המפעל למים כבדים באראק, אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
הכור באראק באירן, הפעילות תיפסק? | צילום: רויטרס, חדשות

פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית החלו הבוקר (א') את ביקורם הראשון בכור הגרעיני האירני באראק, מאז נחתם ההסכם עם המעצמות. הכור, שבו נעשה שימוש במים כבדים במטרה לייצר פלוטוניום, היה אחת מנקודות המחלוקת העיקריות בשיחות בין אירן למערב ונמצא בראש דאגותיהם של מתנגדי ההסכם שהושג בז'נבה. מדובר בביקור ראשון של פקחים במקום מזה כשנתיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כשבועיים חתמו נציגי שש המעצמות על הסכם ביניים עם אירן, שלפיו בששת החודשים הקרובים היא תצטרך להוכיח כי תכנית הגרעין שלה נועדה למטרות אזרחיות. הפעילות בכור באראק אמורה להיפסק במהלך התקופה הזו.

אם העבודות על הכור באראק יושלמו ויהיה ניתן לייצר בו פלוטוניום, לאירן יהיה מסלול נוסף לפיתוח נשק גרעיני - במקביל למתקני העשרת האורניום.

הביקור של פקחי סבא"א היום הוא למעשה המבחן הראשון האמיתי ליישום ההסכם שנחתם בשווייץ והזדמנות עבור טהרן להפגין את מחויבות לפתרון המשבר סביב תכניתה הגרעינית. הביקור יסתיים אחר הצהריים והפקחים צפויים לשוב כבר הערב בחזרה למקום מושב הסוכנות בווינה.

"מערכת היחסים חזקה, נתגבר על חילוקי הדעו (צילום: AP)
משלים עם הפיכת אירן למדינת סף גרעינית, א | צילום: AP

אובמה: אירן תוכל להחזיק בתכנית גרעין למטרות שלום

אתמול דיבר נשיא ארה"ב ברק אובמה בפורום סבן בוושינגטון ופירט לראשונה את התנאים להסכם הקבע שאמור להיחתם עם אירן. אובמה אמר כי טהרן תוכל להחזיק בתכנית גרעינית לצרכי שלום - כולל העשרת אורניום תחת מגבלות ופיקוח, אבל הבהיר שאם מדובר בתכנית לצרכי שלום, האירנים לא צריכים את המתקן התת-קרקעי בפורדו, והכור באראק לא צריך להיות מבוסס על מים כבדים.

"אני יכול לראות הסדר כולל שבו מגבלות יוצאות דופן ואמצעי בידוק של מה שהאירנים עושים במסגרת תכנית גרעין לצרכי שלום", הסביר הנשיא. "הם לא צריכים מתקן תת-קרקעי עבור תכנית לצרכי שלום, הם לא צריכים את הכור באראק לתכנית לצרכי שלום והם בטח לא צריכים צנטריפוגות מתקדמות".