גבעת הקפיטול.ישמרו על רוב? (צילום: רויטרס, חדשות)
התנגדות בסנאט להסכם | צילום: רויטרס, חדשות

מכשולים מבית להסכם האירני? ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי סנאטורים אמריקנים מכל קצוות הקשת הפוליטית מתכוונים להטיל סנקציות נוספות על אירן, וזאת למרות ההסכם ובניגוד למדיניותו של אובמה, ובכך לפגוע בהסכם שאך נחתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בבית הלבן חוששים כי הטלת הסנקציות "תהרוג" למעשה את ההסכם הטרי, ותגרום למבוכה גדולה לממשל האמריקני. לטענת הסנאטורים משתי המפלגות, ההסכם עם אירן "נותן יותר מדי למשטר האסלאמי ומבקש מעט מדי".

"חוסר הפרופורציונליות של ההסכם מגביר את הסיכוי שדמוקרטים ורפובליקנים יחברו יחד להטיל סנקציות בחודש דצמבר", אמר הסנטור הדמוקרטי מניו יורק, צ'ארלס שומר, שנחשב לגורם בעל השפעה בהנהגת הדמוקרטים בסנאט.

בנוסף, מומחים טוענים כי ההסכם אינו מחייב דיו כלפי אירן, ולמעשה אינו מתייחס לפיתוח החשאי של טכנולוגיית הגרעין של אירן. חוקרים אמריקנים מביעים חשש מניסויים גרעיניים שייערכו בחשאי: "מה יקרה אם אירן תיתפס שוב כשהיא משיגה ציוד לניסויים כאלה?" שאל ג'ורג' פרקוביץ', חוקר במרכז קרנגי לשלום עולמי. "אין שום דבר בהסכם שמתייחס לתרחיש הזה".

קנדה: "סקפטים כלפי ההסכם"

שר החוץ הקנדי, ג'ון ביירד, הביע תמיכה בעמדה הישראלית הספקנית כלפי ההסכם, ואמר כי הוא "סקפטי מאוד" מההסכם עם אירן. ביירד אמר אתמול (א') כי פעולות העבר של אירן מנבאות את התנהלותה בעתיד, ולדבריו "אירן לא הרוויחה את הזכות ליהנות מחמת הספק".

ביירד הצהיר כי קנדה לא תסיר את הסנקציות שלה על אירן. שר ההגנה הקנדי, רוב ניקולסון, הוסיף כי קנדה תעריך את ההסכם לפי תוצאותיו ומעלותיו במשך הזמן.

בשנים האחרונות נבלם רוב הייצוא והייבוא מאירן לקנדה ומתוכה. גם הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות נותקו לאחרונה: בשנת 2012 נסגרה השגרירות הקנדית בטהרן, והדיפלומטים האירנים הונחו לעזוב את קנדה.

אובמה לנתניהו: מתחייב לשמור על ביטחון ישראל

הלילה שוחח נשיא ארה"ב ברק אובמה עם ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו,  לראשונה מאז חתימת ההסכם עם אירן. "הנשיא אובמה חזר על התחייבותו לשמור על ביטחון ישראל", נמסר מהבית הלבן.

"בהתאם למחויבות של ארה"ב להתייעץ עם חברינו בישראל, הנשיא אמר לראש הממשלה כי הוא רוצה שארה"ב וישראל יתחילו בהתייעצויות מיידיות בנוגע להסכם הקבע עם אירן", הוסיף ג'וש ארנסט, דובר הבית הלבן.

במקביל למתיחות בין ארה"ב וישראל, מאות אירנים קיבלו הלילה בצהלות את המשלחת לשיחות הגרעין שנחתה בטהרן לאחר ההסכם שנחתם בין אירן לבין המעצמות. הקהל הורכב ברובו מסטודנטים צעירים, שזרקו פרחים על רכבי המשלחת ונשאו את דגלי אירן.

אל הצעירים הצטרפו כמה משפחות של מדעני גרעין שחוסלו בשנים האחרונות, יחד עם כמה חברי פרלמנט ובכירי ממשל אחרים. המפגינים צעקו בין השאר "לא למלחמה, לסנקציות, לכניעה ולהשפלה".

הושג הסכם היסטורי עם אירן:

שמחה ברחוב האירני: "לא מאמינים"

אובמה לנתניהו: נשמור על ביטחון ישראל

מתקפה ישראלית נגד אובמה: ההסכם עם אירן - כישלון מחפיר

קרי: "ישראל בטוחה ב-6 החודשים הבאים"

פרס: "גם אנחנו מעדיפים פתרון דיפלומטי"

"חמינאי: ההסכם עם המעצמות - בסיס לצעדים הבאים של אירן"

דיווח: "ארה"ב ואירן ניהלו ערוץ שיחות חשאי" 

נתניהו: "ההסכם מאיים על ישראל"

רוחאני: "העולם הכיר בזכותנו, נמשיך בהעשרת אורניום"

רוחאני מברך: "ההסכם פותח אופקים חדשים"

ביקורת בישראל: "ההסכם שהושג גרוע, אירן מוליכה שולל את העולם"

אובמה: "ההסכם שהושג קוטע את דרכה של אירן לפצצה"

נחתם הסכם בין אירן למעצמות