תושב עזה הצית עצמו הלילה (בין שבת לראשון) במחאה על המצב הכלכלי הרעוע בעזה. פתחי וליד, עובד מדינה בן 22, קילל את הממשלה הפלסטינית על כך שכבר חודשים לא שילמה לו את משכורתו ומצבו הכלכלי בכי רע בשל כך. וליד פונה לבית החולים שיפא בעזה כשהוא סובל מכוויות דרגה 3.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

65% מתושבי הרצועה חיים מתחת לקו העוני. הגורם הראשי לעוני הוא אבטלה, ועזה כבשה את המקום הראשון בעולם – 44% מובטלים, כמעט כל אדם שני ברצועה. 63% מהצעירים בגיל העבודה יושבים בבית, ובניגוד למקומות אחרים, השכלה היא לא תנאי למציאת עבודה: בעזה ישנם 216 אלף אקדמאים שיושבים מובטלים בבית.

"עזה במצור, אין עבודה, אין שום דבר", אומר העיתונאי העזתי עדנאן אבו-עודה. "המים, החשמל, אף אחד לא יכול לנוסע החוצה מעזה. אתה עכשיו רואה בעזה אנשים אוכלים מהזבל, זה לא קרה מ-1967. המצב מדרדר בצורה דרמטית, ואני חושב - בלי להאשים את כל הצדדים, פה ושם - שחייבים לעשות תפנית דרמטית שניתן לאנשים האלה תקווה, שיהיה להם ביד משהו להפסיד. אבל להמשיך ככה, בבית הסוהר הגדול הזה, אם יש לך מיליון דולר בעזה ויש לך דולר אחד - זה אותו דבר. זה לא משנה כלום. מה זה מיליון דולר או זהב בבית כלא? זה לא ישנה את המצב, בכלל".

"אני חושב שחייבים להסתכל על מצב שיש שני מיליון איש, והשכנים של מדינת ההייטק הגדולה בעולם - אין להם מים לשתות", ציין. "זה דבר ראשוני, חייבים לשנות את המצב שלהם. תנו להם הזדמנות אחרת. שלוש מלחמות בעזה הרגו אלפי אנשים, הרסו אלפי בתים. המצב יוסיף להיות קשה".

עבור העזתים, האשמה היא ישראל. "שלושה מכל ארבעה פלסטינים מאשימים את הנשיא (אבו מאזן) ואת תנועת פתח, ורק אחד (מתוך ארבעה) מאשים את חמאס", טוען חליל שקאקי, הסוקר הפלסטיני הבכיר ביותר ואחד הפרשנים החשובים בשטחים. "לו התקיימו בחירות ברצועת עזה והנשיא עבאס היה רץ לנשיאות מול אימסעיל הנייה – אין כל ספק שהנייה היה מנצח. בגדה המערבית המצב עשוי להיות שונה לחלוטין, אולם התוצאה הכללית תהיה אחת - הנייה זוכה היום לאהדה רבה יותר מהנשיא עבאס".