"המצב הולך ומסתבך, הילדים שלנו זקוקים לחילוץ מיידי" - כך אומרת היום (שני) עופרה קרקו, אמו של שחף שנמצא יחד עם מטיילים נוספים בטרק בנפאל ושידר אות מצוקה אחר הצהריים. במשרד החוץ הבהירו: "עושים הכל כדי להגיע מהר ככל האפשר אל המטיילים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מספר ההרוגים כתוצאה מרעידת האדמה בנפאל הולך ומאמיר ובישראל נמשכים המאמצים לסייע באיתור המטיילים שנמצאים במדינה מוכת האסון ולהביאם ארצה. בריאיון ב-"שש עם עודד בן עמי", סיפרה קרקו כי בנה המטייל עם תשעה תרמילאים נוספים באזור האגמים הקפואים שמצפון מזרח לקטמנדו, העביר מסר באמצעות חבריו כי הם נמצאים בסכנה וזקוקים לחילוץ.

"הפעם האחרונה ששמענו משחף באופן ישיר היתה לפני חמישה ימים", שחזרה בדמעות. "מטייל אחר בחבורה נמצא בקשר לווייני עם הוריו, והם דואגים לעדכן את כולם באמצעות קבוצת ווטסאפ שהקמנו במיוחד. אחר הצהריים הגיעו שלושה אותות מצוקה שהתריעו על סכנת מוות. הם טענו שמקומיים מתנכלים להם ושהם דורשים חילוץ מיידי".

אחת ההודעות ששלח זכאי למשפחתו
אחת מהודעות המצוקה שנשלחו | צילום:

 

קרקו קראה לגורמים במשרד החוץ ולצוותי החילוץ להתייחס ברצינות המתבקשת לאותות המצוקה שהתקבלו ולפעול במהירות לחילוץ המטיילים. "מדובר בחבורה של יוצאי יחידות קרביות ששמרו עד כה על קור רוח בתנאים הישרדותיים. היום בבוקר הם עוד שלחו מסר לפיו הכל כשורה, אבל עכשיו מתברר שיש בעיות עם התושבים המקומיים - אולי בגלל המחסור במזון השורר באזור. רוב הגורמים מגלים הבנה ואפילו פועלים, אך לא בדחיפות הנחוצה".

משרד החוץ: "התשתיות ניזוקו, פועלים ככל שניתן"

בתגובה לקריאותיה של קרקו למשרד החוץ לפעולה מיידית, השיב עמנואל נחשון, דובר משרד החוץ, כי אנשי המשרד עושים לילות כימים בכדי לחלץ את הישראלים שנותק עמם הקשר באזור. "אנחנו מחבקים את כל ההורים ועושים כל מאמץ כדי להשיב את ילדיהם הביתה", אמר. "התנאים מאוד קשים בנפאל, ומרבית התשתיות במדינה נהרסו. אנו מתקשים להשיג מסוקים לפעולות החילוץ, ואלו שכבר הוכנסו לפעילות מתקשים להגיע למוקדי האסון בשל התנאים הקשים". נחשון אף הסביר כי המשרד מנסה להגיע אל המטיילים באמצעות כלי רכב, אך גם הם מתקשים להגיע אל האזור בשל ההרס הרב שנגרם לתשתיות.

מראות ההרס (צילום: רויטרס)
"הם לא מפונקים, חייבים להציל אותם", נפאל | צילום: רויטרס

"צוין בצדק שאנחנו עדיין לא יודעים את היקפי האסון", המשיך נחשון. "ישנם גם מנותקי קשר וחשוב לנו לוודא שהוא יחודש מול כל הישראלים שנמצאים במדינה. אנחנו מחזקים את ידיהם של ההורים כאן בארץ, ועושים הכל כדי להגיע אל יקיריהם תוך הבנה שאנו פועלים במדינה שאינה נחשבת למפותחת במיוחד".

"הילדים לא טענו סתם שהם בסכנת מוות"

דובר משרד החוץ הוסיף כי אנשי המשרד זוכים לשיתוף פעולה מלא מהרשויות בנפאל אך שהדבר מתרחש בהתאם למגבלות יכולתם. "צריך להבין שהנפאלים מתמודדים לראשונה עם אסון בסדר גודל עצום והם עושים ככל שביכולתם כדי לסייע. כך למשל, השגרירות שלנו בקטמנדו מתפקדת בתנאי שדה משום שהמבנה עצמו נהרס כתוצאה מהרעש. אנשי המשרד הן בירושלים והן בקטמנדו מגויסים כולם בכדי לטפל במשבר", הסביר.

לא הבינו את גודל ההרס: קטמנדו, השבוע (צילום: רויטרס)
הרס בנפאל, היום | צילום: רויטרס

קרקו, שביקשה בדמעות מדובר משרד החוץ לפעול ככל שניתן לחילוץ בנה, לא מצאה נחמה בדבריו. "השעה עכשיו בנפאל היא 21:00 והבנתי שאתם לא פועלים בשעות הלילה באזור. מה הילדים יעשו? איך הם יעברו את הלילה? אסור להסתפק באמירות ש'המקומיים משתוללים', הילדים שלנו לא אמרו סתם שהם בסכנת מוות", אמרה. "אני סומכת עליכם ומבינה את מאמציכם, אך מתקשה לקבל את ההסברים".