"לעצור את זרם המהגרים לפני שיגיע לאירופה": ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שידוע כקול הבולט ביותר במאמץ למנוע כניסת מהגרים ופליטים לאירופה, טען היום (שני) כי האיחוד האירופי לא צריך להתייחס לגל הנוכחי כגל של פליטים אלא כגל של מהגרים. אורבן אף טען שהאיחוד צריך לתמוך כלכלית במדינות מחוץ לאיחוד - מדינות כמו טורקיה - כדי שיבלמו את גל ההגירה עוד לפני שהוא מגיע לגבולות אירופה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אורבן, שנועד הבוקר עם קבוצת דיפלומטים זרים בבבודפשט, אמר שהתכנית לפיזור המהגרים במדינות האיחוד היא מדיניות לא מתאימה מפני שכרגע אירופה עדיין לא מצליחה להגן על גבולותיה. "כל עוד אירופה לא מצליחה להגן על גבולותיה, אין היגיון לדון על גורל אלו שזורמים אליה", הוא אמר. "זה יהיה הגיוני בהרבה להקים קרן למען המדינות החשובות לנו, כמו טורקיה, כדי שיתמודדו עם בעיית המהגרים בשטחן".

עבור רבים מהמהגרים, הונגריה היא המדינה הראשונה אליה מגיעים הפליטים באיחוד האירופי. ראש הממשלה, שמוגדר לעיתים לאומני או ימני, קורא שוב ושוב לאיחוד להתעורר ולראות שהגל הנוכחי, הוא גל שמבשר על בואם של מיליונים נוספים. אורבן אמר בעבר שהפליטים מציבים את המורשת הנוצרית של אירופה בסכנה.

זרם חסר תקדים של פליטים לגרמניה

בהונגריה, סמוך לגבול עם אוסטריה, שוהים היום אלפי מהגרים מסוריה, מעירק, מאפגניסטן וממדינות נוספות במזרח התיכון ובאפריקה. הם שמעו על חבריהם שקיבלו אישור להמשיך מערבה, לאוסטריה עצמה ולגרמניה, והם עדיין ממתינים.

גם לתחנה המרכזית במינכן זרם הפליטים ממשיך להגיע: הם עוברים בדיקות רפואיות, עולים לאוטובוסים ומפוזרים במדינות השונות. מדובר בכמויות חסרות תקדים - 18 אלף הגיעו בסוף השבוע האחרון.

פליטים הונגריה (צילום: רויטרס)
"לא פליטים אלא מהגרים" | צילום: רויטרס

בימים האחרונים נשמעת ביקורת מצד מנהיגים בגרמניה שדורשים ממרקל תשובות כיצד הם ישולבו בחברה. הקנצלרית מקצה בשלב 6 מיליארד אירו כדי לטפל במשבר, אך הביקורת נמשכת גם בגרמניה וגם במדינות נוספות. הפליטים רוצים בשלב זה להשתקע בעיקר בגרמניה, ללמוד ולהקים משפחה, ולא לחזור למדינות המוצא - ולכן קשה לראות כיצד ומתי המשבר יסתיים.

פליטים בהונגריה, השנה (צילום: רויטרס)
הפליטים בהונגריה, בשבוע שעבר | צילום: רויטרס

מזכ"ל האו"ם: נכשלנו, אנחנו חסרי אונים

מזכ"ל האו"ם באן קי מון הודה היום כי מועצת הבטחון נכשלה בסוריה, כאשר לא יזמה פעולה שתסיים את הסכסוך שגבה מאות אלפי קורבנות. לדבריו, פעולה הייתה יכולה למנוע את יציאת הפליטים "הגדולה ביותר בדורנו".

בריאיון לגרדיאן הבריטי הפנה באן אצבע מאשימה כלפי רוסיה וסין, שסיכלו מעורבות בסוריה: "רוסיה וסין צריכות להסתכל מעבר לאינטרסים הלאומים שלהן ולהפסיק לחסום את פעולת מועצת הביטחון, אנחנו זקוקים לסולידריות, אחדות המטרה, במיוחד בקרב החברות הקבועות במועצת הביטחון".

באן הוסיף: "כשהם חלוקים, מאוד קשה לאו"ם לפעול. בגלל זה אני דוחק בחברי מועצת הביטחון להסתכל מעבר לאינטרס הלאומי. אנחנו צריכים להסתכל על האינטרס הגלובלי". לדבריו, הוא חש "בושה וכעס בשל חוסר האונים לבלימת המלחמה" של הקהילה הבינלאומית בנושא סוריה, והוא טען שאמינות האו"ם סובלת כתוצאה מכך.

נשיא צרפת פרנסואה הולנד קרא לקיים ועידה בינלאומית בנושא הפליטים והודיע כי ארצו תקלוט 24 אלף מהם. הוא האשים את ארגון המדינה האסלאמית בעובדה שאלפים בורחים מהמזרח התיכון, והצהיר כי צרפת תפעל מהאוויר נגד הארגון.