כמעט דבר לא נשאר על תילו בבארוז שבמזרח סוריה, האזור שבו נערך בימים אלה "הקרב האחרון נגד דאע"ש". כ-1,000 מתושבי האזור - בעיקר נשים וילדים - מפונים מהשטח שנמצא עדיין, לפחות בחלק מהזמן, תחת ידו האכזרית של ארגון מדינה האסלאמית.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

בארוז היא העיירה שאליה ברחו רבים מאנשי המדינה האסלאמית עם משפחותיהם אחרי התבוסות שנחלו בקרבות שצמצמו מאוד את שטח השליטה של הארגון הקיצוני. מדובר על כ-500 לוחמים שמסרבים להיכנע ומתכוונים למות בשורות ההגנה על הח'ליפות האסלאמית. הם מתבצרים בבארוז ופועלים בעיקר בלילות, בזמן שבשעות היום האזרחים נמלטים.

התושבים האחרונים שנותרו באזור קיבלו לפני כמה חודשים התראה מכוחות הכורדים על כוונתם לפתוח בקרוב במתקפה באזור. בשבועות האחרונים החלו הכוחות, הנתמכים על-ידי ארה"ב, להפגיז את עמדות דאע"ש בסביבה שחלקן מוקמו בכוונה מאחורי קווי הבתים של התושבים. בשלב הבא צפויים כוחות רגליים כורדים נכנסים לטיהור השטח האחרון.

אזרחים אירופים במחנות הפליטים (צילום: sky news, חדשות)
אזרחים אירופים במחנות הפליטים | צילום: sky news, חדשות

נשים וילדים רבים שנותרו באזור עושים בימים האחרונים את דרכם לכיוון "נקודות בטוחות", שם ממתינים להם אוטובוסים ומשאיות שיקחו אותם למחנות פליטים בשטחים הנמצאים תחת שליטה כורדית. חלק מהמפונים מגיעים ממדינות זרות שממתינים לשוב למדינות המוצא שלהם במערב ובמזרח אירופה וברוסיה. חלקם גם הגיע מעירק השכנה.

"יש יותר נשים וילדים של דאע"ש ממה שציפינו", אומר עדנאן עפריני, מפקד הכוח הכורדי SDF. "בכל יום אנחנו מפנים מאות נשים וילדים. האזור שנשאר בידי דאע"ש קטן מאוד ואנו מקיפים אותם. אין להם לאן לברוח, אבל מי שנשאר שם הם הקיצוניים ביותר והבכירים ביותר בארגון. הם דבקים באידאולוגיה הרצחנית שלהם".

"העיר הרוסה לחלוטין"

חמדה חוסיין בת ה-50 היא אחת הנשים שהתפנו משטחי דאע"ש, וממתינה למשאית הפינוי מאחת הנקודות הבטוחות שבמזרח סוריה. לדבריה, היא ושאר הנשים צעדו במשך חמש שעות עד לנקודת האיסוף.

"אקבל כל גורל שיזדמן, מה שיגיע. לא נשאר כלום בבארוז", מספרת חוסיין. "אכלנו פעם ביום. נאלצנו להתחבא כל היום בגלל ההפגזות. העיר הרוסה לחלוטין וכדורים עפים בכל מקום כמו גשם".

בקהילות הכורדיות קולטים את הפליטים מאזורי השליטה של דאע"ש ומשכנים אותם במחנות פליטים מיוחדים. 1,000 הפליטים פוגשים במחנות אלה עשרות אלפי פליטים אחרים שהגיעו במהלך המלחמה שנמשכת כבר ארבע וחצי שנים. פינוי הפליטים, בני משפחותיהם של לוחמי דאע"ש, הוא יוזמה של הכוחות הכורדים שמנהלים את הפינוי עצמו ודואגים גם לרווחתם של משפחות אלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו