מאמץ של הרגע האחרון למנוע הצבעה נגד ישראל הצליח: המשלחת הפלסטינית לקונגרס של פיפ"א (התאחדות הכדורגל העולמית) משכה היום (שישי) את הצעתה להרחקת ישראל מתחרויות הכדורגל הרשמיות. מאחורי הקלעים נמשך כל היום הנסיון למנוע את ההצבעה, ולבסוף הסתפקו הפלסטינים בהצעה להקמת ועדה לבחינת חופש התנועה של הכדורגלנים הפלסטינים - במקום סנקציות נגד ישראל, הצבעה שעברה ברוב של 90%. יו"ר ההתאחדות הישראלי עופר עיני ועמיתו ג'יבריל רג'וב לחצו ידיים בתום ההצבעה. העברנו בשידור ישיר את הדיונים מהקונגרס בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך על ההחלטה: "המאמץ הבינלאומי שלנו הוכיח את עצמו והביא לכישלון ניסיונה של הרשות הפלסטינית להדיח אותנו מפיפ"א. אני מודה לכל מי שלקח חלק במאמץ הבינלאומי שהביא לכישלון הניסיון הזה, ולמשלחת הישראלית בשוויץ בראשות יו"ר ההתאחדות לכדורגל עופר עיני. מדינת ישראל מעוניינת בשלום שיבטיח את ביטחון אזרחיה, אך בדרך של כפייה ועיוות האמת הוא לא יושג. הדרך היחידה להשיג שלום היא לפתוח במשא ומתן ישיר בין הצדדים".

לדבריו, "הפרובוקציה הפלסטינית הזאת מצטרפת לצעדים החד-צדדיים שמבצעים הפלסטינים במוסדות בינלאומיים נוספים. כל עוד הם נוקטים בצעדים האלה הם רק מרחיקים את השלום במקום לקרב אותו. בזמן שהקהילה הבינלאומית קוראת לבצע צעדים בוני אמון, הפלסטינים משיבים לה פעם נוספת בניסיון לבצע צעדים חד צדדיים שפוגעים ביכולת לקדם הסדר באזור". 

ג'יבריל רג'וב, יו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית, סיפר לפני משיכת בקשת ההשעייה כי בשנים האחרונות נכשלו המאמצים להגן על הכדורגלנים הפלסטינים. "השנה הגעתי עם הצעה להשעות את ההתאחדות הישראלית - הצעה שאני חושב שהיא צודקת - אבל עמיתים רבים שאני מעריך ביקשו ממני לדחות את הנושא. אנשים רבים שבשבילי בקשה שלהם היא חובה", הוסיף רג'וב, "החלטתי לבטל את הבקשה להשעייה, אבל זה לא אומר שויתרתי".

"מבקש להוציא כרטיס אדום לגזענות"

"אני מבקש מכם להוציא כרטיס אדום לגזענות בכל מקום, זה הזמן", אמר רג'וב, שדרש לבחון להרחיק מועדונים ישראלים שמשחקים ביהודה ושומרון, והבהיר כי הוא "תומך במשחק משותף". יו"ר ההתאחדות הפלסטינית סיפר על האיומים שספג: "אני פה לשחק כדורגל ולא פוליטיקה. האמינו לי שקיבלתי איומים מישראלים, ואני מקווה לראות אתכם בשנה הבאה אם עוד אהיה בחיים".

הקונגרס אישר את בקשת הפלסטינים להקים ועדה מיוחדת, שתפקח על מעבר חופשי של שחקנים וסחורה לשטחי הרשות הפלסטינית וממנה. כמו כן תדון הוועדה במצבן של הקבוצות הישראליות המשחקות מעבר לקו הירוק, לאחר שרג'וב דרש שהנושא יועבר לדיון באו"ם.

"אילחם בהחלטה בכל דרך". רג'וב (צילום: רויטרס, חדשות)
רג'וב ביקש: כרטיס אדום מישראל | צילום: רויטרס, חדשות

עיני לרג'וב: "רוצה שנעבוד ביחד ונחבק אחד את השני"

יו"ר ההתאחדות הישראלית עופר עיני עלה לבמה לאחר נאומו של רג'וב והציע לעמיתו הפלסטיני ללחוץ יד ולהתחבק: "אני שמח שיו"ר ההתאחדות הפלסטינית משך את ההצעה להשעיית ישראל. כדורגל חייב להוות גשר לשלום שכולנו מייחלים לו. אני אומר לידידי ג'יבריל רג'וב - בוא אתה ואני ביחד בכוחות משותפים נעשה את הכדורגל הטוב ביותר. אני רוצה שנשתף פעולה, שנעבוד ביחד ונחבק אחד את השני, שאת המחלוקות נפתור על ידי שנשמע אחד את השני".

"אני מקווה ששיתוף הפעולה ביננו יהיה התחלה של תהליך שאולי יעשה שלום בין העמים", הוסיף עיני. "אסור לערב פוליטיקה וכדורגל, כל מחלוקת בתוך פיפ"א צריכה להיפתר בתוך פיפ"א. גם אם הבעיות קשות, כל הבעיות יכולות להיפתר". עיני ציין כי הקבוצות שמשחקות ביהודה ושומרון הן קבוצות של ילדים: "אתם רוצים לעצור ילדים מלשחק? הייתי מאד רוצה שכולנו נלחץ יד לפני כולם ונאמר - אנחנו יוצאים לדרך חדשה. אני קורא לך להצטרף אליי לבמה ללחוץ את ידי". רג'וב הביע הסכמה ללחוץ את ידו של עיני לאחר הצבעת הגינוי.

רגב הזמינה את רג'וב: "ניצחון לספורט"

עופר עיני אמר בתום הדיון: "אני שמח עבור הכדורגל הישראלי ועבור מדינת ישראל שאיום ההשעיה הוסר. ההישג הזה מגיע אחרי עבודה מאומצת שנמשכה שבועות ארוכים מצד אנשי ההתאחדות, משרד החוץ וכמובן תרומתו המשמעותית של ראש הממשלה. תודות גדולות גם לנשיא פיפ"א ספ בלאטר ולנשיא אופ"א מישל פלטיני על המאמצים שלהם לטובת פתרון צודק".

"זה יום שמח לכל מי שאוהב כדורגל ומאמין שהשלום אפשרי. לחצתי את ידו של רג'וב מתוך אמונה וכנות שאפשר אחרת. זאת עת לחגוג, אבל לזכור שאנחנו נמשיך לתרום ככל יכולתנו לטובת הכדורגל", הוסיף עיני.

שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, בירכה על ביטול ההצבעה על השעיית ישראל: "זהו ניצחון גדול, בעיקר לספורט". רגב הודתה לראשי פיפ"א ואופ"א "על כך שלא איפשרו היום דריסת רגל של הפוליטיקה בספורט", והזמינה את רג'וב לפגישה בה ידונו בפתרון הבעיות.

מחאה פלסטינית נגד ישראל בכנס, אמש (צילום: רויטרס)
מפגינים פרצו לדיון | צילום: רויטרס

בנאום הפתיחה שלו התייחס גם נשיא פיפ"א ספ בלאטר לבקשת ההשעייה: "יש לנו בעיה שעלינו לפתור", אמר. "חברה בארגון ביקשה שחברה אחרת תושעה ועלינו למצוא פתרון שיספק את שתי המדינות, אך בעיקר ייתן מענה לפלסטינים".

במהלך נאומו של בלאטר פרצו מספר פעילים פרו פלסטינים לאולם הקונגרס, הניפו כרטיס אדום וקראו "להחרים את ישראל, לעצור את האפרטהייד". בלאטר הורה למאבטחים להוציא את המפגינים מהמקום ולהגביר את האבטחה בכל הכניסות לאולם. זמן קצר לפני תום הפסקת הצהריים התקבל במשטרת ציריך דיווח על פצצה באולם, אך הדיון התחדש בתוך זמן קצר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא הבוקר להצבעה הצפויה בפיפ"א, בטרם ביטול בקשת ההשעייה. "בימים אלה ובשעות אלה ממש אנו מנהלים מאבק עיקש וצודק מאין כמוהו נגד הניסיון הפלסטיני לפגוע בלגיטימציה של מדינת ישראל ושל הכדורגל הישראלי", כתב נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו.  

דריכות בישראל (צילום: רויטרס)
דריכות בישראל | צילום: רויטרס

"אי אפשר להאמין לישראל"

בישראל טענו אתמול בערב שהגישו לפלסטינים הצעה ובה ארבעה סעיפים, בהם גם הקלות במעבר שחקנים פלסטינים וציוד. הפלסטינים, לדברי ישראל, הערימו קשיים והוסיפו תנאים שישראל לא יכולה להסכים להם, כמו פירוק קבוצות כדורגל שמעבר לקו הירוק וכן בקשה שפיפ"א תפנה לאו"ם ותבקש להגדיר גבולות ברורים בין ישראל לפלסטינים.

יו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטיני, ג'יבריל רג'וב, אמר אתמול כי אי אפשר להאמין לראש הממשלה בנימין נתניהו ו"אי אפשר להאמין שישראל באמת תעמוד בהתחייבויותיה". עוד אמר ש"ישראל היא זו שעושה פוליטיקה מהספורט". אתמול הזהיר נתניהו מפני התמוטטותה של התאחדות הכדורגל העולמית, אם זו תערב את הפוליטיקה בספורט ותחליט להרחיק את ישראל. "הניסיון לפגוע בישראל דרך פיפ"א יהרוס אותה", אמר.

רג'וב ויו"ר ההתאחדות בלאטר (צילום: רויטרס)
רג'וב ויו"ר ההתאחדות בלאטר | צילום: רויטרס

בתוך כך, במסגרת הקונגרס היום צפויה להיערך גם הצבעה לתפקיד נשיא פיפ"א. הנשיא המכהן ספ בלאטר מתמודד על כהונה חמישית, כשכל זה קורה בצל פרשת השחיתות הגדולה שנחשפה השבוע. בלאטר נאם אתמול ואמר כי אינו יכול להיות אחראי לכל המתרחש בפיפ"א, וכי החקירות הן בגדר נקודת מפנה לארגון.

מנגד, נשיא אופ"א מישל פלטיני קרא למדינות החברות להצביע נגד בלאטר בבחירות היום. בנוסף, הפרשה של פיפ"א הובילה אתמול לעימותים חזיתיים בין מדינות, כשראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון קרא לבלאטר להתפטר, ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין האשים את האמריקנים בניסיון מכוון לפגוע במונדיאל 2018, שאמור להיערך ברוסיה.