מוחמד א-זווארי (צילום: אתר עז א-דין אלקסאם, חדשות)
א-זווארי - המהנדס שחוסל | צילום: אתר עז א-דין אלקסאם, חדשות

יומיים לאחר החיסול מטווח קצר של מומחה המל"טים מהחמאס מוחמד א-זווארי, חושפת היום (ראשון) הזרוע הצבאית של חמאס פרטים חדשים על המהנדס ועל המסלול שעבר בשנים האחרונות, ואף פונה במסר ישיר לישראל לגבי המשך פרויקט הכטב"מים. בהודעה ציינו כי בחיסולו של א-זווארי ישראל ניסתה "לעצור את פרויקט הפיתוח הגדול ביכולות של גדודי אל-קסאם בתחום הכטב"מ". עוד הוסיפו בהודעה: "אבל מה שהורגיך לא ידעו הוא שאתה לא היית לבדך בתחום הזה. הקמת בניין שכבר הושלמה בנייתו בעזרת מי שמעלים אותו על נס. נוח על משכבך בשלום".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי ההודעה, אחרי המהפכה בתוניסיה ב-2011 נסע א-זווארי לסוריה כדי לעבוד בחברת התחזוקה שבבעלותו. לאחר מכן שב לתוניסיה בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה, שם עבד על הפרויקטים שלו לרבות הדוקטורט בנושא הפעלת צוללת בשלט רחוק ולהדריך את תלמידיו. זאת, תוך שהוא ממשיך לעבוד על ה"פרויקטים" שלו עם החברה שעבד בה בסוריה, שעברה בינתיים ללבנון בעקבות מלחמת האזרחים.

הנסיעה האחרונה שלו מחוץ לתוניסיה הייתה ללבנון, בתחילת נובמבר, ומשם חזר לתוניסיה בשבוע השני של דצמבר. הפעם האחרונה שנפגש א-זווארי עם תלמידיו הייתה ביום שבת ה-10 בדצמבר. יש לציין כי בכך שבחמאס מספרים על הנוכחות שלו בלבנון, לצד דיווחים על העבודה המשותפת של א-זווארי עם ארגון חיזבאללה, מתגברות ההערכות לפיהן חמאס וחיזבאללה עבדו במשותף לפיתוח כלי טיס בלתי מאוישים בחסות אירנית. בשלב זה לא ברור איזה נזק צפוי להיגרם לתכנית עם חיסולו של המהנדס.

בתוך כך, הרשויות בתוניסיה מפרסמות היום ממצאים מחקירת האירוע. לדברי מקור ביטחוני בתוניסיה, על סמך המידע שהגיע לידי החוקרים מתגבשת ההערכה כי שני זרים הם המבצעים הישירים של החיסול.

לפי עדותו של מלצר העובד באחד מבתי הקפה בעיר ספאקס בה התרחש החיסול, שני זרים שנכנסו למקום רגעים ספורים לפני ההתנקשות עוררו את חשדו. לדברי המלצר, ניכר היה ששני הזרים לא הכירו טוב את האזור. כמו כן, השניים הגיעו לאותו בית קפה יומיים קודם לכן ואחד מהם דיבר צרפתית, אך המלצר סיפר לחוקרים כי מבטאו העיד על כך שהוא אינו ממוצא צרפתי.

הערכות: המחסלים היו זרים
הערכות: המחסלים היו זרים | צילום:

מדיווח נוסף עולה כי החוליה שחיסלה את מפתח המל"טים השתכנה באי נופש מול העיר ספאקס שבה אירעה ההתנקשות, ונעה הלוך-חזור מהאי לעיר החוף מספר פעמים בעת האחרונה. בדיווח אף הוערך כי החוליה מנתה שמונה בני אדם, בהם אזרחים ערבים וזרים.

אתר האינטרנט "אלערבי אלג'דיד" דיווח כי א-זווארי השתתף במבצע "צוק איתן" בקיץ 2014, ופעל בתקופה האחרונה להשלים דוקטורט בנושא פיתוח צוללת לא מאוישת המופעלת מרחוק.

"ישראל ניסתה לעצור את פרויקט הפיתוח"
"ישראל ניסתה לעצור את פרויקט הפיתוח" | צילום:

אתמול אישרו בחמאס לראשונה כי מומחה המל"טים שחוסל בתוניסיה אכן היה חבר בזרוע הצבאית של חמאס ומחלוצי פרויקט פיתוח המזל"טים מסוג "אבאביל" - ומאשימים בחיסול את ישראל. רק שלשום סירב דובר חמאס מושיר אל-מסרי לאשר את חברותו של המהנדס בארגון, באומרו כי רק הזרוע הצבאית יכולה למסור תגובה בנושא.

בתוניס מייחסים את החיסול למוסד הישראלי, וגם אל-מסרי הצטרף לדברים כשטען כי "רק ישראל מרוויחה מפעולת החיסול הזו" והבהיר כי בעיני ארגונו ש"הישות הציונית עומדת מאחורי החיסול של א-זווארי". אל-מסרי לא שלל בריאיון את מעורבותם של גורמי מודיעין ישראליים בפעולה.

ארכיון
מזל"ט של החמאס | צילום:

מהדיווחים בתוניסיה עולה כי א-זווארי נורה למוות ביום שישי ברכבו מטווח קצר בעיר ספאקס שבמרכז המדינה. בדיווחים בכלי התקשורת תוניסאיים מצוטט עיתונאי שלטענתו, המוסד עקב אחרי המהנדס בשל קשריו לכאורה, עם חמאס, ואז חיסל אותו.