א-סיסי (צילום: SKY NEWS, חדשות)
א-סיסי | צילום: SKY NEWS, חדשות

"תיאום רחב עם ישראל": רשת CBS האמריקנית פרסמה הלילה (בין ראשון לשני) את הריאיון הבלעדי שערכה עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. במהלכו דיבר הנשיא על יחסו עם ישראל ועל תיאום צבאי בין שתי המדינות. במהלך הריאיון שהתקיים בניו יורק, סיפר הנשיא על יחס מדינתו למפגינים, ולאסירים פוליטים. בקהיר לא רצו שהריאיון ישודר ובשלטון המצרי ניסו בימים האחרונים למנוע זאת, אך לצערם כלי התקשורת האמריקני לא ציית להם.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

המראיין מטעם רשת CBS, סקוט דפי, טען באחת משאלותיו כי צבא מצרים משתף פעולה עם צבא ישראל בסיני. כשהמראיין שאל את א-סיסי אם זה שיתוף הפעולה "העמוק והמקרב ביותר" שהיה לו עם ישראל ענה הנשיא: "זה נכון. חיל האוויר צריך לפעמים לעבור לצד הישראלי - ולכן יש לנו תיאום רחב עם ישראל".

הפגנות אלימות במצרים, ארכיון (צילום: AP, חדשות)
הפגנות אלימות במצרים, ארכיון | צילום: AP, חדשות


מלבד ישראל, מצרים היא המדינה שמקבלת את הסיוע הכספי הגדול ביותר מארה"ב - בכל המזרח התיכון. כמעט חצי מיליארד דולר בשנה מועברים מארה"ב למדינה שידועה בהתעללות במתנגדיה, בכליאת אלפי אסירים פוליטים, ברציחת מפגינים לא חמושים ובפגיעה בחופש הביטוי של אזרחיה.

כשהמראיין שאל את הנשיא אם יש לו מושג בכמה אסירים פוליטים מדינתו מחזיקה, הנשיא הכחיש ואמר כי אין להם אסירים פוליטים. לאחר מכן הוסיף: "אנחנו מנסים לעמוד מול קיצונים שמנסים לכפות את האידיאולוגיה שלהם על העם. עכשיו הם נתונים למשפט הוגן". כשהמראיין התעקש ועימת את א-סיסי עם נתונים של ארגוני זכויות, לפיהם כ-60 אלף אסירים פוליטים מוחזקים במצרים, הנשיא ענה: "אני לא יודע מאיפה הם קיבלו את הרושם הזה". לאחר מכן המשיך לדבוק בטענתו הראשונה ואמר שהם מיעוט קיצוני המנסה לכפות את האידיאולוגיה הקיצונית שלו - בהתייחסות לאחים המוסלמים.

טנק של הצבא המצרי בסיני (צילום: AP, חדשות)
טנק של הצבא המצרי בסיני | צילום: AP, חדשות


על פי דיווחים, אזרחים רבים מסרבים לקרוא לא-סיסי "נשיא", וטוענים שהוא דיקטטור צבאי. כאשר המראיין עימת אותו עם העובדה הזו א-סיסי מיהר להצדיק את דרכיו בטענה ש"שמירה על השלום לאחר תקופה זו דורשת כמה צעדים כדי להחזיר את הביטחון". בריאיון סיפר א-סיסי על אלפי מפגינים חמושים, כדרך להצדיק את הטבח של משטרו. "ניסינו כל אמצעי של שלום כדי לפזר אותם", אמר.

הפגנות אלימות אחרי המהפיכה במצרים, ארכיו (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות אלימות אחרי המהפיכה במצרים, ארכיו | צילום: רויטרס, חדשות

לאחר מכן עימת איתו שוב המראיין עם פרט שממשלתו בעצמה חשפה - נמצאו אצל המפגינים כ-12 כלי נשק. א-סיסי מיהר להסביר לארה"ב את מעשיו: "אני רוצה לומר לעם האמריקני שהמצב בשטח יכול היה להרוס את המדינה המצרית ולגרום לחוסר יציבות מסיבי, יותר מכפי שאפשר היה להעלות על הדעת", אמר הנשיא והוסיף: "בכל פעם שיש עימות מזוין עם מספר גדול של אנשים, קשה לשלוט על המצב ולהחליט מי רצח את מי".

לבסוף כששאל אותו המראיין מדוע ארה"ב צריכה להמשיך ולתמוך כספית בממשלתו מיהר הנשיא לומר כי זו בעצם השקעה בביטחון ביציבות באיזור כולו והוסיף כי "ארה"ב אחראית על האבטחה בעולם". א-סיסי שב והוסיף: "מדובר בקיצוניים שגרמו לנזק והרגו המון אנשים בשנים האחרונות. אני לא יכול לבקש ממצרים לשכוח את זכויותיהם, את המשטרה או את האזרחים שמתו".