ההפיכה הצבאית בתאילנד מתרחבת: ראשת ממשלת תאילנד עד לאחרונה, יינגלאק צ'ינאווט, נעצרה היום יחד עם שניים מקרוביה משפחתה (ו'). הצבא הורה לצ'ינוואט להתייצב באחד מהבסיסים הצבאיים הסמוך לבירה בנגקוק, בו נדרשו להתייצב גם ראש הממשלה המכהן ושריו. עשרות צעירים תאילנדים הפרו את האיסור על הפגנות, ויצאו לרחובות על מנת למחות נגד העוצר ולדרוש בחירות חדשות באופן מיידי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עצרנו אותה, את אחיה ואת גיסה", אמר מקור צבאי בכיר לסוכנות הידיעות רויטרס. "קרוביה החזיקו בעמדות פוליטיות בכירות. נמשיך להחזיק בהם עוד שבוע לכל היותר - אנחנו פשוט צריכים לסדר את ענייני המדינה". מקום הימצאה המדויק של ראשת הממשלה לשעבר לא ידוע בשלב זה.

נעצרה. צ'ינוואט (צילום: AP)
נעצרה. צ'ינוואט | צילום: AP

רמטכ"ל צבא תאילנד שמינה עצמו לראש הממשלה בפועל, הגנרל פראיות' צ'אן-אוצ'ה, הכריז כי יבצע רפורמות חברתיות כלכליות ופוליטיות, לפני שייערכו בחירות דמוקרטיות במדינה.

הצבא אסר על קיום הפגנות

בימים האחרונים נטל צ'אן-אוצ'ה סמכויות רבות לידיו ולידי הממשל הצבאי עד לקיום הבחירות: "הצבא היה צריך להחזיר את הסדר לרחובות ולקדם את הרפורמות", הסביר. דובר הצבא התאילנדי הודיע כי הכוחות לא יאפשרו ליותר מחמישה אנשים להתאסף ברחובות.

תאילנד: הצבא עצר את רה"מ לשעבר (צילום: רויטרס)
הצבא נערך ברחובות | צילום: רויטרס
המחאה נמשכת (צילום: רויטרס)
המחאה נמשכת | צילום: רויטרס

כמו כן הורה הגנרל על החלת עוצר לילי במדינה, והוסיף כי החוקה מושעית, אך הבית העליון של הסנאט ימשיכו לפעול וכך גם בתי המשפט. במהלך נאום טלוויזיוני לאומה הדגיש צ'אן-אוצ'ה כי ההשתלטות, שנועדה לרסן את ההפגנות, לא תפגע ביחסים הבינלאומיים של תאילנד.

הצבא השתלט גם על תדרי התקשורת במדינה: על פי הודעת הצבא, כל שידורי הרדיו והטלוויזיה הרגילים יופסקו לטובת שידור חומר צבאי. גם שידורי רשתות החדשות CNN ו- BBC במדינה צונזרו.

מהפכה צבאית בתאילנד (צילום: חדשות 2)
עשרות הפגינו ברחובות | צילום: חדשות 2

קרי: "נשקול מחדש את הסיוע"

הלילה הבהיר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי "ארצות הברית תשקול מחדש את מתן הסיוע הצבאי לתאילנד". לטענת קרי, אין כל הצדקה לפעולות בהן נקט הצבא התאילנדי, בהן עוצר על האזרחים וכן איסור להתאסף ולהפגין.

שר החוץ האמריקני תקף את מדיניות הצבא בתאילנד והבהיר כי היא אינה חוקית. "לפעולות אלה יהיו השלכות על יחסי ארה"ב-תאילנד, במיוחד על הקשר עם הצבא התאילנדי. בשלב זה אנחנו בוחנים צעדים נוספים בהם ננקוט במסגרת החוק האמריקני".

"היינו צריכים לאכוף את הסדר" (צילום: רויטרס)
"היינו צריכים לאכוף את הסדר" | צילום: רויטרס

מלבד האמריקנים, זכתה ההפיכה הצבאית בתאילנד לגינויים בכל רחבי העולם ביממות האחרונות. נציבות זכויות האדם באו"ם הביעה אמש דאגה מההפיכה הצבאית ובהודעה שפורסמה מטעם הנציבות נמסר כי המצב הנוכחי עלול לפגוע בזכויות אדם בסיסיות.

"אנו מזכירים כי זו חובתן של הרשויות בתאילנד למלא אחר חוקי זכויות האדם הבינלאומיים", אמרה דוברת נציבות זכויות האדם באו"ם רבינה שמדסני, שקראה "לעשות הכל על מנת לוודא שהחוקים נאכפים".