משיבים מלחמה: אוקראינה הודיעה שהרסה 50 מחסני תחמושת רוסיים באמצעות מערכת טילי ה"היימארס" (HIMARS). שר ההגנה האוקראיני אמר כי הטילים, שסופקו על ידי ארה"ב והוגדרו כנשק שיכול לשנות את תמונת המערכה, הצליחו "לקטוע את שרשאות האספקה של הרוסים".

עוד אמר שר ההגנה אולקסיי רזניקוב: "המתקפות הללו לוקחות מהם את היכולת להפגיז את כוחותינו בארטילריה כבדה ולהשתתף בלחימה באופן מלא". ברוסיה סירבו להגיב עד כה על הטענה של מערכת הביטחון האוקראינית, שהושמעה ימים ספורים לאחר המתקפה הרוסית באודסה: הרוסים ספגו גינויים רבים על הפגיעה בנמל, והיום ניסו להרגיע ולומר כי הסכם אספקת החיטה ימומש למרות התקרית.

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי ההסכם "לא מונע מרוסיה להמשיך ולתקוף מתקנים צבאיים באוקראינה". לדבריו, אין מחסומים שימנעו את ייצוא החיטה מנמלים באוקראינה. 

HIMARS - ראשי תיבות של מערכת טילי ארטילריה בניידות גבוהה - נכנסו למערכה לאחר שסופקו על ידי ארה"ב. הרוסים הכחישו בעבר טענות לנזק ניכר שנגרם מהמתקפות הלו - ואף טענו כי השמידו כמה מערכות "היימארס" במתקפות ממוקדות. 

סרגיי לברוב שר החוץ של רוסיה וולדימיר זלנסקי נשיא אוקראינה (צילום: רויטרס)
סרגיי לברוב, שר החוץ של רוסיה, ו-וולודימיר זלנסקי נשיא אוקראינה | צילום: רויטרס

רוסיה מאשימה: "פשעים שאין עליהם התיישנות"

בעוד רוסיה שומרת על שתיקה יחסית לגבי השפעות טילי ההיימארס בשדה הקרב, היא נוקטת צעד חדש: 92 חיילים אוקראינים הואשמו ב"פשעים נגד השלום וביטחונה של האנושות". ראש ועדת חקירה רוסית אמר כי מדובר בכתבי אישום שהם חלק מחקירה נרחבת, שבודקת את התנהלות כוחות הצבא האוקראינים ואת המפקדים שלהם.

חיילים אוקראינים נוסעים על רכב צבאי משוריין  (צילום: ap)
חיילים אוקראינים נוסעים על רכב צבאי משוריין, ארכיון | צילום: ap

רשימת 92 הנאשמים היא רק ההתחלה: "יותר מ-220 איש זוהו כמעורבים בפשעים נגד השלום ונגד האנושות וביטחונה, הם פגעו באזרחים - אלו מעשים שאין עליהם התיישנות", הצהיר ראש ועדת החקירה - שמתכוון להעמיד בכירים אוקראינים נוספים לדין. עוד העלה את האפשרות להקמת בית דין בין-לאומי שידון בגורל החיילים האוקראינים - הצעה שאיראן, סוריה ובוליביה תומכות בה. 

מדובר בצעד נגדי למהלך המשפטי של אוקראינה, שחוקרת חשדות ליותר מ-21 אלף פשעי מלחמה ומעשי תוקפנות מצד הצבא הרוסי. ארה"ב ו-40 מדינות נוספות הסכימו החודש לתאם את חקירת החשד לפשעי מלחמה.  

בחזית אחרת, מולדובה חוששת מאפשרות הפלישה הרוסית, בזמן שהמלחמה כבר נכנסת לחודש השישי. "אף אחד לא בטוח", אמרה ראש ממשלת מולדובה שטענה שהיא "מודאגת מאוד" מפלישה רוסית פוטנציאלית למדינתה. "זהו תרחיש היפותטי לעת עתה, אבל אם הפעולות הצבאיות יעברו הלאה לחלק הדרום-מערבי של אוקראינה ולכיוון אודסה אז, כמובן, אנחנו מודאגים מאוד", אמרה נטליה גברליצה ל-CNN.

צבא רוסיה, אוקראינה (צילום: AP)
כוחות צבא רוסיה באוקראינה | צילום: AP

"אנחנו מודאגים מאוד, במיוחד בהתחשב בעובדה שהחיילים נמצאים בשטח של אזור טרנסניסטריה הבדלנית", הוסיפה גברליצה, "אנחנו עושים הכול כדי לשמור על שלום ויציבות ולהבטיח שהלחימה לא תסלים". עוד התריעה: "אם מדינה יכולה לפתוח במלחמת סיפוח בלי שום התחשבות בחוק הבין-לאומי, אז במובן הזה, אף אחד לא בטוח, אני חושבת שהרבה מדינות מודאגות".