נשיא אירן חסן רוחאני (צילום: AP, חדשות)
השגנו אמון, למרות האירנופוביה. רוחאני | צילום: AP, חדשות

אחרי חתימת ההסכם עם המעצמות, הביע נשיא אירן חסן רוחאני שביעות רצון מפרטי העסקה והבטיח כי אירן תמשיך בהעשרת האורניום. "תוצאות המשא ומתן עם המעצמות הביאו להכרה בזכויותיה של אירן להעשיר אורניום", הצהיר הבוקר (א') רוחאני בנאום שנשא. "זהו הישג, פעולות ההעשרה ימשיכו כבעבר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי פרטי ההסכם שנחתם, נאסר על אירן להעשיר אורניום מעל רמה של חמישה אחוז ולעשות שימוש בצנטריפוגות חדשות. כמו כן, הוקפאה פעילות הכור באראק. בתמורה הוסכם כי יוקלו הסנקציות על הרפובליקה האסלאמית.

"ההישג של ההסכם הוא שהסנקציות ייעלמו", הדגיש רוחאני, "בין אם מישהו אוהב את זה ובין אם לא. חלק מהסנקציות יוסרו כבר אחרי ההסכם, חלק מהסנקציות על הבנקים יוסרו - לרווחתם של האירנים". נשיא אירן הדגיש כי, לצד הסרת הסנקציות, בחודשים הקרובים תימשך הפעילות בכל הכורים - ובהם מתקני הגרעין באיספהן ונתנז.

השיחות בז'נבה סביב הסכם הגרעין האירני (צילום: רויטרס, חדשות)
השיחות בז'נבה. הסכם היסטורי | צילום: רויטרס, חדשות

"יצרנו אווירה של אמון בין העולם לאירן"

"אי אפשר לאיים עלינו - איום לא יביא לתוצאות", קרא רוחאני בנאומו כשהוא מרמז למדיניותה של ישראל. "יצרנו אווירה של אמון בין העולם לאירן, ידידות עם המדינות שרוצות להיות ידידותיה של אירן - למרות התעמולה שמפיצה אירנופוביה בעולם".

נשיא אירן הביע נכונות להמשיך ולעבוד עם המעצמות ועם הסוכנות הבין לאומית לאנרגיה אטומית. "האומה האירנית לא מחפשת נשק גרעיני", הכריז. "בעוד שנה איש לא יגיד שאנחנו רוצים נשק גרעיני - זו תהיה בדיחה בעוד שנה". רוחאני התייחס גם למדענים האירנים שחוסלו בשנים האחרונות ואמר: "אני רוצה לשלוח את תנחומיי למשפחות הקדושים שאיבדו את חייהם במהלך עבודתם על תכנית הגרעין".

כתב CNN בטהרן סיפר על אווירת ניצחון ברחובות הבירה האירנית, למרות שעדיין לא ברור מה יתרחש במדינה בעוד שישה חודשים.

אירן: הפעילות בכור באראק - לא תופסק

מוקדם יותר, מיד אחרי חתימת ההסכם ההיסטורי עם המעצמות, מיהר נשיא אירן להביע את שביעות רצונו. "הסכם חיובי יחד עם מאמצים בלתי נלאים, שנעשו על ידי צוותי המשא ומתן פותחים לנו אופקים חדשים", צייץ בחשבון הטוויטר שלו.

סגן שר החוץ האירני עבאס ארקצ'י אמר כי לפי פרטי ההסכם, פעילותו של הכור באראק תוקפא לשישה חודשים, אך לא תופסק. "הכור ימשיך לעבוד, אבל לא יעשה בו כל פיתוח במהלך ששת החודשים הבאים", הסביר ארקצ'י, שהשתתף בצוות המשא ומתן בשיחות.

בהתייחסו לעצירתה של התוכנית האירנית להפיק פלוטוניום אמר ארקצ'י לכתבים כי "אירן מעולם לא תכננה להפיק פלוטוניום". לדבריו, למרות הטענות, המתקן באראק לא מסוגל עדיין לייצר פלוטוניום.

שר הביטחון, ליברמן, ארכיון (צילום: AP)
"מצב חדש". ליברמן, ארכיון | צילום: AP

ליברמן: "על ישראל להחליט מה הלאה"

בעוד באירן חוגגים את השגת ההסכם ההיסטורי עם המעצמות, גורמים בכירים בישראל מבקרים אותו בחריפות. גורמים בלשכת ראש הממשלה טוענים כי זהו הסכם רע שמעניק לאירן בדיוק את מה שרצתה.

"ההסכם מאפשר לאירן גם הקלה משמעותית בסנקציות וגם שמירה על החלקים המשמעותיים ביותר בתוכנית הגרעין שלה. הוא מאפשר לאירן להמשיך ולהעשיר אורניום, משאיר לה את כל הצנטריפוגות שמאפשרות לה לייצר את החומר הבקיע לנשק גרעיני, ואף אינו מביא לפירוק הכור באראק", הדגישו הגורמים בלשכת ראש הממשלה. לטענתם, הלחץ הכלכלי שאירן מצויה בו יכול היה להביא להסכם טוב בהרבה שמפרק את יכולת הגרעין של אירן.

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר כי חתימת ההסכ יוצרת מצב חדש. "האחריות לעתידו של עם ישראל היא בידי ממשלת ישראל בלבד. הממשלה חייבת לקחת אחריות ולהחליט מה קורה מעתה והלאה", הצהיר בראיון לגל"צ.

הושג הסכם היסטורי עם אירן:

"חמינאי: ההסכם עם המעצמות - בסיס לצעדים הבאים של אירן"

דיווח: "ארה"ב ואירן ניהלו ערוץ שיחות חשאי" 

נתניהו: "ההסכם מאיים על ישראל"

רוחאני מברך: "ההסכם פותח אופקים חדשים"

ביקורת בישראל: "ההסכם שהושג גרוע, אירן מוליכה שולל את העולם"

אובמה: "ההסכם שהושג קוטע את דרכה של אירן לפצצה"

נחתם הסכם בין אירן למעצמות