"יצאנו עכשיו אחרי שכל הבניין רעד. תלשתי את החוטים שחיברו את הפגים שלנו עם השיניים.  תוציאו אותנו מפה! מדינת ישראל, שימי את כל הניירות בצד ותוציאי אותנו מפה!". יואב אליעני נמצא בקטמנדו עם בן זוגו מורן בן-דרור. הם הגיעו למדינה כדי להביא את התאומים, בן ובת, שנולדו להם שם מאם פונדקאית. הבוקר (שלישי) רעדה האדמה בעוצמה של 7.3 וזרעה הרס וחורבן - שלושה שבועות אחרי הרעש הקודם שגבה את חייהם של יותר מ-8,000 בני אדם. כעת מבקשים יואב ומורן: "נשיא המדינה, שעושה רושם שלא נוגע בפוליטיקה, תעשה משהו כדי להוציא אותנו מפה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעת הרעידה נמלטו יואב ומורן מבית החולים שבו נולדו ילדיהם, פגים בני שלושה ימים במשקל 1.6 ק"ג, מחשש לקריסת המבנה - ומצאו מחסה ברכב מחומם מחוצה לו: "יש פה ארבעה ישראלים, תצילו אותנו. אנחנו יושבים פה עם פגים בני יומיים שיצאו מהאינקובטור, בלי אוכל. בבקשה, תעזרו לנו. הילדים האלה צריכים בית חולים".

פינוי פצועים בקטמנדו
פינוי פצועים בקטמנדו | צילום:

הם סיפרו כי אחרי רעידת האדמה הקודמת, "היינו בפגייה של בית החולים שעברה לקומת המרתף אחרי הרעש ההוא. לפתע, הכל החל לרעוד, המכשירים התחילו ליפול. התאומים שלנו שכבו אחד ליד השני. האחות לקחה את הבן ואנחנו לקחנו את הבת ורצנו החוצה".

יואב הוסיף כי אתמול, עת עזבה המשלחת הישראלית את המדינה מוכת האסון, "התחננו שיעלו את הילדים שלנו למטוס. מתברר שזו ערימה של ביורוקרטיה וכולם אמרו לנו לא. לא היה מקום על הטיסה מסיבות של ניירת".

כפרים רבים נפגעו בפעם השנייה בתוך חודש (צילום: בית חב"ד, קטמנדו)
פאניקה ברחובות | צילום: בית חב"ד, קטמנדו
בהלה בנמל התעופה בקטמנדו
בהלה בנמל התעופה בקטמנדו | צילום:

מוקד הרעש: אזור מיושב בדלילות יחסית

זמן קצר אחרי הרעש החלו להגיע דיווחים על נפגעים - עשרות הרוגים ומאות פצועים. במשרד החוץ בישראל פתחו חדר מצב מיוחד. מספר רעידות משנה הורגשו זמן קצר לאחר מכן - החזקה שבהם בעוצמה 6.3 דרגות.

הרעידה הורגשה סמוך למחנה הבסיס של הר האוורסט, המחנה שספג פגיעה קשה ברעידה האחרונה. על פי הדיווחים המגיעים מהמדינה, בניינים רבים ששרדו את רעש האדמה לפני כשלושה שבועות - קרסו היום. תמונות ראשונות בכלי התקשורת המקומיים מראות את הבהלה הרבה ברחובות, כשהתושבים נמלטים מהבתים בחיפוש אחר מקום בטוח יותר. סרטון שפורסם מראה את רגעי הרעידה בנמל התעופה של קטמנדו, שם נראים אנשים רבים שנמלטו ממבנה הטרמינל לעבר השטח הפתוח בו חונים המטוסים.

משטרת קטמנדו הוציאה לאחר הרעידה הוראה לתושבים: "אנא השארו בשדות פתוחים, עזרו לנו לשמור על הכבישים פתוחים, השאירו את קווי הטלפון פנויים. הימנעו משיחות, השתמשו במסרונים". סוכנויות הידיעות מדווחות על בניינים שקרסו בעיירה צ'אוטרה, ממזרח לקטמנדו. עוד דווח על שלוש מפולות אדמה משמעותיות כתוצאה מהרעידה, לפחות 12 בני אדם נפצעו במפולות אלו.

על פי נתוני המכון הגיאולוגי של ארה"ב מקור הרעידה הוא בעומק של 19 קילומטרים מתחת לפני הקרקע, מתחת להרי ההימלאיה שחוצים את המדינה, סמוך לגבול המפריד בין נפאל לבין מחוז טיבט שבסין. אזור מוקד הרעידה הוא אזור הררי שמיושב בדלילות יחסית, ורחוק יותר מהבירה קטמנדו בהשוואה לרעידה הקודמת. סוכנות רויטרס מדווחת כי הרעידות הנוספות הורגשו עד ניו דלהי בירת הודו.