(ארכיון) (צילום: רויטרס)
פתיחת הקלפיות, הבוקר | צילום: רויטרס

בשעה 07:00 בבוקר (שעון בריטניה) נפתחו הקלפיות, ומיליוני אזרחים בריטים החלו להצביע במסגרת משאל העם שיקבע את המשך דרכה של הממלכה באיחוד האירופי. יותר מ-46.5 מיליון בני אדם, מספר שיא של מצביעים, צפויים לקחת חלק במשאל העם השלישי בתולדותיה של בריטניה, העשוי להשפיע באופן דרמטי על עתידה.

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הקלפיות צוידו מראש בשאלונים, בהם נדרשים האזרחים להחליט האם על בריטניה להישאר חברה באיחוד האירופי, או שעליה לעזבו. רשתות הטלוויזיה עוקבות בדריכות אחר יום ההצבעה, הנחשב לשיאם של ארבעה חודשי קמפיין ארוך וייצרי למדי.

ההצבעה צפויה להסתיים בשעה 22:00, ואילו התוצאות הרשמיות יפורסמו ביום שישי בבוקר, לאחר סיום ספירת הקולות ב-382 מרכזי הספירה. מאז אתמול משקיעים התומכים והמתנגדים מאמצים בקיום בעצרות ובכנסים, כשהסקרים האחרונים מצביעים על קרב צמוד מאד בין המחנות. במהלך היממה האחרונה קיים ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, העומד בראש התומכים בהישארות באיחוד, נאומים וכנסים כדי לשכנע את המתלבטים. גם המתנגדים ערכו שורה של עצרות וכנסים בנושא.

אירופה עצמה רואה במשאל הבריטי מבחן עצום לאיחוד. אם בריטניה אכן תחליט לעזוב, מדינות נוספות ילכו בעקבותיה, מה שיוביל את ההנהגה האירופית לחישוב המסלול מחדש בכל הקשור לזירה הכלכלית ולענייני ההגירה. ראש הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר, שהבטיח חבילת הטבות לבריטים כדי לנסות לשכנע אותם להישאר באיחוד, הזהיר שלא יהיה מו"מ נוסף אחרי תוצאות הבחירות ביום חמישי.

תוצאות - בשישי בבוקר (צילום: רויטרס)
תוצאות - בשישי בבוקר | צילום: רויטרס

לדברים הצטרף גם נשיא צרפת פרנוסאה הולנד שטען שיציאה מהאיחוד מהווה סכנה לשוק האירופי. גם נשיא ארה"ב ברק אובמה, הנשיא הסיני שי ג'ינפינג, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ומנהיגי חבר העמים הבריטי דחקו בבריטניה להישאר באיחוד האירופי. קמרון מצדו שב ומזהיר מפני ההיפרדות: "אחרי היציאה מהאיחוד אין דרך חזרה".

"הכסף ילך לפקידים מבריסל"

משאל העם מתקיים כשבוע לאחר רצח חברת הפרלמנט הבריטית ג'ו קוקס, שהיתה ממובילי ההישארות באיחוד. הרצח המזעזע הפך לסמל ליצריות המאבק בין המחנות בבריטניה, והעלה שאלות בנוגע לאופיו של הקמפיין.

שאלת ההיפרדות מהאיחוד הציבה שני נושאים במרכז סדר היום: הכלכלה וההגירה לשטחה של הממלכה המאוחדת. בהקשר הכלכלי, קרן המטבע הבינלאומית, המרכז הפיננסי של לונדון ורוב ההנהגה העסקית בבריטניה מגבים את קמרון ומצדדים בהישארות באיחוד. לדבריהם, נטישת האיחוד תוביל את בריטניה למיתון, לצמצום המשרות הפנויות ולעליית מחירים.

בריטניה נערכת ליציאה מהאיחוד (צילום: רויטרס)
הלשכות בנושאי כלכלה והגירה | צילום: רויטרס

לעומתם, אנשי ה-Brexit, תומכי ההיפרדות מאירופה, טוענים שבגלל מחויבויותיה של בריטניה לאיחוד, איבדה הממלכה את השליטה בהגירה לשטחה, ונאלצת כעת לבזבז מיליארדי פאונדים לטובת האינטרסים שמובילים "הפקידים מבריסל". לדבריהם מדובר בכספים שניתן היה להשקיע ברווחתם של אזרחי בריטניה.

"יום העצמאות של בריטניה"

"זו ההזדמנות האחרונה שלנו לפתור את הבעיות ולקחת בחזרה את השליטה לידנו", אמר ראש עיריית לונדון לשעבר בוריס ג'ונסון שמנהיג את קמפיין העזיבה. ג'ונסון הוא גם המועמד המוביל להחליף את ראש הממשלה קמרון במקרה של יציאה מהאיחוד.

אילוסטרציה (צילום: Sky News, חדשות)
האיחוד יחשב מסלול מחדש? | צילום: Sky News, חדשות

"אם לא נצביע בעד עזיבת האיחוד, נישאר נעולים בחלק האחורי של המכונית, וננוע בבטחה לכיוון מקום שאליו אנחנו לא רוצים ללכת על ידי נהג שאינו דובר אנגלית", אמר ג'ונסון, שטס ברחבי בריטניה בעזרת מסוק כדי להפיץ את המסר של ה-Brexit. "יום חמישי יכול להיות יום העצמאות של בריטניה". גם מנהיג מפלגת העצמאות הבריטית הימנית הקיצונית (UKIP), נייג'ל פרג', הביע תמיכה שכמעט מובנת מאליה ביציאה מהאיחוד. "אני רוצה חיים תחת דרכונים בריטיים ותחת הדגל הבריטי", אמר.