ראש הממשלה הלבנוני סעד אל-חרירי סיים את מסע פגישות החירום שלו בעולם בעקבות הפלת ממשלתו על ידי חיזבאללה, ושב אחר הצהריים לארצו כראש ממשלת מעבר. במקביל, בארגונו של נסראללה לא מבזבזים זמן ואומרים חד משמעית: אנחנו נקבע מי יהיה ראש הממשלה הבא.

ראש סיעת חיזבאללה בפרלמנט, מוחמד רעד, אמר הבוקר כי "חיזבאללה ותומכיו הם שיקבעו מי יהיה ראש הממשלה הבא, רק אם עמדותיו יתאמו לאלו של דרך ההתנגדות הלאומית". נסראללה עצמו הודיע כי הוא עומד לנאום בקרוב, ולבנון כולה מצפה למוצא פיו – משום שכולם יודעים היטב שנסראללה הוא בעל הכוח הפוליטי האמיתי בלבנון.

חרירי מצדו משדר עסקים כרגיל. למרות שקיצר את מסע הפגישות שלו בעולם, מיד עם שובו ללבנון נפגש ראש הממשלה הלבנוני עם עמיתו נסיך מונקו, אלברט השני במעונו בביירות. מוקדם יותר מוקדם יותר היום נפגש חרירי באנקרה עם ראש ממשלת טורקיה טאיפ רג'פ ארדואן בנסיון לגייס תמיכה רחבה ככל הניתן ממנהיגי העולם לקראת המשא ומתן הצפוי עם הפלגים השונים בלבנון.

כל פגישותיו של חרירי מתנהלות באופן חריג למדי בדלתיים סגורות. בטורקיה הייתה אמורה להתקיים היום מסיבת עיתונאים משותפת לחרירי וארדואן, אולם היא בוטלה ברגע האחרון, והכתבים נאלצו להסתפק בפוטו-אופ בודד. 

אפשרות ריאלית: תוקם ממשלת חיזבאללה

חרירי עם ארדואן, אתמול (צילום: רויטרס)
חרירי עם ארדואן, היום | צילום: רויטרס

בחיזבאללה לא מתכוונים להמתין לתחילת הדיונים הרשמיים על הקמתה של ממשלה חדשה. מזכ"ל הארגון חסן נסראללה ואנשיו נועדו אמש עם מנהיג הדרוזים בלבנון, וליד ג'ונבלאט, והחלו במכבש לחצים כדי לשכנע אותו להצטרף לתומכי חיזבאללה בפרלמנט.

מקורביו של ג'ונבלאט אמרו הבוקר לכלי תקשורת לבנונים כי בשלב זה הדיונים עדיין נמשכים וטרם התקבלה החלטה. אם הדרוזים יחליטו בסופו של דבר להצטרף לקואליציה שחיזבאללה מנסה להקים, בידי נסראללה יהיה רוב של 68 חברי פרלמנט מתוך 128, וכך יוכל להקים ממשלת חיזבאללה בלבנון ללא צורך בחרירי וברוב הסוני.

בכירים בסוריה: "מעדיפים להרחיק את חרירי"

חרירי עם סרקוזי, אמש. בלי מסיבת עיתונאים (צילום: AP)
חרירי עם סרקוזי, אמש. בלי מסיבת עיתונאים | צילום: AP

ובינתיים גם תגובה סורית ראשונה לדרמה הפוליטית בלבנון. גורמים בארמון הנשיאות בדמשק אמרו הבוקר לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון כי "הם מעדיפים להרחיק את סעד אל-חרירי מראשות הממשלה".

בעקבות כשלונה של היוזמה הסעודית-סורית המשותפת, שניסתה למצוא פתרון שישקיט את הרוחות לקראת פרסום דוח ועדת החקירה לרצח רפיק אל-חרירי, אומרים אותם גורמים סורים בכירים כי יש להמשיך ולנסות למצוא פיתרון למצב שנוצר - אם כי לא לכלול בו את חרירי ואנשיו.

בימים האחרונים, מאז התפטרות שרי חיזבאללה שהובילה להפלת הממשלה בלבנון, פנה חרירי בין השאר גם לנשיא סוריה בשאר אסד בניסיון לקבל ממנו תמיכה. אסד אמר בשיחות סגורות לחרירי ולמנהיגים נוספים באיזור כי "אין בכוונתו להתערב בענייניה הפנימיים של לבנון".


משבר בלבנון - סיקור מיוחד:

פרשנות: נסראללה רוצה להשפיל את חרירי

חיזבאללה הפיל את ממשלת לבנון

הצפי: שיתוק שלטוני מוחלט בלבנון

שמות כל החשודים בחיסול

רפיק אל-חרירי: המיליארדר שהפך לראש ממשלה

פותחים יומן: כך התנהלה חקירת חיסולו של חרירי

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק