רק בשנה האחרונה - כמיליארד וחצי בני אדם, ארזו מזוודה, יצאו מהבית ונסעו לחופשה. בשנים הקרובות, לפי הערכות, יגיע מספר התיירים בעולם לשני מיליארד איש בשנה. הגידול המטאורי הזה התאפשר בזכות הטיסות הזולות, הלינה הזולה, התיירים מהמזרח שהחלו לנסוע מסביב לעולם, וגם הרשתות החברתיות ותרבות הפופ - שהפכו מקומות זניחים יחסית, לאתרים ש"חייבים לבקר בהם". אז התיירות מגיעה, ויש לה לא מעט יתרונות, אבל אזרחים במקומות רבים מרגישים שהם מאבדים את הרחובות שלהם - ויוצאים למאבק. החלק השני בסדרה - ברצלונה

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בעיר החוף הקיצית שבספרד חיים 1.6 מיליון תושבים, אך רק בשנה שעברה הגיעו אליה 30 מיליון תיירים - כמעט פי 20. לכן לא מפתיע שהתושבים המקומיים חשים שהתיירים גנבו להם את העיר: כנסיות ופארקים שאי אפשר להגיע אליהם ללא כרטיס, שווקים שאיבדו את האותנטיות שלהם, וכמובן - מחירי הדיור התופחים. כעת התושבים דורשים: "תיירים החוצה".

לאורה אלברז, תושבת ברצלונה, פירסמה לפני מספר חודשים סרט על בעיית תיירות היתר בעיר. המיקרוקוסמוס של הבעיה, כפי שהיא רואה זאת, הוא שוק לה בוקריה, שאיבד מהאותנטיות שלו והמקומיים מדירים ממנו את רגליהם, אחרי 800 שנות פעילות. "כבר אין לנו מקומות לקנות דברים. כל השוק הפך לגלידות ופירות ארוזים. וזה עצוב כי אין חלופה, אין שוק רק למקומיים", תיארה אלברז.

קצב ההתפתחות של העיר אדיר, ועל פי לאורה גם בלתי הפיך. הסיפור הגדול, הדיור, מאיים להכחיד את העיר כפי שהמקומיים מכירים אותה. המחירים זינקו בעקבות עסקי האייר בי אנד בי, ולתושבים אין אפשרות לממן מגורים במרכז. אלברז טוענת שהתיירים גם לא מכניסים כסף לתושבים: "התיירים מביאים כסף רק למיעוט של בעלי המלונות ובעלי המסעדות שמרוויחים מהכמות המטורפת של התיירים. אבל כל מי שעובד במקומות האלו, פקידת הקבלה, המלצר - מרוויחים סכומים מגוכחים".

הפגנות של אלפים נגד התיירות

ואכן, בברצלונה נראתה ההתנגדות הקולנית ביותר לתיירות היתר, אלפים דרשו פתרונות בהפגנות ברחובות העיר, ובעיקר ברחובות ההומים ביותר. אחד מהם הוא הרחוב של כנסיית הסגרדה לה-פמיליה, שנמצאת בלב שכונת מגורים, ובשנה האחרונה ביקרו בה יותר מ-10 מיליון תיירים. "הכל השתנה כאן בגלל התיירים ובשביל התיירים - כבר אי אפשר לחיות כאן", סיפרה אחת מהתושבות בסרט של אלברז.

במספרים הבעיה ניכרת אף יותר: 75% מעסקאות הרכישה של דירות היו למשקיעים זרים, זו אחת הסיבות לעלייה  של 30% במחירי הדיור. עיריית ברצלונה נאלצה להכריז מלחמה על התיירות בעיר, ולפני 3 וחצי שנים העבירה חוק שגרר קנסות של 60 עד 90 אלף יורו לדירה שתושכר ללא אישור. כיום העירייה עובדת על תכנית שבמסגרתה לא יתאפשר לבנות יותר מלונות במרכז.