"צריך להבין שזה לא מאבק על הזכות לכתוב את המילה קוקסינל". כך מסביר יותם זמרי, קופירייטר, שדרן רדיו ואדם שיש לו עשרות אלפי עוקבים בפייסבוק ולכן מוצמדת לו המילה "אושיה", על המלחמה שהוא מנהל נגד פייסבוק.
זמרי ועוד עשרות עיתונאים, אנשי תקשורת ואושיות פייסבוק מקצוות שונים של הקשת הפוליטית, שלחו השבוע מכתב להנהלת הרשת החברתית, ובו הם מוחים על הצנזורה שמופלעת עליהם. איך המילה קוקסינל קשורה לכל העניין? מה שהצית את המאבק, היה סדרה של חסימות של אנשים מוכרים בפייסבוק שכתבו את המילה "קוקסינל" בסטטוסים.
אלא שחלקם כתבו את המילה הזו מזמן. המוקדם ביותר היה לפני כשש שנים. נדב פריד - ממנהלי עמוד חיילים מצייצים, היה בכיתה י' כשכתב בפייסבוק שיר מלא קללות ובו גם המילה קוקסינלים. חלק מהאנשים שנחסמו כתבו את המילה בהקשרים סאטריים או לא-פוגעניים. כך או כך, פייסבוק חסמה את כולם לשלושה ימים עד 30 ימים, והחסומים מאמינים כי מדובר בעונש לא מידתי.
"זה מאבק על הזכות לדעת שאסור לכתוב את המילה קוקסינל", מסביר זמרי, "אנחנו מבינים שלפייסבוק מותר לקבוע כללי גיזרה. גם אנחנו רוצים שיהיו שם כללים, אבל תגידו לנו מהם ההכללים. זו לא מלחמה בפייסבוק, תגידו לנו מה מותר ומה אסור. לא יתכן שאנשים שכתבו פוסט לפני שש שנים, ולא ידעו מה אסור או מותר, נחסמו מפעם".
אבל יש תנאי שימוש, תגידו. שיצייתו להם. "קראתי את כללי הקהילה שלהם בערך עשר פעמים כדי לראות אם פספסתי משהו. זה המסמך הכי אמורפי שיש", אומר זמרי.
מה קורה כשאתה נחסם, אתה מנסה להיכנס ולא קיים יותר?
"נכנסים, זה זורק אותך, צריך להיכנס שוב ואתה יודע שנחסמת כי זה לא חדש לך. אתה מקבל הודעה שהסירו לך פוסט ואתה רואה שזה מלפני שנה".
זו בעצם גמילה מפייסבוק
"מי שרוצה, אני כותב על קירות ברחבי העיר".
זמרי מודע לכך שאין בכוחו בהכרח לגרום לפייסבוק לשנות את דרכיה או לחזור בה מהחסימה. "אין לנו עם מי לדבר, אנחנו יכולים להימחק משם ברגע, כמו שקרה כבר לאנשים, ולא להיות קיימים", מוסיף זמרי ואומר כי הם לא מקבלים תשובות. "הגוף שהביא הכי הרבה דמוקרטיה לכל פינה בעולם – כשזה מגיע אליו הוא שותק. התגובות שלו מביכות, כי הן לא מתמודדות עם הבעיה".
פייסבוק: רוצה שאנשים ירגישו בטוחים
פייסבוק לא הגיבה לטענות הספציפיות על החסימה ואכיפת התקנון. החברה מסרה בתגובה רק כי "אנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כשהם משתמשים בפייסבוק ואין מקום לתוכן המעודד דברי שטנה. לכן פיתחנו אוסף של כללי קהילה המבהירים שאנו מסירים תוכן שתוקף ופוגע באנשים על רקע גזע, מוצא אתני, השתייכות לאומית, זיקה דתית, נטייה מינית, מיגדר, זהות מינית, או מוגבליות רציניות ומחלות. אנו מעודדים אנשים להיות מודעים לקהל שלהם כאשר הם משתפים סוג כזה של תוכן".