יום לאחר מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה הבטיח ראש עיריית ניו יורק דאז רודי ג'וליאני, כי קו הרקיע של העיר ישוב להיות שלם שוב. כמעט 10 שנים חלפו מאז אסון התאומים, והחזון הזה עדיין לא הושלם.

גראונד זירו אמנם נראה מבחוץ כמו אתר בנייה גדול, אבל בהצצה נדירה אל תוך הפיגומים, מתברר כי בניית מרכז הסחר העולמי החדש מתקדמת בקצב מהיר. את אתר ההנצחה במקום תכנן האדריכל הישראלי מיכאל ארד, שהגשים פנטזיה מקצועית וגבר על למעלה מ-5,000 מתחרים. "זו אחריות עצומה", מסביר ארד. "זו פריבילגיה ואחריות, ואני לא חושב שהייתי מודע עד כמה זאת אחריות גדולה כשהתחלתי את התהליך הזה".

השבוע, כשהוא דואג לסידורים האחרונים לפני פתיחת האתר למבקרים, הוא מסביר בריאיון מיוחד על החזון שלו: "כל הרחובות פה הם מאוד צרים, מגדלים מאוד גבוהים, בקושי רואים את השמיים. כשאתה בא לאתר הזה אתה פתאום רואה את השמיים מעל. יש המון אור ומרווח עצום".

"רציתי להדגיש את החיסרון"

הישראלי שתכנן את הגראונד זירו (צילום: חדשות 2)
אתר הזיכרון בגראונד זירו | צילום: חדשות 2

על פי התכנית של ארד בתוך המתחם החדש יוקם המגדל הגבוה ביותר בארצות הברית, בגובה של 541 מטרים, ושלושה מגדלי זכוכית. בנוסף, נבנו שתי בריכות היכן שהיו היסודות המקוריים של מגדלי התאומים. הן מוקפות מפלי מים בגובה של תשעה מטרים. "אני רציתי להדגיש את החיסרון של אלפי אנשים, את החיסרון של המגדלים", מסביר ארד.

הנשיא ברק אובמה צפוי לחנוך את האתר ולהניח זר בדיוק ביום השנה העשירי לאסון. אך רק בשנת 2016, 15 שנים לאחר ה-11 בספטמבר, צפוי קו הרקיע החדש של ניו יורק לשוב ולנצנץ מעבר לאופק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק