לאחר המשטר הצבאי - הפיכה בתאילנד? הרמטכ"ל התאילנדי, גנרל פראיוט צ'אן-אוצ'ה, הודיע היום (ה') כי הצבא השתלט על הממשלה. "הצבא היה צריך להחזיר את הסדר לרחובות ולקדם את הרפורמות", הסביר הרמטכ"ל את המהלך, יומיים לאחר ההכרזה על חוק צבאי במדינה. הצבא גם הודיע על עוצר לילי והפסקת שידורי הטלוויזיה והרדיו המסחריים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך נאום טלוויזיוני לאומה מסר הגנרל צ'אן-אוצ'ה כי הוא נפגש עם כל ראשי המפלגות היריבות, בניסיון למצוא פיתרון למחאות, שנמשכות כבר כשישה חודשים. עוד הדגיש הגנרל כי ההשתלטות לא תפגע ביחסים הבינלאומיים של תאילנד. דובר הצבא הוסיף כי הצבא יחיל עוצר במדינה מהשעה 2:00 ועד לשעה 5:00 בבוקר. צ'אן-אוצ'ה, שיכהן גם כראש המועצה הצבאית, הוסיף כי החוקה מושעית, אך הבית העליון של הסנאט ימשיכו לפעול וכך גם בתי המשפט.

הצבא השתלט גם על תדרי התקשורת במדינה: על פי הודעת הצבא, כל שידורי הרדיו והטלוויזיה הרגילים יופסקו לטובת שידור חומר צבאי. דובר הצבא התאילנדי הודיע כי הכוחות לא יאפשרו ליותר מחמישה אנשים להתאסף ברחובות. כמו כן הצבא הורה לשרים ולראש הממשלה להתייצב במתחם הצבא בצפון בנגקוק.

גורם צבאי בכיר דיווח כי הצבא ישלח בקרוב כוחות וכלי רכב כדי לגרש את המפגינים מאתרי המחאות הגדולים בבירה בנגקוק. "נשלח כוחות כדי לעזור למפגינים לעזוב את כל האתרים", אמר הבכיר. מספר מפגינים כבר עזבו את האתרים בשקט, אך "החולצות האדומות" - תומכי ראשת הממשלה לשעבר צ'ינאווט - הודיעו כי ימשיכו בצעדות ברחובות בנגקוק למרות ההשתלטות הצבאית. "לא נלך לשום מקום, ציפינו לזה ומה שיקרה - יקרה", הוסיף ג'טופורן פרומפאן שנאם בפני תומכיו.

חסמו את פייסבוק? הצבא התאילנדי (צילום: רויטרס)
"חוק וסדר זה דבר טוב" | צילום: רויטרס

אזהרת מסע לישראלים

זמן קצר קודם לכן, דיווחו עדי ראייה לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי עשרות חיילים תאילנדים הוציאו את סות'פ ת'אוגסובאן, מנהיג המחאות נגד השלטון, מחוץ לישיבה של הגנרל עם ראשי שאר המפלגות.

במקביל, ראש הממשלה הזמני ניוואת'אמרונג בונסונגפאייסאן אמר כי יש התפתחות חיובית מאז יישום המשטר הצבאי במדינה. "חוק וסדר זה דבר טוב", טען. ראש הממשלה קרא לקיום בחירות מלאות על פי החוקה כיוון ש"אין דרך אחרת לקיים ממשלה אפקטיבית".

משרד החוץ פרסם לאחרונה אזהרת מסע לתאילנד, בשל המתיחות הפוליטית בבנגקוק. "לאחרונה חלה עליית מדרגה ברמת האלימות", נכתב באזהרה. "במהלך ההפגנות נרשמים אירועים אלימים שכוללים השלכת מטעני חבלה ושימוש בנשק חם שגרמו לנפגעים רבים. ההפגנות גורמות לשיבושים חמורים בתנועה במרכז בנגקוק ולאי נוחות למבקרים. ישראלים מתבקשים להימנע מלהגיע לריכוזי המפגינים, הפגנות שלוות עלולות לגלוש לאלימות".

לאחר כחצי שנה של מחאה נגד הממשלה, הצבא התאילנדי הכריז שלשום על משטר צבאי ברחבי המדינה. למרות ההכרזה, הודיעו בצבא כי אין בכוונתם לבצע הפיכה או לקחת את השלטון במדינה לידיהם.

בתגובה להכרזת הצבא, מנהיג קבוצת התומכים במשטר אמר כי הפגנות התמיכה בו יימשכו. "אנחנו נמשיך למחות עד שהמדינה תחזור לקיים את העקרונות הדמוקרטיים", הצהיר. "משם נלך לבחירות שבעקבותיהן ייבחר ראש ממשלה חדש".