"מצב בלתי נסבל" במחנה בקאלה (צילום: חדשות 2)
"או שיהרגו אותנו - או שיצילו" | צילום: חדשות 2

בשנתיים האחרונות מתמודדת יבשת אירופה עם טרור שלא הכירה - טרור קטלני שמקורו במזרח התיכון - אבל גם בקרב בני הדור השני והשלישי של המהגרים באירופה. כתבי חדשות 2 יצאו לאירופה למסע בעקבות הטלטלה שעוברת על היבשת, ועל מיליוני הפליטים. הפעם: מסע בתוך מחנה הפליטים ב"קאלה", המכונה "ג'ונגל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

כדי לראות פליטים בבירת צרפת פריז לא צריך להרחיק לכת. הם נמצאים בכל מקום - ומהר מאוד מתברר שהם לא רצויים. ברחובות יש פליטים שעוברים בין המכוניות לבקש נדבות כשהפליטים הסורים הם הקאסטה הגבוהה יותר מבין המהגרים - פליטי מלחמה אמיתיים ולא "רק" מהגרי עבודה.

הם הציפו את אירופה, יותר ממיליון בני אדם היגרו ליבשת בשנה שעברה, כמעט מיליון מהם נכנסו לגרמניה בלבד. רבים מהם סורים שעברו מטורקיה ליוון והתפזרו ברחבי היבשת. אבל המהגרים לא אוהבים את צרפת, בעיקר בגלל האבטלה הגבוהה, האיסור לעבוד בשנה הראשונה ובעיות של דיור ושפה.

אל ה"ג'ונגל" אפשר להיכנס רק עם אישורים מיוחדים. אם נקלעת לצרה בפנים, במקום הזה שמוגדר כשטח הפקר - איש לא יוכל לעזור לך. כשירדנו מהרכב, המונים הקיפו אותנו בדרישה ברורה: "אסור לצלם".

מחנה פליטים בצרפת (צילום: חדשות 2)
"כמו חיות" | צילום: חדשות 2

מדי יום מצטרפים עשרות לאלפים שכבר כאן. היעד הרשמי הוא לצמצם את האוכלוסייה לכ-1,500 איש. לצורך כך נכנסים מדי פעם כוחות גדולים של משטרה פנימה - ומתעמתים עם יושביו. בפנים אין חוקים: איש הישר בעיניו יעשה. החשדנות כלפינו, העיתונאים, החלה להתפוגג ככל שעבר הזמן. לכולם כאן אויב משותף: המשטרה הצרפתית. החלום המשותף: לעבור את התעלה ולהגיע לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות - בריטניה.

"אנחנו מנסים כל יום להיכנס לאנגליה", סיפר אחד הפליטים, "אבל זה בלתי אפשרי. אנשים קופצים לתוך משאיות ובהמשך אנשי הביטחון מוציאים אותם, מרססים אותם בגז מדמיע, מרביצים להם". אחר סיפר: "ברגע שרואים אותי, מפחדים ממני חושבים שאנחנו מחבלים. בגלל זה אנחנו נשארים פה, בג'ונגל".

מחנה פליטים בצרפת (צילום: חדשות 2)
"מפחדים מאיתנו" | צילום: חדשות 2

וזה אולי האתגר הגדול ביותר שהפליטים באירופה מתמודדים מולו - הקישור בינם לבין הטרור האיסלאמי. אם בצרפת למדו להכיר את הטרור הזה מקרוב כבר בפיגוע שהיה בשארלי הבדו, ביום האחרון של 2015 - הפחד הגיע גם לגרמניה.

כך למשל, ב-2015 הוגשו רק 70 אלף בקשות מקלט בצרפת, לעומת חצי מיליון בגרמניה אליה צפויים להגיע השנה עוד 800 אלף פליטים. הקנצלרית מרקל ניסתה לעצור את הזרם כשחתמה על ההסכם עם טורקיה, אך היחס בגרמניה לפליטים הוא הטוב ביותר ביבשת.

גרמניה הפכה אור לפליטים ומספקת מקלט, דמי מחיה ומאפשרת להם ללמוד גרמנית. בנייני עירייה לשעבר הוסבו למקלטים, משרדי הפקידים לשעבר הפכו למגורים והכללים שם ברורים. בלי אלימות - גם לא נגד נשים. בחוץ, חברת אבטחה אחראית על הסדר וההגנה - בעיקר מפני אנשי הימין הקיצוני שהציתו בחודשים האחרונים מספר מקלטים שכאלה.

_OBJ _OBJ

מחר בפרק השני בסדרת הכתבות "הסתיו של אירופה": אלעד שמחיוף ואוהד חמו עם האירופים שמנסים להתמודד עם המציאות החדשה והפחד ברחובות.