סלמאן מלך סעודיה (צילום: רויטרס, חדשות)
המלך סלמאן, השבוע | צילום: רויטרס, חדשות

הפסגה השנתית של הליגה הערבית, שנפתחה היום (ראשון) בטוניס, צפויה לאחד רבות מהיריבות האזוריות במזרח התיכון בהתנגדות להכרה האמריקנית בריבונות ישראל ברמת הגולן. בכירים ערביים אמרו כי הפסגה תעסוק בעיקר בהכרה ברמת הגולן ובדרישת הפלסטינים להקמת מדינה עצמאית בשטח הגדה המערבית ורצועת עזה. מלך סעודיה אמר שהוא "דוחה בתוקף" כל צעד שמשפיע על הריבונות הסורית ברמת הגולן.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

בהצהרה שמסר בפני המנהיגים הערביים אמר מלך סעודיה כי ארצו ממשיכה לתמוך ברעיון הקמת מדינה פלסטינית בגדה המערבית וברצועת עזה, שבירתה במזרח ירושלים. נשיא טוניסיה הוסיף שהליגה הערבית צריכה להדגיש את החשיבות בהקמת מדינה פלסטינית כדי להביא ליציבות באזור.

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן העריך כי המהלך יוביל את ארה"ב לאפשר לישראל לספח אדמות פלסטיניות. "הצעד הבא של ארצות הברית יהיה מסוכן אף יותר - היא תאמר לישראל לספח אדמות פלסטיניות ותהפוך את עזה למדינה כלשהי שאותה תנהל חמאס", אמר אבו מאזן.

פסגת הליגה הערבית, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
פסגת הליגה הערבית, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שמבקר בפסגה, אמר שכל החלטה שעוסקת בסכסוך הסורי חייבת להבטיח את שלמות שטחה של סוריה, לרבות רמת הגולן הכבושה. גוטרש הדגיש כי הדבר החשוב ביותר הוא "פתרון שתי המדינות לישראל ולפלסטין".

שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני הגיבה גם היא בנושא ואמרה: "אי אפשר להתעלם מהחלטות האו"ם בנוגע לגולן, זהו לא הפתרון".

הערכה: ההכרה בגולן תוכרז כהפרה של אמנת האו"ם

ראשי המדינות מתמודדים בתקופה האחרונה עם לא מעט סוגיות אזוריות ובהן הטלטלות הפוליטיות באלג'יריה ובסודן, הלחץ הבינלאומי סביב מלחמת האזרחים בתימן, הפיצול האזורי סביב השפעתה של אירן במזרח התיכון והסכסוך החריף בין מדינות המפרץ.

לכל אלה נוספה החלטת הנשיא טראמפ בשבוע שעבר לחתום על צו המכיר בריבונות הישראלית על רמת הגולן, פחות מארבעה חודשים אחרי שהכיר בירושלים כבירת ישראל והעביר את השגרירות האמריקנית לשטחה.

חתימת הצו המכיר בריבונות ישראל בגולן, אר (צילום: רויטרס, חדשות)
מעמד החתימה על הצו, בשבוע שעבר | צילום: רויטרס, חדשות

שר החוץ הלבנוני, ג'בראן באסיל, אמר אתמול כי שרי חוץ ערביים הביעו תמיכה בהחלטה שתכריז על הצעד האמריקני כהפרה של אמנת האו"ם, האוסרת על תפיסת שטחים בכוח. לדבריו, הם החליטו גם לתמוך בדרישה של סוריה לתפוס מחדש את הרמה ובתביעה הלבנונית על חוות שבעא, תא שטח מצומצם הממוקם סמוך לרמה.

זו תהיה הפעם הראשונה שבה מנהיגי סעודיה וקטר ינכחו באותו חדר מאז 2017, אז ריאד ובנות בריתה הטילו חרם מדיני וכלכלי על דוחא. סעודיה ושותפותיה מאשימות את קטר בתמיכה בטרור ובקרבה לאירן, טענות שבדוחא מכחישים.

היישוב החדש שלא כדאי לפספס ביקור בו (צילום: יעקב לדרמן, פלאש 90, חדשות)
רמת הגולן | צילום: יעקב לדרמן, פלאש 90, חדשות

מנגד, מנהיגי סודן ואלג'יריה לא צפויים לנכוח בפסגה בשל מחאות נגד הממשל שגואות בשתי המדינות. עבד אל-עזיז בוטפליקה, הנשיא העייף בן ה-82 של אלג'יריה ששולט כבר 20 שנים ברצף, כך גם נשיא סודן עומאר אל-בשיר, ששולט כבר שלושה עשורים ומבוקש על-ידי תובעים בינלאומיים באשמת ביצוע פשעי מלחמה בחבל דרפור, סופגים לאחרונה קריאות להתפטר.

באשר לסוריה, חברותה בליגה הערבית מושהית מאז 2011. ראשי הליגה טענו כי לפי שעה אין הסכמה לגבי החזרת חברותה של סוריה בארגון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו