אחיזתו של ולדימיר פוטין בשלטון ברוסיה נותרה איתנה על אף הכישלונות הצבאיים באוקראינה, מערך גיוס פגום וקרבות פוליטיים - כך אמרו היום (רביעי) 8 מקורות המעורים בפרטים לסוכנות הידיעות רויטרס. חלקם סייגו את דבריהם ואמרו כי המצב עשוי להשתנות במהירות במידה ותחול תבוסה רוסית מוחלטת.

המקורות אמרו כי הנשיא הרוסי נמצא באחד מן המצבים המורכבים מאז החלה כהונתו, שכן הכוחות הרוסיים פולשים נדחקו חזרה על ידי הכוחות החמושים בקייב. אותם מקורות, בהם דיפלומטים ופקידי ממשל מערביים בהווה ובעבר, אמרו כי לא ניכר איום מידי על שלטונו של פוטין מהמעגל הקרוב אליו, הצבא או שירותי המודיעין. "לעת עתה פוטין מחזיק מעמד", הוסיף אנתוני ברנטון, לשעבר שגריר בריטניה ברוסיה.

סיקור N12 בנושא:

ברנטון, שעבד אל מול פוטין במהלך הקדנציה השנייה שלו, אמר שלא נצפתה ביקורת פומבית כלפיו מהאליטה הפוליטית או העסקית או כל סימן למהלך נגדו, אך המצב עשוי להשתנות. "אם הכוחות הרוסיים ימצאו עצמם ממשיכים לסגת באביב - בחודשי מרץ ואפריל בשנה הבאה, אז האינסטינקט שלי הוא שבשלב הזה הדברים יהפכו להיות ממש בעייתיים עבור פוטין - לא מול העם, אלא בצמרת השלטון". לדבריו, "יש לך שם חבורה של אנשים שהם ביסודם אינטרסנטיים שלא רוצים להיות חלק מתבוסה". אם וכאשר יגיע הזמן הזה, אמר שגריר בריטניה לשעבר ברנטון, סביר להניח שיורשו יהיה ידיד של המערב.

גורם מערבי בכיר שעוקב מקרוב אחר המצב וסירב למסור את שמו בשל רגישות הנושא, אמר כי עד כה לא נצפו עריקות גדולות בקרב הצמרת, אך כן נראו סימנים של מריבות פנימיות, תלונות וקבלת החלטות איטית. לדברי הפקיד "אין סימנים לכך שהוא (פוטין) איבד שליטה". פקיד אמריקני נוסף, ששמר על אנונימיות מסיבות דומות, אמר כי וושינגטון ובעלות בריתה הניחו כי מעמדו של פוטין יציב.

פוטין (צילום: getty images)
שגריר בריטניה ברוסיה לשעבר: "לעת עתה פוטין מחזיק מעמד" | צילום: getty images

אנדרו וייס, מומחה לפוטין בקרן קרנגי, אמר כי בעוד ש"הכל אפשרי" ברוסיה, דעת הקהל שם פחות חשובה מאשר במערב, שכן מתנגדים אמיתיים ברחו או נכלאו ופוטין הקיף עצמו בנאמנים. "תראה לי את האדם שהולך לדבר במשרדו של פוטין ומצהיר כי סיים את תפקידו. למי תהיה החוצפה לעשות זאת?" אמר וייס, שכיהן בתפקידי מדיניות שונים במועצה האמריקנית לביטחון לאומי וכתב ספר על פוטין. לדבריו, את המנהיג הרוסי ניתן להפיל באמצעות הפיכה, מרד של האליטה או "הסתערות עממית על הבסטיליה". וייס אמר זאת תוך שהוא מציין כי מנהיג עיראק סדאם חוסיין שלט במשך יותר מעשור לאחר שסוכלה פלישתו לכווית ב-1990.

טטיאנה סטנובאיה, מייסדת חברת הניתוח R.Politik, אמרה שפוטין יהיה בצרות אם ייגמרו לו האפשרויות להסלמת הסכסוך. במקרה כזה לתחזיתה, האליטה תנסה לשכנע את פוטין לזוז הצידה. "אם הוא מסוגל למלא את התחייבויות שהתחייב בעל פה כלפי האליטה והאוכלוסייה - יציבות, שלום, פנסיה ומשכורות, שום דבר לא יאיים עליו", אמר סטנובאיה. "אך אם הצבא הרוסי יידחק בחזרה לגבולות הישנים של רוסיה לפני הסיפוח, ואם הצבא האוקראיני ימשיך למתקפה, התקציב לא יעמוד והפנסיה תתעכב - האליטה תתגייס בהדרגה".

למרות שסקרי דעת הקהל ברוסיה מציגים חרדה הולכת גוברת בקרב הציבור, מקור דיפלומטי צרפתי אמר כי הם חושבים שפוטין, השולט בתקשורת הממלכתית המשפיעה, ישמור על אחיזתו בשלטון. "בואו לא נשכח שהפחד שולט", אמר והוסיף: "אני עדיין חושב שרוב הרוסים יתמכו בפוטין בכל החלטותיו".

הבוקר (רביעי) החלה אוקראינה במתקפה חדשה במחוז חרסון, מה שצפוי להגדיל במידה ניכרת את מספר השטחים ששוחררו מהאחיזה הרוסית. באותה עת, רשויות הסיפוח הרוסיות במחוז הודיעו רשמית על תחילתו של מבצע הפינוי של 60-50 אלף תושבים במשך 6 הימים הקרובים. לאחר תחילתה של המתקפה, הצהיר פוטין בכינוס מיוחד של מועצת הביטחון הרוסית כי יטיל משטר צבאי על 4 המחוזות שסופחו מאוקראינה: "בקייב מסרבים לכל משא ומתן, וממשיכים להפציץ את השטחים הרוסיים החדשים", אמר.