוציא את הילד. אזהרות מסע לא נעשות כלאחר, אלא בתאום עם משרד המשפטים ורשות האוכלוסין".

"המשרד לא מבקש להגביל את למנוע את ההליך, אלא קורא להורים שבדרך להיזהר בעקבות דין ודברים עם הרשויות המקומיות. אזהרת המסע פורסמה בעקבות חוות דעת שמבוססת על הרשויות התאילנדיות, משרד המשפטים ורשות האוכלוסין כאן. האזהרה פורסמה בעקבות איגרת שנשלחה מטעם תאילנד, וההנחה היא שהחוק עתיד להשתנות. הליך הפונדקאות אורך זמן, ולעתים מתחילים את ההליך במצב חוקי איקס ובמהלך הדרך מצב זה עלול להשתנות".

זוג הומואים שהביא לעולם את בתם הבכורה בתאילנד ונמצאים כרגע בבנגקוק, מסרו ל-mako גאוה: "למיטב ידיעתנו אין שום שינוי במצב המשפטי בתאילנד. משרד החוץ בהודעתו המליץ לזוגות לבדוק את המצב המשפטי. כך עשינו ואנחנו מחזקים בחוות דעת משפטית שמאשרת שאין מניעה לעבור הליכים בתאילנד. אנחנו רואים גם מסביבנו זוגות ממדינות אחרים שיוצאים באין מפריע. כרגע אנחנו מחכים לתוצאות בדיקת הרקמות ומצפים שמדינת ישראל תנפיק לביתנו את הדרכון מיד לאחר שתגיע התוצאה. מקווים להיות בארץ תוך שבועיים".

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "כפי שהודיעה המדינה, משרד החוץ מקיים מגעים דיפלומטיים עם הרשויות בתאילנד. רשות האוכלוסין וההגירה תנהג בהתאם לתוצאות המגעים הללו".

ממשרד הפנים נמסר: "כעיקרון, הנושא מצוי בתחום טיפולם של משרדי החוץ והפנים. למיטב ידיעתנו, עמדת משרד הפנים היא שלאחר הבדיקה הגנטית, שתוכיח קשר גנטי לאב הישראלי, על האם התאילנדית, הרשומה בתעודת הלידה התאילנדית כאמו של הקטין, לתת הסכמתה בפני הרשויות המוסמכות בתאילנד להוצאת הקטין לצמיתות מתאילנד. על ההסכמה להיות תקפה וחוקית לפי הדין בתאילנד. עמדה זו מקובלת מבחינה משפטית על משרד המשפטים".

אזהרת מסע שנייה בנושא פונדקאות חו"ל

לפני כשלושה חודשים הוציא משרד החוץ אזהרת מסע כללית לפונדקאות חו"ל, בה נכתב, בין היתר: " על ישראלים המבקשים לבצע הליכי פונדקאות בחו"ל מוטלת האחריות הבלעדית לוודא, כי הליכי הפונדקאות מוסדרים בחוק המתיר ביצועם של הליכים מעין אלה במדינה בה הם מבקשים לבצע את ההליך.

ישראלים המבקשים לבצע הליכי פונדקאות בחו"ל במדינה בה  אין חוק המסדיר את הנושא קרי, בהעדרו של חוק המתיר ביצועם של הליכים כאלו, לוקחים על עצמם סיכון כי בהתנהלותם הם ימצאו מפרים את חוקיה ונהליה של המדינה הזרה".

נדגיש כי הליך הפונדקאות בתאילנד מתבצע מזה שנים רבות ונעזרים בשירותי פונדקאות במדינה אזרחים מכל העולם. בעוד מדינת ישראל מבקשת מהורי הילדים לעבור הליך מסורבל בבית המשפט שדורש את "ניתוקה" של האם הפונדקאית (שלה אין קשר גנטי לתינוק), אזרחי מדינות אחרות המבצעות את ההליך בתאילנד נדרשים רק לבצע בדיקת אבהות ולהחתים את האם הפונדקאית על מסמך בקונסוליה המאשר את ניתוקה מהילד.

מדינת ישראל, מאידך, דורשת כי הניתוק יעבור בבית המשפט בתאילנדי בהליך משפטי הדורש חמישה דיונים ארוכים ועשוי לארוך עד ארבעה חודשים.

דורון מגד ממט, המנהל את סוכנות הפונדקאות "תמוז", אשר חגגה את לידתם של עשרה תינוקות עד כה ומצפה ללידת 50 תינוקות בקרוב, מבקש לשלוח הרגעת מסע. "הנה השתלשלות האירועים: כשהבינו במשרד החוץ שיש גל של תינוקות שפונים לפונדקאות בתאילנד הם פנו לשלטונות תאילנד לשאול מה המצב המשפטי במדינה. התשובה שהם קיבלו היא שכרגע מונחת הצעת חוק שמטרתה להסדיר את הפונדקאות בתאילנד (אם אכן תוסדר, תהפוך תאילנד אחת המדינות הבודדות בעולם שהפונדקאות בה מוסדרת). על פי הצעת החוק המונחת – תותר רק פונדקאות אלטרואיסטית.

משרד החוץ בהודעתו עדכן על אודות המידע שקיבל משלטונות תאילנד. הצעת חוק זו מונחת כבר זמן רב, ולמיטב ידיעתי מספר שנים. לא ברור אם ומתי היא תעבור, ולא ברור לכשתעבור מה יוותר ממנה. לראיה, אפשר לציין את הצעת ועדת מור יוסף שפונדקאות ליחידים בישראל תהיה אלטרואיסטית – ומה נותר ממנה היום.

מברור שעשינו עם משרד החוץ – לא השתנה דבר במצב המשפטי בתאילנד.  הזוגות הראשונים בתאילנד נמצאים כרגע בהמתנה לתוצאות בדיקת הרקמות – אנחנו מצפים ומקווים שלכשתגענה התוצאות, יונפקו הדרכונים לילדים והם יחזרו לארץ. נכון לעכשיו – אין שום אינדיקציה שמשהו אחר יקרה".

אודי לדרגור (צילום: צילום פרטי)
מציע למדינת ישראל להשקיע אנרגיה לעזרת ההורים. יו"ר עמותת אבות גאים, אודי לדרגור | צילום: צילום פרטי

"צריך לזכור שמאות הישראלים שנוסעים לתאילנד לעשות פונדקאות לא עושים זאת כבחירה ראשונה. הם עושים זאת כי מדינת ישראל אוסרת על זוגות מאותו המין לקיים את ההליך בישראל", מסר אודי לדרגור, יו"ר עמותת אבות גאים. "אני מקווה שההצרה של גרמן בדבר מהפכת הפונדקאות גם להומואים תעבור במהרה. כולנו בעד פונדקאות מפוקחת שנעשית מתוך בחירה ושומרת על זכויות הפונדקאית כפי שנעשה בארץ רק עבור סטרייטים.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי אזרחי מדינות רבות עוברים פונדקאות בתאילנד מזה שנים בלי בעיות להחזיר את הילד לארץ המוצא של הוריו. אנו קוראים למשרד החוץ להשקיע את האנרגיה שהוא משקיע בהוצאת הודעות סרק ואיומים לעיתונות להשקיע בעזרה להורים שנמצאים בתאילנד מבודדים עם ילדיהם. אנו מקווים שזה ייפתר במהרה".

המצב כיום: הליך משפטי לאב הביולוגי

דן גולדנברג מחברת Time4child, אומר כי "משרד החוץ מבקש ממי שנכנס להליך זה בתאילנד לפעול לפי חוקי המדינה ומדגיש כי האחריות מוטלת על ההורים המיועדים. אין הכוונה היא לאסור ביצוע הליך זה אלא קריאה לקהל הישראלי שבחר במסלול זה לפעול לפי דרישות החוק התאילנדי והוראות משרד החוץ.

נכון להיום בתאילנד אין חוק המעגן הליך פונדקאות אך לא קיים חוק כנגד הליך זה, מה שנטען בידיעות ששונה החוק לא נכון, אלא ישנה הצעת חוק (טיוטא) שיושבת על שולחן הדיונים כבר מס' שנים במטרה להסדיר את הפונדקאות המדינה באופן חוקי ושם מוצעת האופציה לפונדקאות אלטוראיסטית אך יש לציין וחשוב להדגיש שמדובר בהצעת חוק ואין לדעת אם יאושר ומתי.

כפי שפירסמנו מתחילת דרכינו הן בפייסבוק, בפורומים השונים ובכנסים שערכנו, לפי חוקי תאילנד האם הפונדקאית נרשמת כאמו של היילוד ולה הזכויות המלאות ניתנות באופן אוטומטי, על מנת שהאב הביולוגי יוכר כאביו של היילוד באופן חוקי בתאילנד ההורה נדרש לבצע הליך משפטי המעניק לו הכרה זו."

נרענן את זכרונכם שבחודש יוני 2013 נולדה ביתם של דן ואלרון בתאילנד מהליך פונדקאות וגם אז משרד החוץ התדיין אל מול הרשויות בתאילנד ובאותו המעמד ביקש חוות דעת באופן עצמאי ממשרד עו"ד אודות ההליך בתאילנד ושם גם צויין באופן מפורש כי אין חוק בעד או נגד וניתנה התייחסות להצעת החוק שהוזכרה לעיל, לבסוף נתבקשו לבצע הליך משפטי בתאילנד שיעניק הכרה חוקית לאב הביולוגי ולאחר סיום ההליך הונפק פספורט.

"המדינה רושמת את הילדים כאזרחים, אך לא מנפיקה דרכון"

עו"ד גיל עובדיה לייבוביץ', המתמחה בתחום הפונדקאות בארץ ובחו"ל ומלווה זוגות בפונדקאות תאילנד, מבהיר כי אזהרת המסע שפורסמה אינה משקפת את המציאות בתאילנד. "אין חקיקה בנושא פונדקאות", הוא אומר ל-makoגאווה. " אזהרת המסע הזו הנה ריקה מתוכן. יש הצעת חוק לשנות את החוק הקיים שעומדת על שולחן כבר כמה זמן ויש כעת הפיכות ופרעות והדבר האחרון שמעניין את הרשויות בתאילנד זה החוק. אזהרת המסע של משרד החוץ הנה הסרת אחריות של מדינת ישראל. במקום לעזור לאזרחי ישראל,

לייבוביץ' טוען כי בשבועות האחרונים לא מתקבלת אף תשובה רשמית באשר לדרישות מדינת ישראל בכל הקשור להבאת התינוקות ארצה. " המדינה דורשת ניתוק ולא מבהירה כיצד. האם יש לעבור הליך משפטי? ייפוי כוח מספיק? האם על ההורים ללכת לקונסוליה ולחתום על תצהירים? ללכת למשרד הרווחה? לבצע בדיקת אבהות? לא ברור. המדינה מאשרת לרשום את הילדים כאזרחי מדינת ישראל אך לא מאפשרת לתת להם דרכון ישראלי בעזרתו יוכלו לצאת מהמדינה. יש פתרונות רבים אחרים שמדינת ישראל מסרבת להציע עד כה".