אתמול איים, היום מתרכך. ארדואן (צילום: רויטרס)
זועם: נשיא טורקיה ארדואן | צילום: רויטרס

מעשי הע'ותומנים לפני 100 שנים מצליחים לערער גם בשנת 2015 את היחסים בין השכנות על גדות הים השחור. נשיא טורקיה טייפ ארדואן זועם על ההכרה הרוסית ברצח העם שביצעו הטורקים בארמנים במהלך מלחמת העולם הראשונה, ואומר שלפני שהיא שופטת את מעשי העבר של הטורקים - היא צריכה לתת תשובות על מעשיה במזרח אוקראינה ובחצי האי קרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"רוסיה צריכה לקבל אחריות על הפעולות שלה, לפני שהיא מכריזה שב-1915 בוצע רצח עם נגד הארמנים על ידי האימפריה העותומנית. זו לא הפעם הראשונה שרוסיה משתמשת במילים 'רצח עם', בנושא הזה. אני אישית מאוכזב שפוטין בחר בצעד הזה. הוא צריך להסביר מה קורה באוקראינה ובחצי האי קרים לפני שהוא אומר שבוצע רצח עם", אמר ארדואן במסיבת עיתונאים באנקרה.

ביום שישי האחרון הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין התייחס למעשי הטבח והגירוש ההמוניים שחיילי האימפריה העותומנית ביצעו בעם הארמני במהלך מלחמת העולם הראשונה כ"רצח עם". פוטין אמר את הדברים בטקס הנצחה מיוחד לזכר הקורבנות הארמנים שנערך בירוואן, כאחד משלושה ראשי מדינה בלבד שהגיעו לטקס הזיכרון, לצד נשיאי צרפת וקפריסין.

טורקיה שולטת על הכניסה לנמלים הרוסיים

בין טורקיה ורוסיה יש יחסים אסטרטגיים עדינים, מאחר והטורקים שולטים על מיצרי הבוספרוס והדרדנלים - שמהווים את הגישה היחידה לנמלים הרוסיים בים השחור. מדובר באחד המקומות החשובים ביותר לרוסיה, מאחר ובחורף הנמל בסנט פטרסבורג קפוא, ורוסיה תלויה במיצרים הטורקיים לכל התעבורה הימית מחלקה האירופי.

ייפגש עם מפקד חיל האוויר? (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא רוסיה פוטין | צילום: רויטרס, חדשות

רוסיה היא אחת המדינות האוהדות ביותר את ארמניה ואת מאבקה להכרה ברצח העם. ברוסיה יש קהילה ארמנית גדולה, וארמניה עצמה הייתה חלק מברית המועצות עד פירוקה בתחילת שנות ה-90.

האירועים בסוף השבוע בירוואן היו המשמעותיים ביותר לציון רצח העם מאז שזה התרחש. נציגים ממספר מדינות הגיעו לטקסי הזיכרון, כולל שני חברי כנסת מישראל. המאבק הארמני להכרה והתנצלות של ממשלת טורקיה בזוועות שביצעו החיילים הע'ותומנים בימיה האחרונים של האימפריה זוכה לסירוב בוטה מאנקרה, שטוענת כי הארמנים נהרגו כחלק מתקריות נקודתיות ולא בוצע רצח עם מכוון נגדם. היסטוריונים מעריכים שבין 800 אלף למיליון וחצי ארמנים נטבחו בשנים הללו, ונדחקו מהאזור שהוא היום מזרח טורקיה לעבר שטח קטן בהרבה, הוא ארמניה המודרנית.