"אירן תוכל להחזיק בגרעין - אך רק לצרכי שלום": נשיא ארה"ב ברק אובמה שרטט הערב (שבת) בדבריו בפורום סבן בוושינגטון את קווי המסגרת לקראת הסכם קבע עם אירן. אובמה אמר לראשונה כי הרפובליקה האיסלמית תוכל להמשיך ולפתח את יכולותיה הגרעיניות - אך רק לצרכים אזרחיים. כאן בחדשות 2 Online העברנו בשידור חי את דברי אובמה בכנס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

אובמה פירט לראשונה את התנאים להסכם הקבע שאמור להיחתם עם אירן ואמר כי היא תוכל להחזיק בתכנית גרעינית לצרכי שלום - כולל העשרת אורניום תחת מגבלות ופיקוח, אבל הבהיר שאם מדובר בתכנית לצרכי שלום, האירנים לא צריכים את המתקן בפורדו, והכור באראק לא צריך להיות מבוסס על מים כבדים.

"אני יכול לראות הסדר כולל שבו מגבלות יוצאות דופן ואמצעי בידוק של מה שהאירנים עושים במסגרת תכנית גרעין לצרכי שלום", הסביר הנשיא. "הם לא צריכים מתקן תת-קרקעי עבור תכנית לצרכי שלום, הם לא צריכים את הכור באראק לתכנית לצרכי שלום והם בטח לא צריכים צנטריפוגות מתקדמות".

הנשיא אובמה הבהיר כי מניעת החזקת נשק גרעיני בידי אירן היא לא רק אינטרס ישראלי, אלא גם אינטרס אמריקני ובינלאומי: "בואו נזכור איפה היינו כשנכנסתי לתפקידי. אירן עברה לאלפי צנטריפוגות, חלקן יותר מתקדמות. תוכניתה הייתה לפרוץ לעבר פצצה גרעינית. הייתי מודאג מזה כבר הרבה זמן, ואחד הדברים שאמרתי הוא שצריכים להיות יותר רציניים בשאלה כיצד עושים חשבון מול אירן".

סבן ואובמה בימים טובים יותר (צילום: פורום סבן)
אובמה וחיים סבן על בימת הכנס, הערב | צילום: פורום סבן

"אם אירן לא תעמוד בהסכם - הסנקציות יוחרפו"

אובמה הוסיף כי ממשלו, בסיוע מעצמות המערב, "הקימו משטר סנקציות ללא תקדים ששיתק את כלכלת אירן, הוריד את מכסות הנפט ליותר ממחצית וגרם לכלכלה להתכווץ ביותר מ-50 אחוזים. בגלל הסנקציות הבינלאומיות הקשות, העם האירני הגיב - והעלה את רוחאני לשלטון. אין פירוש הדבר שצריך לבטוח ברוחאני או בכל סמכות אחרת באירן".

הנשיא האמריקני הבהיר כי הוא "לא מסיר מהשולחן אף אופציה נגד אירן ורוצה לבחון אם אפשר להגיע לפתרון דיפלומטי - וזהו ההסכם בז'נבה, שהושג תודות למזכיר המדינה ג'ון קרי".

"לראשונה זה יותר מעשור עצרנו את התקדמות תכנית הגרעין האירנית", הדגיש אובמה. "לא רק שהבטחנו שהם יפסיקו את ההתקדמות בפורדו ונתאנז, האירנים גם לא הוסיפו צנטריפוגות חדשות. כשנתניהו הציג את הקריקטורה של הפצצה באו"ם, הוא התכוון שאם הם יגיעו ל-20% של אורניום מועשר זה יהיה קו אדום, אך הורדנו את זה ל-0. הפסקנו את ההתקדמות בכור המים הכבדים באראק, שיפסיק את מסלול הפלוטוניום".  

"אנחנו איננו מרופפים את הסנקציות העיקריות שהוטלו על אירן, אלא נותנים צוהר קטן שמאפשר ניסיון. אחריו, אפשר יהיה להחזיר דברים לאחור. אם אירן לא תנהל את המו"מ על הסכם קבע ברוח כנה, נחזיר את הגלגל לאחור".

ברק אובמה, מוחמד עבאס אבו מאזן, בנימין נתניהו (צילום: AP)
שיבח את נתניהו ועבאס. אובמה | צילום: AP

"התיאום בינינו לבין ישראל בנושא האירני מעולם לא היה טוב יותר"

"אנחנו יצרנו מאמץ בינלאומי להשגת ההסכם הזה. אני לא אומר שזה היה קל, ולכן צריך לקחת את זה ברצינות. אחד הדברים שאמרתי הוא שצריך לנסות לפתוח במשא ומתן ובתגובה אמרו שאנחנו נאיביים. הבחירה היא בין הסכם כזה לאלטרנטיבות אחרות ולא ריאליות", אמר אובמה. 

נשיא ארה"ב הוסיף כי "אם היו לי אופציות אחרות שיגרמו לאירן להפסיק את התכנית ולפרק כל בורג הייתי הולך עליה, אך היא לא קיימת. האופציה האידיאלית הזו לא קיימת, ולכם צריך להחליט מה עדיף, ולבחון את זה באופן דיפלומטי". עם זאת, הבהיר כי "ארה"ב תמשיך לקרוא תיגר על מאמציהם בתחום הטרור. לא נסכים לכל איום על הידידים שלנו, אבל אם אפשר לנהל משא ומתן על הנושא הגרעיני, נעשה זאת".

"לי ולראש הממשלה נתניהו יש כל הזמן התייעצויות בעניין האירני", אמר אובמה. "שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני עם ישראל מעולם לא היה חזק יותר, כמו גם התמיכה הביטחונית של פרויקטים כמו כיפת ברזל והמימון במבצע עמוד ענן. התיאום בינינו לא היה מעולם טוב יותר".

"יש פעמים שבהם לי, כנשיא ארה"ב, יש פרספקטיבה טקטית אחרת מראש ממשלת ישראל וזה מובן", הסביר. "ישראל לא יכולה לתת לקבלנים חיצוניים לטפל בביטחונה. הישראלים צריכים לעשות את הערכתם איך להגן על עצמם. נתייעץ עם כולם, כולל ישראל, מה צריך להופיע בהסכם הקבע עם אירן".

"הסכם ידרוש מישראל והפלסטינים החלטות פוליטיות קשות"

בהמשך התפנה הנשיא האמריקני לעסוק במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ושיבח את ראש הממשלה נתניהו והנשיא הפלסטיני אבו-מאזן: "אני רוצה לשבח את עבאס ונתניהו על המאמצים הגדולים שהביאו לשיחות רציניות בחודשים האחרונים. הם מגיעים לנושאי הליבה, ירושלים והפליטים. אין סודות, אנחנו יודעים מה המתווה בהסכם אפשרי, והשאלה האם הצדדים מוכנים לקבל את ההחלטות הפוליטיות הדרושות".

"הפלסטינים רוצים מדינה משלהם. הישראלים רוצים במידה רבה לחיות במדינת ישראל כמדינה יהודית ובטוחה. על זה מדברים בחודשים האחרונים בחדרי המשא ומתן. אני חושב שזה אפשרי", הצהיר אובמה.  לדבריו, במסגרת העבודה בחדרי המשא-ומתן, "דנים בביטחון ישראל שאחרי ההסכם. אנחנו מבינים שלא נוכל להכתיב לישראל את בטחונה אבל מנסים בעזרת טכנולוגיה, לפתור את הבעיות האלה. הגנרל אלן הגיע למסקנה שאפשר להגיע להסדר של שתי מדינות שמבטיח את צרכי הביטחון של ישראל וזו החלטה של נתניהו וצה"ל".

הנשיא האמריקני אמר עוד כי הסכם בין ישראל לפלסטינים "צריך לקרות בשלבים. מביקורי בישראל ובגדה, אני יודע שיש אנשים עם רצון טוב בשני הצדדים.

מאוחר יותר צפוי לדבר בכנס גם מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ומחר יישא דברים ראש הממשלה בנימין נתניהו לבאי הכנס, באמצעות הלוויין.