רוסיה וסוריה התגייסו לחיפושים ומצאו את הגופה - פרטים נוספים על המבצע הסודי "זמר נוגה": נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אישר הבוקר (חמישי) כי אנשי צבאו הם אלה שאיתרו יחד עם צבא אסד את את הקבר של רב-סמל זכריה באומל ז"ל, לוחם צה"ל שנפל בקרב סולטן יעקוב במלחמת לבנון הראשונה ב-1982 והוכרז כנעדר מאז. רוסיה העבירה לישראל גם את הסרבל ואת נעליו של הלוחם שנפל. "רוצה לומר לך תודה בשמי ובשם עם ישראל", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא רוסיה.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

37 שנה לאחר שנפל בקרב, הערב הוא יובא למנוחת עולמים בשעה 19:00 בבית העלמין הצבאי בהר הרצל בירושלים. נשיא רוסיה אישר בדבריו כי צבא אסד הוא זה שסייע באיתור הגופה: "כפי שאתם יודעים הכוחות שלנו ביחד עם הכוחות הסורים מצאו את גופת החייל זכריה באומל. זה לא היה כל כך פשוט. מסור בבקשה דרישת שלום למשפחתו". לאחר מכן חשף פוטין: "היום אנחנו נעביר לכם גם שרידים של זכריה באומל בטקס על ידי משרד ההגנה". את הדברים אמר הנשיא הרוסי לראש הממשלה נתניהו, שנחת הבוקר ברוסיה לפגישה עמו.

נתניהו ושרידי גופתו של באומל ברוסיה (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
הטקס בקרמלין | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

גם נתניהו התייחס למציאת גופת נעדר צה"ל והודה לפוטין באופן אישי על פועלו בנושא: "אני תמיד נרגש אבל היום במיוחד. ביטאת את המחויבות הרוסית לנעדרים בכלל העולם. לפני שנתיים פניתי אלייך בבקשה אישית ואתה נענית מיד. אמרת שתפעל באופן אישי ועשית זאת. רוצה לומר לך תודה בשמי ובשם עם ישראל, ספסיבה".

זכריה באומל ז"ל (צילום: החדשות)
מעגל שנסגר: מודעת האבל בבית המשפחה | צילום: החדשות
זכריה באומל ז"ל (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
רב סמל באומל ז"ל | צילום: דובר צה"ל, חדשות

נתניהו המשיך דבריו לפוטין ואמר: "מבקש להודות לך ולצבא רוסיה על הסיוע. הוא לא יישכח. הוא ייזכר". לאחר מכן הסביר לנשיא רוסיה איך הסיוע שהעניק למציאת הגופה עזר למשפחות, והודה לו גם בשמן: "המשפחות כל כך התרגשו. הן היו בסערת רגשות. כשסיפרתי להם על ההחלטה שלך ושחיילים רוסים עשו פעולות תוך כדי סיכון חיים הם התרגשו והיו פעורי פה".

פגישת פוטין-נתניהו, בתחילת החודש (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
נתניהו ופוטין בפגישה בקרמלין, הבוקר | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

במשך כמעט ארבעה עשורים פעלו בצה"ל לאיתור נעדרי הקרב בסולטן יעקוב, ואמש התבשר עם ישראל: גופתו של באומל ז"ל נמצאה, הובאה לישראל - וזוהתה בוודאות. בתחילת 2002 הוקם ביחידה לאיתור נעדרים בצה"ל (אית"ן) צוות מצומצם של שני חוקרים, שקיבלו את האחריות על התיק. בשיחה עם החוקר הראשי בתיק, הוא מספר לחדשות כיצד פוצחה תעלומת מיקומו של באומל, שהיה ידוע להם כבר כמה שנים אך התברר סופית רק השבוע.

זכריה באומל ז"ל (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
נתניהו קיבל את הסרבל והנעליים | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

על החוקרים הוטלה המשימה לברר מה עלה בגורל נעדרי הקרב ההוא ב-11 ביוני, 1982, בבקעת הלבנון. מרגע קבלת האחריות על התיק, השניים החלו לחקור כמות גדולה מאוד של פיסות מידע מודיעיניות ומבצעיות שהגיעו ממקורות רבים, ובהן עדויות של אנשים ותצלומי אוויר ולוויין. "בשנה האחרונה הבשילו התנאים ואנחנו מגיעים למצב שיש לנו תמונה מלאה, כזו שיכולה להביא לנקודת ציון מדויקת שבה ניתן להצביע ששם נמצאת הגופה", מסביר החוקר הראשי, אלוף-משנה (במיל') יעקב.

"הלכנו בנתיב מסוים ומסתבר שהלכנו נכון"

עבודת הצוות התבצעה בשני חלקים. החלק הראשון נועד לקבוע מה עלה בגורל הנעדרים. לאחר כן החלו לחפש את המיקום שלהם. "המידע הזה מגיע מכמה מקומות", אומר יעקב. "חקירה של המון מידע ברמות שונות של אמינות. בעבודה סיזיפית ממיינים מה נכון ומבודדים את המידע שניתן להצליב, עד שהתמונה מתבהרת מבחינת המיקוד לאותו מקום ספציפי באותה מדינה שבה הוא נמצא".

טקס השבת חפציו של באומל במוסקבה (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
הטקס בקרמלין | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות
מפה של זירת קרב "סולטן יעקב" (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
מפה של זירת קרב סולטן יעקוב | צילום: דובר צה"ל, חדשות

לדבריו, הרבה מידע שהתקבל לאורך השנים הצביע על אותה נקודה. "בדקנו לפני זה גם מקומות אחרים שלאט לאט התבררו כלא נכונים", מציין יעקב, שמסרב לחשוף את שיטות הפעולה ואת כלל פרטי המידע, כמו למשל היכן בדיוק וכיצד אותרה הגופה, משום שהחיפוש אחר שאר הנעדרים עדיין נמשך.

"ידענו על המיקום הזה לפני כמה שנים", מבהיר יעקב שמוסיף: "הבנו שזה זה רק לפני כמה ימים". לדבריו, ביומיים האחרונים התקבל המידע הסופי שאכן מדובר בגופתו של באומל. "אנחנו אפופי התרגשות והבנו שכל מה שאנחנו חשבנו והערכנו היה נכון", הוא מספר. "באותו רגע זו התרגשות בלתי רגילה. הלכנו בנתיב מסוים ומסתבר שהלכנו נכון".

 

רה"מ ואחותו של באומל, אתמול (צילום: חדשות)
רה"מ ואחותו של באומל, אתמול | צילום: חדשות

למרות שמיקום הגופה היה ידוע כבר זמן רב, רק כעת ניתן היה להגיע אליו. "הצד השני ידע מה הוא עושה", הוא מסביר. "הוא שמר על שרידי הגופה היטב במשך 37 שנים. הרבה דברים משתנים. גם אנשים. יש כאלה שמתים, יש כאלה שמחליפים תפקידים. אותי מעניין מי מכל אלה יכול להביא לי מידע. לא בטוח שאותם גורמים שהחזיקו בו בהתחלה היו אלה שאחזו בשרידים בסוף. מיון נכון של המידע שהתקבל הוביל אותנו לאט לאט למקום הימצאות הגופה ומשהו שמישהו אמר בסוף התברר, אחרי הצלבה של המידע, כנכון".

יעקב סיפר כיצד הכווין מרחוק ובמדויק את הגורמים בשטח שיאתרו את הגופה. "פגענו בול", הוא מספר. "אני אומר להם את כל המידע שיכול להביא אותם לנקודה, מלווה אותם מרחוק כמעט אונליין. כשמגיע המידע שמצאו משהו שם יש מתח גדול כי צריך לוודא שזה אכן זה. הם צריכים להגיע לכאן ואז לבדוק ולאמת. הבנו באותו רגע שכל מה שעשינו היה נכון. אבל אנחנו נשמח רק אחרי שנדע שזה זה, אחרי הבדיקה באבו כביר".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו