פסגת טראמפ-קים השנייה יוצאת לדרך: היום (רביעי) החלה פגישתם של נשיא ארה"ב ומנהיג צפון קוריאה בוייטנאם - הפסגה השנייה הישירה בין השניים לאחר הפסגה ההיסטורית בסינגפור ביוני 2018. טראמפ העלה את רף הציפיות לקראת הפגישה וטען כי מדובר ב"הזדמנות היסטורית", אך הציפיות הבינלאומיות להישג אמיתי בנוגע לפירוק מנשק גרעיני נמוכות. "יש לך פוטנציאל להיות מנהיג דגול עבור ארצך", אמר טראמפ לשליט הקוריאני בעת לחיצת הידיים.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

בפתח דבריו בירך שליט קוריאה את טראמפ וקרא להחלטה לערוך את הפגישה "אמיצה". עוד הוסיף כי הוא בטוח שיגיעו לתוצאות בתום הפסגה ואמר: "מאמין שניתן יהיה להתגבר על המכשולים, אני נרגש". בתגובה אמר הנשיא האמריקני כי הוא "מקווה שהפגישה הזו תהיה אפילו יותר טובה מהקודמת"‎.

קים וטראמפ במפגש שלא צלח (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ עם הגעתו לוייטנאם | צילום: רויטרס, חדשות

טראמפ הגיע אמש להאנוי שבוייטנאם עם רשימת דרישות אבל מעט ציפיות להצלחות אמיתיות: השבוע הצהיר טראמפ שאין לוח זמנים מוגדר לדרישה להתפרקות צפון קוריאה מנשקה הגרעיני: "אני רוצה פירוז אבל אני לא ממהר באופן מיוחד". לפי ההערכות, טראמפ עשוי להסתפק בפגישה בחיזוק והידוק הקשר האישי הטוב עם קים ג'ונג און, אותו הגדיר "חברי הטוב". עוד הצהיר טראמפ כי המדינות לא ידונו בהפחתת הכוחות בדרום קוריאה - והביע תקווה לפגישות נוספות עם קים בעתיד.

קים, מנגד, הפגין ביטחון עצמי רב עם הגעתו למדינה: מנהיג צפון קוריאה לא הגיע במטוס אלא בנסיעה ארוכה ברכבת ואף עצר להפסקת עישון מתועדת היטב ונופף ידיים מהחלון. לאחר מכן לחץ ידיים לראשי הממשל. בעוד טראמפ צפוי לנסות "לסחוט" ממנו עוד הישגים בתחום הפירוז הגרעיני, קים מגדיר את היכולות הגרעיניות של ארצו כ"מפתח להישרדות" ארצו ושלטונו.

בצפון קוריאה כבר מתגעגעים לקים: "לא יכולים לחיות רגע בלעדיו" 

בתקשורת הצפון-קוריאנית דווח כי קים ג'ונג און קיבל בוייטנאם "עדכון מפורט עם פרטים מוצקים" על המפגשים והדיונים בין המשלחות האמריקניות והצפון-קוריאניות. "המנהיג העליון המכובד יפגוש את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למפגש היסטורי ולאחר מכן יערוך ביקור רשמי בוייטנאם.

בצפון קוריאה שידרו היום סרטון בערוץ המרכזי ובו אזרחים צפון-קוריאניים מספרים כמה הם מתגעגעים למנהיגם. "שמעתי אתמול בעבודה שהמנהיג שלנו בדרך למדינה זרה מרוחקת, ולמרות שהיום הוא יום החופש שלי אני בדרכי לעבודה כדי להשביע את רצונו של המנהיג", סיפר צעיר ברחוב שהיה בדרכו לעבודה.

אזרחית צפון-קוריאנית נוספת צולמה באוטובוס כשהיא מדברת בהתרגשות על המנהיג שלה. "אנחנו לא יכולים לחיות רגע אחד בלי המנהיג שלנו. אני ממש מתגעגעת אליו אחרי ששמעתי שהוא בדרכו למדינה זרה מרוחקת". האזרחית הוסיפה כי בשעה "שמנהיגה האהוב" בדרכו למדינה אחרת היא מרגישה שכאזרחית היא צריכה לעשות עוד משהו בשביל המדינה שלה.

פסגת טראמפ וקים (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

טראמפ חשף את הציפיות מהפגישה בטוויטר

בציוץ שפרסם זמן קצר לפני הפגישה כתב טראמפ תגובה ל"כל הדיווחים הכוזבים (הניחושים) על הכוונות שלי ביחס לצפון קוריאה". לדבריו, "קים ג'ונג און ואני נפעל בעוצמה כדי להגיע לפתרון כלשהו בנוגע לפירוז ולאחר מכן הפיכת צפון קוריאה למעצמה כלכלית. אני מאמין שסין, רוסיה, יפן ודרום קוריאה יעזרו מאוד".

עוד לעג טראמפ למתנגדיו הדמוקרטיים ואמר: "הם צריכים להפסיק לדבר על מה שאני אמור לעשות עם צפון קוריאה ולשאול את עצמם למה הם לא עשו את 'זה' במהלך שמונה שנות ממשל אובמה". נשיא ארה"ב התייחס גם לתרחישים הכלכליים האפשריים כתוצאה מההתקדמות ביחסים בין המדינות: "וייטנאם פורחת כמו מעט מאוד מקומות ברחבי כדור הארץ. צפון קוריאה יכולה להיות באותו מצב, ובמהירות, אם תתפרק מנשק גרעיני. הפוטנציאל הוא אדיר, הזדמנות גדולה, כמו הזדמנויות מעטות בהיסטוריה, לידידי קים ג'ונג און".

טראמפ הוסיף: "אני מצפה לפגישה פורה מאוד, נדע מאוד בקרוב – זה מאוד מעניין!", והודה לוייטנאם על האירוח ועל קבלת הפנים הלבבית: "קהלים אדירים וכל כך הרבה אהבה!". במפגש בבית הלבן לפני ההמראה אמר טראמפ כי הוא ושליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און, פיתחו "מערכת יחסים טובה מאוד" – ואמר כי הוא מרוצה כל עוד צפון קוריאה לא מבצעת ניסויים בנשק.

קים (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
קים מחויך בוייטנאם | צילום: רויטרס, חדשות

בפגישתו עם ראש ממשלת וייטנאם אמר טראמפ: "יש לנו פגישה גדולה מאוד, ואני חושב שהיא יכולה להיות מוצלחת מאוד. הוא (קים) רוצה לעשות משהו גדול גם כן, העולם צופה בנו. תוך זמן קצר יכולה להיות התקדמות אדירה עבור צפון קוריאה".

הפגישה הראשונה בין השניים הסתיימה באווירה טובה ובתחושת הישג מצד טראמפ, אך צפון קוריאה לא פירקה עד כה את תוכנית הגרעין שלה. טראמפ הדגיש כי עצירת ניסויי הטילים מאז 2017 מהווה הישג למדיניות, אך בפיונגיאנג קראו לארה"ב להסיר את ה"מטריה הגרעינית" לדרום קוריאה – ההתחייבות להגן על סיאול במקרה של עימות עם השכנה מצפון. טראמפ גם טען כי לולא המדיניות שבה נקט, ארה"ב וצפון קוריאה היו עלולות להיקלע למצב לחימה.

בעוד טראמפ שב ומביע אופטימיות, בכירים במערך המודיעין האמריקני הצהירו כי אין שום סימן לכך שצפון קוריאה מתכוונת לוותר על ארסנל הנשק הגרעיני – ולא תתחייב למהלך דרמטי אלא אם הסנקציות האמריקניות על המדינה יוחלשו. לביקור של טראמפ מתלווים מזכיר המדינה מייק פומפאו וראש הסגל המכהן מייק מולוייני, ואת קים ג'ונג און ילוו שר החוץ רי יונג הו וקים יונג צ'ול – השליח המרכזי של ראש המדינה.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע תקווה ששני המנהיגים יצלחו להסכים על "צעדים קונקרטיים לפירוק חצי האי הקוריאני מגרעין באופן מלא". בסוכנות הידיעות הרוסית IFAX דווח כי טראמפ ביקש מרוסיה עצות לפני הפגישה עם קים ג'ונג און.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו