הפגנות ענק נגד מאדורו (צילום: רויטרס, חדשות)
לאן פני המחאה? | צילום: רויטרס, חדשות

מדינה על סף הפיכה: כבר ימים שוונצואלה בוערת, ועל פניו נראה שכסאו של הנשיא ניקולאס מאדורו מתחיל לרעוד. ממשל טראמפ הכריז שהוא מקבל את חואן גואידו כנשיא הלגיטימי היחיד לאחר הבחירות, ואל ההכרזה של ארה"ב הצטרפו מרבית מדינות העולם המערבי. היום (חמישי) דווח במדינה על לפחות 16 בני אדם שקיפחו את חייהם במחאות האלימות, ובינתיים נראה שבימים הקרובים לפחות ימשיכו לשטוף כוחות הביטחון את הרחובות. האם ההפיכה באמת בפתח? המומחה מסביר.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

"קשה לראות שינוי כי קציני הצבא, ששולטים כרגע ברחובות, עוד תומכים בו", הסביר בשיחה עם החדשות Online ד"ר מאוריסיו דימנט מהחוג ללימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים ממכון המחקר טרומן. "השאלה המרכזית היא מה יעשו החיילים שבאים משכונות העוני: אם הם יצטרפו למחאה ויערקו או יישארו נאמנים לצבא ולמשטר".

עם זאת, ד"ר דימנט העריך שלמרות היקף המחאות, הן לא יגיעו לכדי מלחמת אזרחים: "לא תהיה התארגנות צבאית של האופוזיציה ואני לא רואה התערבות צבאית חיצונית. ארה"ב היא הקונה המרכזית של הנפט מוונצואלה שהוא אפיק הייצוא החזק ביותר במדינה. יש לו גם תמיכה של מדינות חזקות כמו סין, רוסיה וטורקיה. גם באמריקה הלטינית יש לו תומכים".

מאדורו הוא האיש החזק בוונצואלה כבר כמעט 6 שנים. הוא עלה לשלטון ב-2013 והחליף את הוגו צ'אבס, אביו הרוחני. לפני עלייתו של האחרון היה ניסיון בכמה מדינות באמריקה הלטינית להחיל מדיניות ניאו-ליברלית שדוגלת בין היתר בהשקעות פרטיות מתוך המחשבה שהן ייטיבו עם הכלכלה המקומית. אלא שבסופו של דבר המדיניות נכשלה: צ'אבס התחיל להשקיע בתוכניות חברתיות וסבסוד מוצרים מבלי לחשוב על העתיד. למרות שהמדינה נכנסה לחובות, הגירעון התקציבי לא עניין אותו.

נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו (צילום: רויטרס, חדשות)
השאלה: מה יעשו החיילים? | צילום: רויטרס, חדשות

למרות הכלכלה המקרטעת, צ'אבס הצליח לשמור על כוחו; עד 2013. כשמאדורו החליף אותו החלה ההידרדרות. למרות שהוא המשיך את דרכו ואפילו קיבל את תמיכת השכבות החלשות והאיגודים המקצועיים, הוא לא הצליח לממן את התוכניות החברתיות והחל להדפיס כסף בכמויות גדולות והביא לאינפלציה חסרת תקדים במדינה של 54%.

אז איך מאדורו, שהמשיך את אותה מדיניות הכלכלית, נכשל היכן שצ'אבס הצליח למרות הכול? יש לכך כמה סיבות. ראשית, הוא לא מנהיג ומדינאי גדול כמוהו ואין לו את היכולת והאומץ לשנות ולתקן את ההחלטות של קודמו. צ'אבס היה גיבור באמריקה הלטינית ורבים רחשו לו כבוד כמחולל המהפכה בוונצואלה: ראו בו כמי שהצליח להתמודד בהצלחה עם העוני למרות הלחצים הבין-לאומיים שהופעלו עליו והקשיים בתוך המדינה.

ד"ר דימנט הסביר שלמרות הקשיים, לרבים בוונצואלה אין את הרצון להחליף את השלטון, מחשש שמהלך כה קיצוני יפגע במצבם הכלכלי הרעוע ממילא. "ברור לכולם שחייבים לעשות שינוי קיצוני במדינה ולהפסיק לסבסד מוצרים ותוכניות חברתיות ומזה השכבות החלשות מפחדות", אמר. "הם מבינים שהיום המצב הכלכלי רע - אבל הם יודעים שהוא יהיה גרוע בהרבה אם מאדורו יודח".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו